Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kto dyktuje teraz ceny wieprzowiny?

Kto dyktuje teraz ceny wieprzowiny?

Hodowla - Trzoda chlewna 21 września 2024 08:00 Redakcja
Kto dyktuje teraz ceny wieprzowiny?
Źródło: fotolia.com
Pomimo postępującego spadku znaczenia Niemiec na unijnym rynku trzody chlewnej, ceny u naszych zachodnich sąsiadów nadal pozostają punktem odniesienia dla innych głównych producentów wieprzowiny w Unii Europejskiej, również dla Polski. W ostatnich latach istotnie wzrosło jednak znaczenie innego kraju w procesie cenotwórczym na unijnym rynku.
Spis treści:

    Analitycy Credit Agricole opracowali raport, w którym wykorzystali tygodniowe dane Komisji Europejskiej obejmujące ceny skupu świń klasy E na terenie siedmiu największych producentów wieprzowiny w Unii Europejskiej: Hiszpanii, Niemczech, Francji, Polsce, Holandii, Danii i Belgii.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Już na początku autorzy opracowania zastrzegli: „Warto jednak zauważyć, że przez ostatnie lata doszło do znaczących zmian na unijnym rynku trzody chlewnej, w tym istotnego spadku udziału Niemiec zarówno w unijnym pogłowiu świń, jak i produkcji wieprzowiny. Stąd przedmiotem poniższej analizy jest próba odpowiedzi na pytanie, jak wygląda obecnie proces ustalania cen na unijnym rynku trzody chlewnej i czy Niemcy odgrywają w nim nadal kluczową rolę”.

    Nowy lider wieprzowiny w Unii Europejskiej

    W ostatnich latach Hiszpania wyprzedziła Niemcy i obecnie zajmuje pierwsze miejsce w UE pod względem pogłowia świń i produkcji mięsa wieprzowego. Dlaczego tak się stało? Jedną z przyczyn jest pogłębiający się spadek konkurencyjności niemieckiego sektora trzody chlewnej związany z wycofywaniem się tamtejszych rolników z produkcji świń i zmniejszaniem ich całkowitego pogłowia. Do tego we wrześniu 2020 r. pojawił się w Niemczech ASF, co spowodowało zamknięcie przed naszymi zachodnimi sąsiadami ważnych rynków zbytu poza UE. Z kolei Hiszpania, która w latach 90. XX w. zwalczyła ASF poprzez wzrost koncentracji produkcji trzody chlewnej i jej profesjonalizację, od wielu już lat ma konkurencyjną przewagę w produkcji świń w porównaniu z innymi krajami UE. Do tego pojawienie się ASF w Polsce i w Niemczech przyczyniło się do zwiększenie udziału Hiszpanii w unijnym eksporcie na rynki pozaunijne. W 2014 r. udział tych rynków w hiszpańskim eksporcie wieprzowiny wynosił 42 proc., a w 2023 r. - już 63 proc.

    Relacja pomiędzy cenami w Polsce i w Niemczech ma charakter dwukierunkowy

    Dla Polski punktem odniesienia pozostają nadal Niemcy, co pokrywa się z ocenami praktyków tego rynku. W latach 2020-2024 rynki Belgii, Holandii i Francji przestały mieć dla nas znaczenie, a istotnym punktem odniesienia dla cen w Polsce, poza niemieckim, stał się rynek hiszpański. Zupełnie pominięta została tutaj Dania, która jest przecież głównym źródłem polskiego importu warchlaków i wieprzowiny.

    „W przypadku Niemiec w latach 2014-2019 ważnymi punktami odniesienia były Holandia i Belgia. Z kolei w latach 2020-2024 większą wartość informacyjną nt. przyszłych tendencji na rynku niemieckim niosły ceny w Hiszpanii i w Polsce. Warto zatem zauważyć, że w ostatnich latach relacja pomiędzy cenami w Polsce i w Niemczech ma charakter dwukierunkowy, przy czym nadal wpływ ze strony Niemiec jest wyraźnie silniejszy. W przypadku Danii, niezależnie od analizowanego okresu, głównym punktem odniesienia pozostają Niemcy” - wyliczają autorzy w swoim raporcie.

    Nowego wymiaru nabierają wyniki dotyczące Hiszpanii. W latach 2014-2019 istotnym punktem odniesienia dla cen skupu trzody chlewnej w tym kraju były Niemcy i Francja, czyli pozostali dwaj najwięksi unijni producenci trzody chlewnej. Ale już w latach 2020-2024 ceny w żadnym z analizowanych krajów nie niosły wartości informacyjnej z punktu widzenia krótkoterminowych tendencji cenowych na hiszpańskim rynku trzody chlewnej. Oznacza to, że Hiszpania ze względu na swoją dużą ekspansję na rynki trzecie (Chiny) i jednocześnie rosnący udział w unijnej produkcji świń, stała się początkowym ogniwem ustalania cen na unijnym rynku trzody chlewnej.

    Wnioski: Liczą się ceny w dwóch krajach

    Do jakich wniosków doszli analitycy Credit Agricole? Pomimo postępującego spadku znaczenia Niemiec na unijnym rynku trzody chlewnej, ceny w tym kraju nadal pozostają punktem odniesienia dla innych głównych producentów wieprzowiny w UE, również dla Polski. W ostatnich latach istotnie wzrosło jednak znaczenie Hiszpanii w procesie cenotwórczym na unijnym rynku. Kraj ten stał się początkowym ogniwem ustalania cen. Analizując krótkookresowe tendencje na unijnym rynku wieprzowiny należy brać obecnie pod uwagę dwa rynki krajowe - niemiecki i hiszpański.

    CZYTAJ TEŻ: Dwa dni na zgłoszenie szkód wyrządzonych przez wilki. Kto o tym wie?

    Źródło: Mięsne Fakty
    • Tagi:
    • świnie
    • rynek
    • ceny
    • trzoda chlewna
    • wieprzowina
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej

    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Maciory pod czułą opieką. Jak ważne jest karmienie i pojenie lochu?

    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania

    11 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Ekonomika

    Ceny tych płodów są dramatycznie niskie. Import wystrzelił w górę, ale nie stąd skąd myślisz

    4 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    KRUS
    Ponad 6500 zł co miesiąc. To świadczenie także dla rolników. Decyduje wiek
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    To jedna z najważniejszych konferencji w roku dla hodowców trzody chlewnej
    18 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności