Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

Newsy 12 grudnia 2018 08:55 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:19
Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu
Źródło: D. Jańczak
Jeśli o tradycji mowa, zabraknąć nie może jednej z najstarszych mleczarni w Wielkopolsce - Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Śremie.
Spis treści:

    Jeśli o tradycji mowa, zabraknąć nie może jednej z najstarszych mleczarni w Wielkopolsce - Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Śremie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    To tam - mimo zawirowań gospodarczych i politycznych - od 1899 roku nadal w pełni tradycyjnie produkowane są najlepsze sery, mleczne napoje oraz masło. Jeśli chcesz zrobić pyszny świąteczny sernik według przepisu swojej babci, by smakował tak jak „kiedyś”, możesz śmiało sięgnąć właśnie po śremski ser twarogowy. Przed dziesiątki lat produkowany jest wedle tradycyjnych receptur. Nie inaczej jest w przypadku śremskiego sera smażonego. Dlaczego jest taki dobry?

    - Proces produkcji odbywa się według niezmienionej od lat technologii, z surowca pozyskiwanego w tym samym zakładzie. Dojrzewanie-gliwienie twarogu ma miejsce w specjalnych pomieszczeniach, w szczególnych warunkach pod kontrolą specjalistów z długoletnim doświadczeniem - tłumaczy zastępca prezesa w Oddziale Czempiń OSM Śrem - Radosław Zapłata.

    Ser ten już dawno wpisał się w regionalną kuchnię naszego województwa. Wielu kojarzy go pod nazwą „domowy”. Nic w tym dziwnego. Niegdyś gospodynie z naszego regionu same go przyrządzały z własnego twarogu. Śremska mleczarnia daje nam możliwość powrotu to tamtych lat - serwując swój niepowtarzalny ser smażony. Więcej informacji: osm-srem.pl

    Zobacz także: wywiad z prezesem OSM ŚREM Janem Polowczykiem o sytuacji na rynki mleka

    • Tagi:
    • mleczarnia
    • tradycyjne jedzenie
    • lokalne
    • twarogi
    • sery smażone
    • OSM Śrem
    redakcja
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Wybrano najlepsze mleczarnie w Polsce

    26 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Polski nabiał podbija Azję – unijny projekt otwiera nowe rynki

    11 sierpnia 2025
    KRUS

    Rolnicy z KRUS-u do ZUS-u?

    19 lutego 2021
    Bydło i mleko

    Mleczarnia odmawia skupu mleka!

    25 marca 2020
    Bydło i mleko

    Mleczarnia Turek ogranicza odbiór mleka od hodowców?!

    19 marca 2020
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne sery z przyprawami i posypką gyros

    19 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

    17 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

    15 grudnia 2018
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    „Gang w kominiarkach obrał za cel nasz kombajn. Wiedzieli, jaki sprzęt zabrać"
    26 listopada 2025
    Newsy
    Polska rośnie w siłę w eksporcie żywności
    26 listopada 2025
    Newsy
    Alert! Zablokowano 21 ton żywności ze szkodnikami
    26 listopada 2025
    Newsy
    Strach pomyśleć, jak to mogło się skończyć. Próbowali skazić 30 tys. ton pszenicy
    26 listopada 2025
    Newsy
    Ataki niedźwiedzi i wilków na zwierzęta i ludzi. Rolnicy alarmują
    26 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności