Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu
Jeśli o tradycji mowa, zabraknąć nie może jednej z najstarszych mleczarni w Wielkopolsce - Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Śremie.
To tam - mimo zawirowań gospodarczych i politycznych - od 1899 roku nadal w pełni tradycyjnie produkowane są najlepsze sery, mleczne napoje oraz masło. Jeśli chcesz zrobić pyszny świąteczny sernik według przepisu swojej babci, by smakował tak jak „kiedyś”, możesz śmiało sięgnąć właśnie po śremski ser twarogowy. Przed dziesiątki lat produkowany jest wedle tradycyjnych receptur. Nie inaczej jest w przypadku śremskiego sera smażonego. Dlaczego jest taki dobry?
- Proces produkcji odbywa się według niezmienionej od lat technologii, z surowca pozyskiwanego w tym samym zakładzie. Dojrzewanie-gliwienie twarogu ma miejsce w specjalnych pomieszczeniach, w szczególnych warunkach pod kontrolą specjalistów z długoletnim doświadczeniem - tłumaczy zastępca prezesa w Oddziale Czempiń OSM Śrem - Radosław Zapłata.
Ser ten już dawno wpisał się w regionalną kuchnię naszego województwa. Wielu kojarzy go pod nazwą „domowy”. Nic w tym dziwnego. Niegdyś gospodynie z naszego regionu same go przyrządzały z własnego twarogu. Śremska mleczarnia daje nam możliwość powrotu to tamtych lat - serwując swój niepowtarzalny ser smażony. Więcej informacji: osm-srem.pl