Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rzekomy pomór drobiu znów zbiera żniwo. Choroba w potężnym stadzie
      Polska będzie wolna od ptasiej grypy? Branża drobiarska na to liczy
      Przełomowa decyzja w sprawie pryszczycy. Zmiana nastąpi o północy
      Ile kosztują kury w czerwcu 2025 roku? Oto aktualne ceny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
      Kiedy wykonać zabieg T3 w zbożach i przede wszystkim czym?
      Rośnie liczba gmin, w których przewiduje się straty w plonach z powodu suszy
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
      ARiMR płaci 5 tys. od sztuki. Nabór w toku
      Zmiany w “Młodym Rolniku 2025”. Wiemy, kogo mogą ucieszyć najbardziej
      To oni decydują, na co wydawane są miliony zł na promocję żywności [NAZWISKA]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Odstrasza ślimaki, a do tego pięknie kwitnie. Idealna dla początkujących
      Kwitnie nawet przez pół roku. Świetnie poradzi sobie w cieniu
      Nie tylko ogórki. Jakie jeszcze warzywa można posadzić w czerwcu?
      Kwitnie do pierwszych przymrozków. Lazurowe kwiaty otwierają się w słoneczne dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Na emeryturę się nie wybierają, przez cały czas inwestują

Na emeryturę się nie wybierają, przez cały czas inwestują

Sylwetki 30 grudnia 2021 05:00 Anetta Przespolewska
Na emeryturę się nie wybierają, przez cały czas inwestują
Marzena i Henryk Cuper w Godzieszkach (gmina Godziesze Wielkie, powiat kaliski) prowadzą gospodarstwo specjalizujące się w hodowli trzody chlewnej, bydła opasowego oraz produkcji roślinnej.
Spis treści:

    Marzena i Henryk Cuper gospodarstwo rolne wspólnie prowadzą od 1998 roku. – Ziemię otrzymałem od rodziców w 1994 roku. Człowiek od dziecka pracował w gospodarstwie, bardzo mi się podobała jazda ciągnikiem. Ukończyłem szkołę samochodową,  zawsze lubiłem mechanizację – wspomina pan Henryk. Początkowo mieli 19 hektarów. – Hodowaliśmy i trzodę chlewną, i bydło mleczne, i opasowe. Czasy jednak sprawiły, że zrezygnowaliśmy z bydła mlecznego – opowiadają.

    Dzień u państwa Cuper zaczyna się w gospodarstwie około godz. 7.00 - zimną, a latem o godz. 6.00. Po śniadaniu idą do obory.  – Na początku pracujemy przy bydle, które wymaga najwięcej czasu – opowiada pan Henryk. – Ja zajmuję się tymi dużymi sztukami. A  żona idzie do tych małych cieląt  – dodaje.

    BYDŁO OPASOWE W GOSPODARSTWIE

    W oborze pańswta Cuper obecnie jest 190 sztuk bydła opasowego. Są to zwierzęta ras m.in.: limousine czy holsztyńsko-fruzyjskie. Do gospodarstwa trafiają sztuki kilkutygodniowe. - Mamy swoją odpajalnię do cieląt i poimy – mówi pani Marzena. Dzięki temu zwierzęta dostają  świeżo przygotowanego mleko. Takie rozwiązanie wpływa na lepszy stan zdrowia cieląt, a także na ich rozwój. - Czasami zdarza się, że człowiek znajdzie w ogłoszeniu ciekawe sztuki, a jak zajedzie i zobaczy, to niestety różnie to bywa. Handlarz chce zarobić – mówi. Rocznie rolnicy sprzedają około 90 sztuk. - Docelowo możemy sprzedawać 120 sztuk, ale w ostatnich latach nie zwiększaliśmy stada, ponieważ była susza i obawialiśmy się, czy wystarczy nam pożywienia, a dokupować duże ilości, to się nie opłaca – mówi. Tucz zaczyna się od cielaka, który ma wagę 60 kilogramów.

    PRACA W NOWOCZESNEJ OBORZE

    Obora jest nowoczesna, wybudowana w 2017 roku. - Kiedy ją budowaliśmy, to chcieliśmy tak zrobić, żeby praca była wygodna. Najpierw wykopany był dół na dwa metry, bo zwierzęta trzymane są na rusztach – tłumaczy rolnik. Podkreśla, że obora rusztowa jest bardzo dobrym rozwiązaniem. - Była droższa, ale teraz jest mniej pracy. Przy tak dużej oborze, to słomy byłoby potrzeba bardzo dużo. Dodatkowo praca trwałaby znacznie dłużej. A tak, dwa, trzy razy w roku wybieramy gnojowicę z kanału i wywozimy na pola. W zbiornikach są mieszadła, które dobrze ujednolicą ten nawóz. Podczas budowy obory wybrałem prosty sposób mieszania tego obornika w kanałach. I to się sprawdziło, proste rozwiązanie stało się najlepsze. Henryk Cuper cieszy się, że nowa obora to trafna inwestycja. Pieniądze na jej budowę  oraz zakup silosu, paszowozu i ciągników pozyskali z programów unijnych realizowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. – Bez tych dotacji mielibyśmy mniej tych maszyn, które teraz ułatwiają pracę każdego dnia – podkreślają.

    Dzięki tej nowoczesnej oborze również karmienie jest łatwiejsze. Pasza podawana jest z wozu paszowego. - Nie musimy dźwigać. Kiedy nie było tej obory, to pasze nosiliśmy w pojemnikach. Jedna osoba wtedy pracowała 2,5 godziny. Teraz można to zrobić w godzinę, a sztuk jest prawie trzy razy więcej – opowiada pani Marzena. Wóz paszowy napełniany jest raz dziennie. – To są pasze treściwe, witaminy, kiszonka z kukurydzy czy sianokiszonka – wymienia pan Henryk. W wozie mieszczą się 3 tony. Rano podaje się jedzenie. Później tylko pasza jest podgarniana, żeby zwierzęta miały łatwy dostęp. – To robimy dwa, trzy razy w ciągu dnia, ale to też robimy ciągnikiem. Jest wygodnie – zaznacza rolnik. Najwięcej czasu poświęca się na przygotowanie pasz.

    TRZODA CHLEWNA - ŚWINIE NA GŁĘBOKIEJ ŚCIÓŁCE

    Po obsłudze bydła przychodzi czas na trzodę. Karmienie jest ułatwione, ponieważ pasza podawana jest do karmników  paszociągiem. – Pozostaje dozór i ścielenie słomą, bo świnie są utrzymywane na głębokiej ściółce. Dzięki takiemu rozwiązaniu rzadziej usuwa się obornik, a i dla zwierząt jest to zdrowsze. Tylko ważne, żeby mieć dostateczną ilość słomy – opowiada pan Henryk. Dzięki temu, że bydło trzymane jest bezściółkowo, na rusztach słomy wystarcza dla świń. – Gdyby bydło też było na ściółce, to słomy by nam zabrakło – wyjaśnia rolnik

    Świn na stanie w cyklu otwartym jest około 200 sztuk. Kupowane są prosięta i świnie sprzedawane są trzy razy w roku. - Byliśmy namawiani przez firmy, że dostaniemy zwierzęta i pasze i tylko dbamy i żywimy, za nic nie odpowiadamy. Wielu rolników na to się zgadza. To jest dobre, jak cena świń jest niska, bo wtedy na początku ustala się cenę i jak cena jest niższa od tej umówionej, to rolnik zarabia. Ale już, jak cena na rynku jest wyższa, to rolnik sprzedaje po tej niższej i się nie zarobi więcej. My nie weszliśmy w takie rozwiązanie. Uważam, że lepiej mieć mniejszą hodowlę, ale swoją  – opowiada pan Henryk. Dodaje, że w końcu przyjdzie czas, kiedy cena żywca wieprzowego wzrośnie.

    GŁÓD ZIEMI. DZIERŻAWIĄ, ŻEBY WYKARMIĆ ZWIERZĘTA

    Małżeństwo posiada 24 hektary własne. Jednak, żeby wyżywić taką ilość zwierząt, muszą dzierżawić. Łącznie mają ponad 70 ha. – Niestety, u nas nie można kupić ziemi. To, co można było nabyć, to już kupiliśmy. Dlatego współpracujemy z dzierżawcami. Ale, jak nadarzy się okazja, to kupimy. Raz na stronie internetowej zobaczyłem, że ktoś chce sprzedać łąkę. Okazało się że już dzierżawię tę łąkę, No i kupiłem tę działkę. Za hetar łąki zapłaciliśmy wtedy 43.000 zł – opowiada.

    W ubiegłym roku pola obsiane były kukurydzą na kiszonkę, zbożami i łubinem.  – Ten i poprzedni rok pod względem pogody dla kukurydzy był dobry i dwa hektary sprzedałem na ziarno – wyjaśnia pan Henryk. Na 15 hektarach mają  łąki. Wśród zbóż dominują pszenżyto czy mieszanka zbożowa i oczywiście kukurydza. – Zboża i tak dokupujemy, bo brakuje – mówi pan Henryk. Żona dodaje, że jeśli chce się mieć mieć paszę dla bydła, to na polach musi przeważać kukurydza. - Kukurydza jest ważną paszą dla bydła – zaznacza pani Marzena.

    Niestety na ich terenie gleby są klasy V i VI. – Tu mamy ziemię pod zalesienia, a my uprawiamy zboża, żeby zwierzęta miały co jeść – zaznacza rolnik.

    ROLNICY W GRUPACH PRODUCENCKICH - DLACZEGO WARTO?

    Marzena i Henryk Cuper należą do dwóch grup producentów. Jedna grupa „Bizon” związana jest z bydłem opasowym. Druga nowo powstająca grupa to hodowcy trzody chlewnej na terenie gminy Godziesze. – Przynależność daje dodatkowe pieniądze. Mamy szansę na dotacje i wyższe ceny przy sprzedaży. (…) W grupie „Bizon” jesteśmy od trzech lat – mówi rolnik. Sprawy dokumentów prowadzi firma zewnętrzna. – Ale to i tak się opłaca rolnikom, bo otrzymujemy dotacje – wyjaśnia pan Henryk. Dodaje: W grupie bydlęcej jesteśmy największym producentem, a w trzodowej - najmniejszym. Ale, jeżeli chodzi o trzodę, to nie zamierzamy powiększać produkcji, bo byśmy musieli postawić nowy budynek. 

    MAŁŻEŃSTWO PRACUJE RAZEM, UDZIELA SIĘ SPOŁECZNIE

    Małżeństwo bardzo lubi udzielać się społecznie. Pani Marzena od prawie dwóch lat jest sołtysem Godzieszek. – Na początku nie chciałam, ale teraz nie żałuję, bardzo mi się podoba ta praca – opowiada. Działa też w Kole Gospodyń Wiejskich. Z przewodnicząca organizacji i członkami pozyskują pieniądze z ARiMR. Do tej kobiecej organizacji należą też panowie. Koło liczy 42 osoby. – Z każdego domu jest jeden pan – cieszy się pani Marzena. Organizują wycieczki i festyny dla mieszkańców. – Na 100 mieszkańców w Godzieszkach w zabawie wzięło udział 80 – podkreśla sołtyska. Z pozyskanych pieniędzy zakupiono namiot, grill i warnik. – Niestety, nie mamy sali wiejskich, dlatego taki namiot nam się przydaje – mówi. Dodaje: Mieszkańcy bardzo chętnie pomagają. Małżeństwo bierze również udział w konkursie Wielkopolski Rolnik Roku.

    Państwo Cuper uczestniczą również w akcjach charytatywnych oraz w Stowarzyszeniu „Jak w rodzinie” w gminie Godziesze. Mają dwoje dzieci: córka Dominika - mieszkając w domu, pomagała w gospodarstwie, aktualnie to studentka drugiego roku na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu, a  syn Adam jest absolwentem technikum ogrodniczego w Opatówku. – Syn pracuje z nami w gospodarstwie i to on  w przyszłości przejmie gospodarstwo. Gdy się prowadzi gospodarstwo o dużej obsadzie zwierząt, rozdrobnionym areale potrzebna jest dobra organizacja pracy - podkreślają.

    • Tagi:
    • hodowla
    • trzoda chlewna
    • gospodarstwo
    • środki unijne
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Zwyciężyli AgoLigę 2024. Mistrzowie Krajowi w kategorii „rolnicy”.

    24 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie

    6 maja 2025
    Trzoda chlewna

    140 macior, 230 prosiąt i tyle samo warchlaków. Chlewnia to jej królestwo [VIDEO]

    30 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Aktualne programy wsparcia dla hodowców świń. Jakie formy dostępne w 2025 r.?

    14 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Trzoda chlewna

    Producent świń: Nie chcę kończyć biznesu. Drzemią we mnie duże pokłady zaparcia

    29 marca 2025
    Newsy

    KOWR ogłasza: 28 marca rusza przetarg na gospodarstwo o powierzchni 649 ha

    27 marca 2025
    Newsy

    Prawie 100 ha gospodarstwo z chlewniami i oborą do dzierżawy. Znamy cenę

    20 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Te przepisy dotkną rolników. Kary są surowe
    6 czerwca 2025
    Ceny rolnicze
    Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
    6 czerwca 2025
    Zboża
    Grad wielkości piłek golfowych zniszczył uprawy [VIDEO, ZDJĘCIA]
    6 czerwca 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
    29 maja 2025
    Sylwetki
    Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
    25 maja 2025
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
    18 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
    27 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy