Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!

Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!

Sylwetki 13 lutego 2019 07:00 Renata Struzik Aktualizacja: 13 lutego 2019 10:06
Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!
Źródło: Renata Struzik
"Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać."
Spis treści:

    Rolnictwo ekologiczne to jeden z wielu pomysłów, który zrodził się w jego głowie po przejęciu wraz z bratem gospodarstwa od rodziców. I tak, już od 15 lat rozwija tę produkcję z coraz większymi sukcesami na koncie. - Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać. Wystarczy chcieć – podkreśla Tomasz Obszański, po czym dodaje: - Na jednym hektarze też można dobrze zarobić.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tomasz Obszański gospodaruje na 40 hektarach. Jego Rolnicze Gospodarstwo Ogrodnicze „Barwy Zdrowia” wytwarza ekologiczne warzywa i owoce, m.in. truskawki, maliny, porzeczki, agrest, pomidory, brokuły, kalafiory, oberżynę, koper czy ogórki. W większości trafiają one na rynek świeży lub do przetwórstwa.

    - Skala produkcji ekologicznej w naszym kraju jest na niewielka, tego produktu jest tak naprawdę mało. Rządzący, którzy powinni wspomóc tę gałąź, nie zajmują się tym należycie i rolnictwo ekologiczne, zamiast się rozwijać, zaczęło się zwijać. A przecież potencjał jest bardzo duży. Robimy wszystko, aby to zmienić – podkreśla Tomasz Obszański. - W naszym regionie jest bardzo dużo gospodarstw ekologicznych – podkreśla.

    Aktualnie produkcja ekologiczna ma coraz więcej dostępnych biologicznych środków ochrony roślin, odporne lub tolerancyjne na patogeny odmiany, są odpowiednie maszyny, jak np. ekopielniki czy sadzarki. Ekologiczna uprawa nie musi więc oznaczać namnożenia chwastów i problemów z innymi patogenami.

    ZOBACZ TAKŻE: Farma Świętokrzyska: warzywa ekologiczne na 140 ha

    Dawno, dawno temu...

    … a dokładniej mówiąc – 15 lat temu rodzice Pana Tomasza przepisali na niego i na brata gospodarstwo. Bracia szukali sposobu, dzięki któremu mogliby gospodarstwo rozwinąć. Bo żeby z rolnictwa móc się utrzymać i godnie żyć, potrzeba czasu, ludzi, zaangażowania i... pomysłowości. 

    - U nas w zasadzie zaczęło się od pomysłowości. Był pomysł na rolnictwo ekologiczne. Zaczęliśmy więc rozwijać się w tym kierunku i tak jedziemy cały czas na tym wózku. Okoliczne gospodarstwa widzą, że to się rozwija, więc też zaczęły się certyfikować. To bardzo budujące – podkreśla Tomasz Obszański. - Weszliśmy w tym roku do spółki z Owocowymi Smakami, dzięki czemu zaczęliśmy tłoczyć soki, robić susze. Powoli nam się to rozkręca. Chcemy być numer 1 w kraju, dążymy do tego, aby ten cały potencjał rolnictwa ekologicznego wypływał z Lubelszczyzny, z naszego terenu – dodaje.

    Jak widać, nie trzeba mieć wielkiego gospodarstwa, żeby dobrze na nim wyjść. Nawet na jednym hektarze da się zarobić. Szczególnie, że przy plantacji 1-, 5- czy 10-hektarowej można wszystko rodzinnie „obrobić” i zebrać. Mogą to być warzywa, owoce, uprawa tunelowa… Wystarczy chcieć.

    - Nie mówię, że to będą kokosy, ale można z tego godnie żyć – podkreśla rolnik z Tarnogrodu. 

    Tradycja i nowoczesność

    Jego dziadek robił olej, jego ojciec robił olej i on też robi olej. Ale teraz już na całkiem inną skalę, z użyciem maszyn, tłoczony na zimno. Kiedyś to była manufaktura, produkcja wyglądała inaczej. Teraz w gospodarstwie Barwy Zdrowia jest profesjonalna tłocznia. Z jednej strony Tomasz Obszański podtrzymuje więc tradycję, ale z drugiej -  łączy ją z nowoczesnością i potencjałem, jaki tkwi w jego gospodarstwie i regionie. Takie myślenie pomaga mu rozwiązywać problemy, z którymi wielu rolników mierzy się na co dzień. 

    - W tym roku mieliśmy problem z agrestem, tych owoców nikt nie chciał skupować, ceny były bardzo niskie. Wymyśliliśmy więc coś takiego, jak Agrestada. To napoje na bazie agrestu, które produkujemy i sprzedajemy. W gospodarstwie mamy też przetwórstwo, robimy oleje tłoczone na zimno, z rzepaku, lnu, ostropestu. Mamy do tego maszyny, są to więc oleje o bardzo wysokiej jakości. Do tego mamy  m.in., pakowarkę czy chłodnie, które nam pomagają w całej produkcji – wyjaśnia Tomasz Obszański.

    Jak podkreśla, klientów nie jest trudno znaleźć. Tylko cena produktów ekologicznych jest wyższa, niż konwencjonalnych i nie każdego na nie stać.

    - Chcemy zmienić tę tendencję, żeby te produkty nie były drogie, aby one były dostępne dla szerszej grupy odbiorców. Nie wiem, skąd się biorą te wysokie ceny, być może jest zbyt wielu pośredników. Bo producent dostaje najmniej, najwięcej zarabiają pośrednicy. Z drugiej strony, rolnik sam nie jest w stanie sobie poradzić z wieloma rzeczami: transportem, logistyką i sprzedażą. Staramy się więc znaleźć złoty środek, aby było to opłacalne dla wszystkich, aby wszyscy mogli ekologiczną żywność kupować, a nie tylko grupa klientów z grubszym portfelem – wyjaśnia Tomasz Obszański.

    Zamiast pomocy, kłody pod nogi

    Ten sezon był wyjątkowo ciężki dla rolników. Tomasz Obszański również to odczuł. Już wiosną było bardzo ciepło, wegetacja roślin więc znacznie przyspieszyła. Kiedy rośliny zakwitły, pszczoły nie zdążyły wszystkich zapylić, więc część kwiatów opadła. Owoce dojrzewały w tym samym czasie: tylko truskawki „zeszły z pola”, a już trzeba było zbierać maliny, porzeczkę i agrest. Jednocześnie. A ludzi do pracy brakowało. Dodatkowo, skupy nie wszystko chciały przyjmować, a jeśli już przyjmowały, to za ceny, które nie gwarantowały opłacalności produkcji.

    - Co się nie uda sprzedać, to staramy się to jakoś zagospodarować. Ale mechanizmy prawne, jakie są w naszym kraju często nie pozwalają na to, aby owoce lub warzywa przetworzyć, zagospodarować. Tu jest największy problem. A przecież chodzi o to, aby pobudzić nasz potencjał w gospodarstwach, w regionie. Właśnie w takich małych regionalnych przetwórniach ludzie by chętnie kupowali, a nie w dużych sklepach, gdzie wsadu owocowego w soku jest 10-20%, a reszta… nie wiadomo czego. Chodzi o to, abyśmy my, Polacy swoje kupowali i spożywali – przekonuje rolnik z Tarnogrodu.

    Jak mówi Pan Tomasz, w Polsce powinno się pomagać rolnikom popularyzować zdrową żywność.

    - A tego brakuje, rolnicy są pozostawieni samym sobie, muszą borykać się z kontrolami inspekcji, natłokiem tej całej biurokracji. Rolnikowi wystarczy nie przeszkadzać, wtedy ta produkcja będzie się dobrze rozwijała. Zamiast tego mamy w tym momencie pełne segregatory papierów i musimy najpierw „biurokrację załatwić”, a dopiero potem zająć się produkcją – podsumowuje.

    ZOBACZ TAKŻE: Carrefour Polska podpisuje kontrakty farmerskie z rolnikami. Zobacz FILM

    • Tagi:
    • rolnik
    • rolnictwo ekologiczne
    • Obszański
    Renata Struzik
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Zdrowa żywność

    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

    28 października 2025
    Newsy

    Te opłaty wzrosną o ponad 15 procent. Podwyżka obejmie również rolników

    25 października 2025
    Zdrowa żywność

    Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego

    23 października 2025
    Sylwetki

    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

    5 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności