Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!

Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!

Sylwetki 13 lutego 2019 07:00 Renata Struzik Aktualizacja: 13 lutego 2019 10:06
Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!
Źródło: Renata Struzik
"Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać."
Spis treści:

    Rolnictwo ekologiczne to jeden z wielu pomysłów, który zrodził się w jego głowie po przejęciu wraz z bratem gospodarstwa od rodziców. I tak, już od 15 lat rozwija tę produkcję z coraz większymi sukcesami na koncie. - Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać. Wystarczy chcieć – podkreśla Tomasz Obszański, po czym dodaje: - Na jednym hektarze też można dobrze zarobić.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tomasz Obszański gospodaruje na 40 hektarach. Jego Rolnicze Gospodarstwo Ogrodnicze „Barwy Zdrowia” wytwarza ekologiczne warzywa i owoce, m.in. truskawki, maliny, porzeczki, agrest, pomidory, brokuły, kalafiory, oberżynę, koper czy ogórki. W większości trafiają one na rynek świeży lub do przetwórstwa.

    - Skala produkcji ekologicznej w naszym kraju jest na niewielka, tego produktu jest tak naprawdę mało. Rządzący, którzy powinni wspomóc tę gałąź, nie zajmują się tym należycie i rolnictwo ekologiczne, zamiast się rozwijać, zaczęło się zwijać. A przecież potencjał jest bardzo duży. Robimy wszystko, aby to zmienić – podkreśla Tomasz Obszański. - W naszym regionie jest bardzo dużo gospodarstw ekologicznych – podkreśla.

    Aktualnie produkcja ekologiczna ma coraz więcej dostępnych biologicznych środków ochrony roślin, odporne lub tolerancyjne na patogeny odmiany, są odpowiednie maszyny, jak np. ekopielniki czy sadzarki. Ekologiczna uprawa nie musi więc oznaczać namnożenia chwastów i problemów z innymi patogenami.

    ZOBACZ TAKŻE: Farma Świętokrzyska: warzywa ekologiczne na 140 ha

    Dawno, dawno temu...

    … a dokładniej mówiąc – 15 lat temu rodzice Pana Tomasza przepisali na niego i na brata gospodarstwo. Bracia szukali sposobu, dzięki któremu mogliby gospodarstwo rozwinąć. Bo żeby z rolnictwa móc się utrzymać i godnie żyć, potrzeba czasu, ludzi, zaangażowania i... pomysłowości. 

    - U nas w zasadzie zaczęło się od pomysłowości. Był pomysł na rolnictwo ekologiczne. Zaczęliśmy więc rozwijać się w tym kierunku i tak jedziemy cały czas na tym wózku. Okoliczne gospodarstwa widzą, że to się rozwija, więc też zaczęły się certyfikować. To bardzo budujące – podkreśla Tomasz Obszański. - Weszliśmy w tym roku do spółki z Owocowymi Smakami, dzięki czemu zaczęliśmy tłoczyć soki, robić susze. Powoli nam się to rozkręca. Chcemy być numer 1 w kraju, dążymy do tego, aby ten cały potencjał rolnictwa ekologicznego wypływał z Lubelszczyzny, z naszego terenu – dodaje.

    Jak widać, nie trzeba mieć wielkiego gospodarstwa, żeby dobrze na nim wyjść. Nawet na jednym hektarze da się zarobić. Szczególnie, że przy plantacji 1-, 5- czy 10-hektarowej można wszystko rodzinnie „obrobić” i zebrać. Mogą to być warzywa, owoce, uprawa tunelowa… Wystarczy chcieć.

    - Nie mówię, że to będą kokosy, ale można z tego godnie żyć – podkreśla rolnik z Tarnogrodu. 

    Tradycja i nowoczesność

    Jego dziadek robił olej, jego ojciec robił olej i on też robi olej. Ale teraz już na całkiem inną skalę, z użyciem maszyn, tłoczony na zimno. Kiedyś to była manufaktura, produkcja wyglądała inaczej. Teraz w gospodarstwie Barwy Zdrowia jest profesjonalna tłocznia. Z jednej strony Tomasz Obszański podtrzymuje więc tradycję, ale z drugiej -  łączy ją z nowoczesnością i potencjałem, jaki tkwi w jego gospodarstwie i regionie. Takie myślenie pomaga mu rozwiązywać problemy, z którymi wielu rolników mierzy się na co dzień. 

    - W tym roku mieliśmy problem z agrestem, tych owoców nikt nie chciał skupować, ceny były bardzo niskie. Wymyśliliśmy więc coś takiego, jak Agrestada. To napoje na bazie agrestu, które produkujemy i sprzedajemy. W gospodarstwie mamy też przetwórstwo, robimy oleje tłoczone na zimno, z rzepaku, lnu, ostropestu. Mamy do tego maszyny, są to więc oleje o bardzo wysokiej jakości. Do tego mamy  m.in., pakowarkę czy chłodnie, które nam pomagają w całej produkcji – wyjaśnia Tomasz Obszański.

    Jak podkreśla, klientów nie jest trudno znaleźć. Tylko cena produktów ekologicznych jest wyższa, niż konwencjonalnych i nie każdego na nie stać.

    - Chcemy zmienić tę tendencję, żeby te produkty nie były drogie, aby one były dostępne dla szerszej grupy odbiorców. Nie wiem, skąd się biorą te wysokie ceny, być może jest zbyt wielu pośredników. Bo producent dostaje najmniej, najwięcej zarabiają pośrednicy. Z drugiej strony, rolnik sam nie jest w stanie sobie poradzić z wieloma rzeczami: transportem, logistyką i sprzedażą. Staramy się więc znaleźć złoty środek, aby było to opłacalne dla wszystkich, aby wszyscy mogli ekologiczną żywność kupować, a nie tylko grupa klientów z grubszym portfelem – wyjaśnia Tomasz Obszański.

    Zamiast pomocy, kłody pod nogi

    Ten sezon był wyjątkowo ciężki dla rolników. Tomasz Obszański również to odczuł. Już wiosną było bardzo ciepło, wegetacja roślin więc znacznie przyspieszyła. Kiedy rośliny zakwitły, pszczoły nie zdążyły wszystkich zapylić, więc część kwiatów opadła. Owoce dojrzewały w tym samym czasie: tylko truskawki „zeszły z pola”, a już trzeba było zbierać maliny, porzeczkę i agrest. Jednocześnie. A ludzi do pracy brakowało. Dodatkowo, skupy nie wszystko chciały przyjmować, a jeśli już przyjmowały, to za ceny, które nie gwarantowały opłacalności produkcji.

    - Co się nie uda sprzedać, to staramy się to jakoś zagospodarować. Ale mechanizmy prawne, jakie są w naszym kraju często nie pozwalają na to, aby owoce lub warzywa przetworzyć, zagospodarować. Tu jest największy problem. A przecież chodzi o to, aby pobudzić nasz potencjał w gospodarstwach, w regionie. Właśnie w takich małych regionalnych przetwórniach ludzie by chętnie kupowali, a nie w dużych sklepach, gdzie wsadu owocowego w soku jest 10-20%, a reszta… nie wiadomo czego. Chodzi o to, abyśmy my, Polacy swoje kupowali i spożywali – przekonuje rolnik z Tarnogrodu.

    Jak mówi Pan Tomasz, w Polsce powinno się pomagać rolnikom popularyzować zdrową żywność.

    - A tego brakuje, rolnicy są pozostawieni samym sobie, muszą borykać się z kontrolami inspekcji, natłokiem tej całej biurokracji. Rolnikowi wystarczy nie przeszkadzać, wtedy ta produkcja będzie się dobrze rozwijała. Zamiast tego mamy w tym momencie pełne segregatory papierów i musimy najpierw „biurokrację załatwić”, a dopiero potem zająć się produkcją – podsumowuje.

    ZOBACZ TAKŻE: Carrefour Polska podpisuje kontrakty farmerskie z rolnikami. Zobacz FILM

    • Tagi:
    • rolnik
    • rolnictwo ekologiczne
    • Obszański
    Renata Struzik
    Podobne artykuły
    Technika

    Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę

    6 sierpnia 2025
    Przepisy

    Do tego rolnictwa nie powinno się dopłacać? "Rolnik ma zarabiać a nie żyć z dotacji"

    6 sierpnia 2025
    Przepisy

    Rekompensata za słupy na polach rolników. Ministerstwo odpowiada

    4 sierpnia 2025
    Przepisy

    Ryzykują dziesiątki tysięcy zł. ARiMR i tak może odrzucić wniosek. Będą zmiany?

    31 lipca 2025
    Inne uprawy

    Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]

    23 lipca 2025
    KRUS

    Ile wyniosą podwyżki rolniczych rent i emerytur w roku 2026?

    17 lipca 2025
    Przepisy

    Wiadomo, kto ma być rzecznikiem rolników. W tych sprawach może działać jak prokurator

    15 lipca 2025
    Przepisy

    Aktywny rolnik coraz bliżej? "Nie chcemy nikogo pozbawiać dopłat"

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Technika
    Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
    6 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze
    Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
    6 sierpnia 2025
    Pomoc unijna
    Kiedy ARiMR rozpocznie wypłacać rolnikom zaliczki dopłat w roku 2025?
    6 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Mamy nowego ministra rolnictwa. Co wiadomo o Stefanie Krajewskim?
    23 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Sylwetki
    Gospodarka rolna w nowoczesnym wydaniu – wywiad z p. Maciejem Majewskim
    11 lipca 2025
    Uprawy
    Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
    6 lipca 2025
    Sylwetki
    Aż 7000 ha. Prowadzą nowoczesną hodowlę w Wielkopolsce [VIDEO]
    1 lipca 2025
    Sylwetki
    Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
    8 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności