Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
      Część rolników, która sprzedaje ziarno, musi się tu wpisać. PIORiN uczula
      Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
      Rolnicy zostawią zboże w magazynach na kolejny rok? Jakie ceny zbóż?
      Odszkodowania za wywłaszczenia. Ważna decyzja sądu dla właścicieli działek
      Dofinansowanie dla rolników do fotowoltaiki i biogazowni [WYKAZ PROGRAMÓW]
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
      Jej zapach odstrasza krety i nornice. Prawie czarne kwiaty zdobią ogród wiele lat
      Wlej lub wsyp do doniczki. Skrzydłokwiat wypuści nowe kwiaty
      Posadź zamiast petunii. Jest łatwiejsza w uprawie i długo kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!

Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!

Sylwetki 13 lutego 2019 07:00 Renata Struzik Aktualizacja: 13 lutego 2019 10:06
Rolnictwo ekologiczne: Na jednym hektarze też można dobrze zarobić!
Źródło: Renata Struzik
"Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać."
Spis treści:

    Rolnictwo ekologiczne to jeden z wielu pomysłów, który zrodził się w jego głowie po przejęciu wraz z bratem gospodarstwa od rodziców. I tak, już od 15 lat rozwija tę produkcję z coraz większymi sukcesami na koncie. - Każdy w swoim gospodarstwie ma duży potencjał, trzeba go tylko odkryć i wykorzystać. Wystarczy chcieć – podkreśla Tomasz Obszański, po czym dodaje: - Na jednym hektarze też można dobrze zarobić.

    Tomasz Obszański gospodaruje na 40 hektarach. Jego Rolnicze Gospodarstwo Ogrodnicze „Barwy Zdrowia” wytwarza ekologiczne warzywa i owoce, m.in. truskawki, maliny, porzeczki, agrest, pomidory, brokuły, kalafiory, oberżynę, koper czy ogórki. W większości trafiają one na rynek świeży lub do przetwórstwa.

    - Skala produkcji ekologicznej w naszym kraju jest na niewielka, tego produktu jest tak naprawdę mało. Rządzący, którzy powinni wspomóc tę gałąź, nie zajmują się tym należycie i rolnictwo ekologiczne, zamiast się rozwijać, zaczęło się zwijać. A przecież potencjał jest bardzo duży. Robimy wszystko, aby to zmienić – podkreśla Tomasz Obszański. - W naszym regionie jest bardzo dużo gospodarstw ekologicznych – podkreśla.

    Aktualnie produkcja ekologiczna ma coraz więcej dostępnych biologicznych środków ochrony roślin, odporne lub tolerancyjne na patogeny odmiany, są odpowiednie maszyny, jak np. ekopielniki czy sadzarki. Ekologiczna uprawa nie musi więc oznaczać namnożenia chwastów i problemów z innymi patogenami.

    ZOBACZ TAKŻE: Farma Świętokrzyska: warzywa ekologiczne na 140 ha

    Dawno, dawno temu...

    … a dokładniej mówiąc – 15 lat temu rodzice Pana Tomasza przepisali na niego i na brata gospodarstwo. Bracia szukali sposobu, dzięki któremu mogliby gospodarstwo rozwinąć. Bo żeby z rolnictwa móc się utrzymać i godnie żyć, potrzeba czasu, ludzi, zaangażowania i... pomysłowości. 

    - U nas w zasadzie zaczęło się od pomysłowości. Był pomysł na rolnictwo ekologiczne. Zaczęliśmy więc rozwijać się w tym kierunku i tak jedziemy cały czas na tym wózku. Okoliczne gospodarstwa widzą, że to się rozwija, więc też zaczęły się certyfikować. To bardzo budujące – podkreśla Tomasz Obszański. - Weszliśmy w tym roku do spółki z Owocowymi Smakami, dzięki czemu zaczęliśmy tłoczyć soki, robić susze. Powoli nam się to rozkręca. Chcemy być numer 1 w kraju, dążymy do tego, aby ten cały potencjał rolnictwa ekologicznego wypływał z Lubelszczyzny, z naszego terenu – dodaje.

    Jak widać, nie trzeba mieć wielkiego gospodarstwa, żeby dobrze na nim wyjść. Nawet na jednym hektarze da się zarobić. Szczególnie, że przy plantacji 1-, 5- czy 10-hektarowej można wszystko rodzinnie „obrobić” i zebrać. Mogą to być warzywa, owoce, uprawa tunelowa… Wystarczy chcieć.

    - Nie mówię, że to będą kokosy, ale można z tego godnie żyć – podkreśla rolnik z Tarnogrodu. 

    Tradycja i nowoczesność

    Jego dziadek robił olej, jego ojciec robił olej i on też robi olej. Ale teraz już na całkiem inną skalę, z użyciem maszyn, tłoczony na zimno. Kiedyś to była manufaktura, produkcja wyglądała inaczej. Teraz w gospodarstwie Barwy Zdrowia jest profesjonalna tłocznia. Z jednej strony Tomasz Obszański podtrzymuje więc tradycję, ale z drugiej -  łączy ją z nowoczesnością i potencjałem, jaki tkwi w jego gospodarstwie i regionie. Takie myślenie pomaga mu rozwiązywać problemy, z którymi wielu rolników mierzy się na co dzień. 

    - W tym roku mieliśmy problem z agrestem, tych owoców nikt nie chciał skupować, ceny były bardzo niskie. Wymyśliliśmy więc coś takiego, jak Agrestada. To napoje na bazie agrestu, które produkujemy i sprzedajemy. W gospodarstwie mamy też przetwórstwo, robimy oleje tłoczone na zimno, z rzepaku, lnu, ostropestu. Mamy do tego maszyny, są to więc oleje o bardzo wysokiej jakości. Do tego mamy  m.in., pakowarkę czy chłodnie, które nam pomagają w całej produkcji – wyjaśnia Tomasz Obszański.

    Jak podkreśla, klientów nie jest trudno znaleźć. Tylko cena produktów ekologicznych jest wyższa, niż konwencjonalnych i nie każdego na nie stać.

    - Chcemy zmienić tę tendencję, żeby te produkty nie były drogie, aby one były dostępne dla szerszej grupy odbiorców. Nie wiem, skąd się biorą te wysokie ceny, być może jest zbyt wielu pośredników. Bo producent dostaje najmniej, najwięcej zarabiają pośrednicy. Z drugiej strony, rolnik sam nie jest w stanie sobie poradzić z wieloma rzeczami: transportem, logistyką i sprzedażą. Staramy się więc znaleźć złoty środek, aby było to opłacalne dla wszystkich, aby wszyscy mogli ekologiczną żywność kupować, a nie tylko grupa klientów z grubszym portfelem – wyjaśnia Tomasz Obszański.

    Zamiast pomocy, kłody pod nogi

    Ten sezon był wyjątkowo ciężki dla rolników. Tomasz Obszański również to odczuł. Już wiosną było bardzo ciepło, wegetacja roślin więc znacznie przyspieszyła. Kiedy rośliny zakwitły, pszczoły nie zdążyły wszystkich zapylić, więc część kwiatów opadła. Owoce dojrzewały w tym samym czasie: tylko truskawki „zeszły z pola”, a już trzeba było zbierać maliny, porzeczkę i agrest. Jednocześnie. A ludzi do pracy brakowało. Dodatkowo, skupy nie wszystko chciały przyjmować, a jeśli już przyjmowały, to za ceny, które nie gwarantowały opłacalności produkcji.

    - Co się nie uda sprzedać, to staramy się to jakoś zagospodarować. Ale mechanizmy prawne, jakie są w naszym kraju często nie pozwalają na to, aby owoce lub warzywa przetworzyć, zagospodarować. Tu jest największy problem. A przecież chodzi o to, aby pobudzić nasz potencjał w gospodarstwach, w regionie. Właśnie w takich małych regionalnych przetwórniach ludzie by chętnie kupowali, a nie w dużych sklepach, gdzie wsadu owocowego w soku jest 10-20%, a reszta… nie wiadomo czego. Chodzi o to, abyśmy my, Polacy swoje kupowali i spożywali – przekonuje rolnik z Tarnogrodu.

    Jak mówi Pan Tomasz, w Polsce powinno się pomagać rolnikom popularyzować zdrową żywność.

    - A tego brakuje, rolnicy są pozostawieni samym sobie, muszą borykać się z kontrolami inspekcji, natłokiem tej całej biurokracji. Rolnikowi wystarczy nie przeszkadzać, wtedy ta produkcja będzie się dobrze rozwijała. Zamiast tego mamy w tym momencie pełne segregatory papierów i musimy najpierw „biurokrację załatwić”, a dopiero potem zająć się produkcją – podsumowuje.

    ZOBACZ TAKŻE: Carrefour Polska podpisuje kontrakty farmerskie z rolnikami. Zobacz FILM

    • Tagi:
    • rolnik
    • rolnictwo ekologiczne
    • Obszański
    Renata Struzik
    Podobne artykuły
    Pomoc unijna

    Wypłata tych dopłat już się kończy. Można jednak jeszcze złożyć wniosek o nowe

    2 czerwca 2025
    Ekonomika

    Chcą zezwolenia na szybszą sprzedaż ziemi, jeśli rolnik już w nią zainwestował

    30 maja 2025
    Sylwetki

    3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?

    29 maja 2025
    Pomoc unijna

    Wsparcie rolnictwa - nowy nabór wniosków. Nawet 700 tys. zł na przedsięwzięcie

    29 maja 2025
    Ekonomika

    Sąsiedzi donoszą na rolników. Rośnie liczba spraw na policji [VIDEO]

    27 maja 2025
    Przepisy

    Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?

    16 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone

    10 maja 2025
    Prawo i finanse

    Rolnicy zamiast żniwować mogą pójść do wojska. Samorząd rolniczy interweniuje

    9 maja 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
    3 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore
    3 czerwca 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
    29 maja 2025
    Sylwetki
    Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
    25 maja 2025
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
    18 maja 2025
    Sylwetki
    Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
    14 maja 2025
    Sylwetki
    Podkarpacie. Ci rolnicy mają dużo ziemi i mocne maszyny [VIDEO]
    27 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy