Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

Sylwetki 5 października 2025 11:11
Gospodarstwo pana Tomasza stoi na kilku stabilnych filarach. Przede wszystkim jednak - na jednym  z najnowocześniejszych w Europie systemów produkcji pieczarki.
Gospodarstwo pana Tomasza stoi na kilku stabilnych filarach. Przede wszystkim jednak - na jednym z najnowocześniejszych w Europie systemów produkcji pieczarki.
Źródło: Piotr Budnik
Tomasz Szwarc prowadzi duże i prężnie działające gospodarstwo w Wielkopolsce. Produkcja opiera się na kilku stabilnych filarach: przede wszystkim na jednym z najnowocześniejszych w Europie systemów produkcji pieczarki. Ponadto uprawiane są tu szparagi, jest hodowla bydła oraz bardzo mocno rozwinięte rzeźnictwo – rolnik produkuje najwyższej jakości mięso i wędliny, które trafiają m.in. do polskich restauracji.
Spis treści:

    Zaczynał praktycznie od zera. Pod koniec lat 90. rodzice zapisali mu malutkie, dwuhektarowe gospodarstwo z rozpadającymi się glinianymi budynkami i otaczającym je drewnianym płotem.

    Czasy były bardzo trudne, jednak młody, wówczas dwudziestoletni chłopak, posiadał już  skonkretyzowane marzenia.

    - Pamiętam, że wtedy, jako ten dwudziestolatek, dałem sobie postanowienie: będę tak ciężko działał, by jako czterdziestolatek nie musieć już fizycznie pracować – opowiada nam z uśmiechem Tomasz Szwarc.

    Czas zweryfikował to pozytywnie – dziś rolnik jest właścicielem prężnie działającego gospodarstwa, szanowanym w regionie pracodawcą i społecznikiem, którego działalność opiera się na kilku stabilnych filarach – prowadzi jedną z najnowocześniejszych w Europie produkcji pieczarek, uprawia szparagi, hoduje bydło oraz bardzo mocno rozwija rzeźnictwo – produkując najwyższej jakości mięso i wędliny, które trafiają m.in. do polskich restauracji.

    Początki gospodarstwa Tomasza Szwarca w Wielkopolsce

    Warto zaznaczyć, że to właśnie od rzeźnictwa – wszystko się tak naprawdę zaczęło.

    - Rzeźnik to mój wyuczony zawód. Już na pierwszym roku w szkole zacząłem – jeszcze taką trochę w cudzysłowie – swoją działalność, związaną z ubojem gospodarczym. Kiedyś na wsiach to była norma – wspomina. 

    Szybko jednak zainteresował się także kolejną kwestią – czyli uprawą pieczarek.

    - W naszej okolicy było wówczas sporo pieczarkarni. Jako młody chłopak chodziłem pomagać ludziom w takiej pracy. I widziałem, że ten kto miał pieczarki, w miarę dobrze na tym wychodził, że można na tym zarobić. Dlatego postanowiłem wystartować z taką produkcją także w swoim gospodarstwie – opowiada nam pan Tomasz.

    Hodowla pieczarek w Wielkopolsce

    Pierwszą halę postawił praktycznie sam. - Można powiedzieć, że była to taka hala z odzysku, stworzona po kosztach - wspomina. 

    I tak się zaczęło...

    - Od samego początku pieczarkarstwo przynosiło w miarę dobre pieniądze. Miałem też jednak do niego dobrą rękę, wychodziło mi to po prostu. Każdy ma do czegoś smykałkę, my akurat mamy do tego  – opowiada dziś z uśmiechem.

    Warto podkreślić, że gospodarstwo prowadzi wspólnie ze swoją żoną, Anną. – Mamy bardzo dobrze podzielone obowiązki – opowiada rolnik. Warto wspomnieć też o nieodzownej pomocy dorosłego syna państwa Szwarców, pana Macieja. To dobrze wróży przyszłej sukcesji. – Cieszymy się bardzo, że możemy na niego liczyć w gospodarstwie – dodają małżonkowie.

    Najnowocześniejsza w Europie hodowla pieczarek

    Produkcja rozwijała się znakomicie, można było rozpocząć więc kolejne inwestycje i budować kolejne hale pod pieczarki.

    - To wszystko ewoluowało, zmieniała się technologia. Początkowo budowało się takie małe „pieczarenki”, ja je nazywałem „betlejemki”. Miały ok. 120 metrów, były ocieplane folią, styropianem itd. – wspomina po latach.

    Duże zmiany przyszły w roku 2014.

    - Wówczas zdecydowaliśmy, że zainwestujemy w pieczarkarstwo już bardzo mocno, w takie najbardziej nowoczesne pieczarkarstwo, jakie istnieje w Europie – mówi nam pan Tomasz.

    Powstały więc nowe hale, które posiadają pełen mikroklimat do sterowania uprawą. Wszystko odbywa się w tak zwanej w czwartej fazie.

    - To bardzo wygodne, w skrzyniopaletach przyjeżdżają małe, wyprowadzone pieczarki, a za 2-3 dni odbywa się już u nas zrywanie. Ten rodzaj uprawy prowadzi się dużo szybciej – opowiada.

    Dziś w sumie w gospodarstwie jest aż 30 takich nowoczesnych hal. Miesięczne wydajności są imponujące - sięgają średnio nawet 300 ton.

    - 15-20 proc. trafia na rynek krajowy, reszta to rynek europejski - najwięcej do Niemiec, ale także do Belgii, Holandii, Francji czy Anglii – opowiada nam pan Tomasz. 

    Gospodarstwo w Wielkopolsce. Postawił na rzeźnictwo i hodowlę rasy limousine

    Gałęzi w gospodarstwie jest jednak więcej. Kolejna wiąże się z wyuczonym przed laty zawodem, czyli rzeźnictwem.

    - Gdy już rozwinęliśmy to pieczarkarstwo, mogłem spełnić marzenia ze swoich młodych lat i wybudować swój mały zakładzik – opowiada nam z uśmiechem gospodarz.

    Przerabiane są trzy rodzaje mięsa: drób, wieprzowina i wołowina.

    - Drób pozyskujemy z gospodarstw, które mają dobrą jakość i parametry. Wieprzowinę kupujemy głównie od lokalnych, „niedużych” rolników – są to tuczniki, które wozimy na usługę uboju. A jeśli chodzi o bydło – hodujemy swoje - rasy limousine – opowiada nam rolnik z Wielkopolski. 

    Jak wspomina, na samym początku, gdy rozpoczynał tę gałąź swojej działalności, była w gospodarstwie rasa rodzima – białogrzbiete. Z czasem jednak zdecydowano się na zmianę.

    Dlaczego właśnie na limousine?

    - Jak na nasze, polskie warunki, to dobra rasa, dobrze się aklimatyzuje, nie choruje. A przyrosty i parametry są bardzo dobre – opowiada nam pan Tomasz.

    Jak dodaje, dzięki swojej hodowli, udaje mu się wytwarzać najbardziej „powtarzalny” produkt w kraju.

    - To jedna rasa, z jednego gospodarstwa, ubijana w podobnym wieku, w podobnej wadze, żywiona tak samo – dzięki temu mamy młodą, wysezonowaną wołowinę – właśnie najbardziej „powtarzalną” - wylicza.

    Dziś wspomniane mięso cieszy się dużym powodzeniem, trafia nie tylko do własnej sieci sklepów pana Tomasza, ale także do restauracji. Jakie są z kolei jego sekrety dobrego mięsa i wędlin?

    - Przede wszystkim brak konserwantów. Dajemy jedynie naturalne przyprawy tylko tak, jak było kiedyś. Sami obieramy cebulę, czosnek, sami mielimy pieprz, wędzimy ponadto tylko na olchowym drewnie – zdradza nam.

    Ten region w Wielkopolsce uznawany jest za stolicę szparagów

    Kolejna ważna odnoga działalności to uprawa szparagów. Rozpoczęła się trochę przez... pieczarki.

    - Swego czasu kupiliśmy działkę pod lasem, na uboczu, pod obiekt pieczarkowy. Ale niestety było trochę komplikacji, m.in. z kwestią dociągnięcia tam prądu. Dlatego ostatecznie z tego pomysłu zrezygnowaliśmy. Szukaliśmy innego pomysłu, i tak padło na szparagi. Dość też jednak powiedzieć, że nasza gmina jest uznawana za stolicę szparagów w Polsce – procentowo jest tu najwięcej takich upraw – opowiada nam rolnik z Wielkopolski.

    W sumie sam uprawia ok. 23 hektarów tego warzywa, które – jak zdradza – też wymaga cierpliwości, by rozpocząć z nim przygodę na dobre.

    - W sumie może minąć nawet ok. czterech lat, zanim zacznie na siebie zarabiać. To pole na przykład  przygotowywaliśmy dwa lata do nasadzenia. W tym roku wsadziliśmy, na drugi rok będziemy zabierać tylko tydzień i dopiero za dwa lata będzie odbywało się to przez pełen sezon -  mówi nam pan Tomasz, pokazując na jedno ze swoich pól.

    Z drugiej strony szparag jest jednak rośliną, która w miarę radzi sobie w warunkach trudnych – na ziemiach słabszych.

    - Jak jest „tęga” ziemia, to szparag by się po prostu nie przebił, zbiór też jest trudniejszy. Szparag jest też generalnie taką rośliną lekko „półpustynną” – w tym kontekście, że  z niedużą suszą sobie poradzi. Ma bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy – zaznacza. 

    Poza wspomnianymi szparagami reszta produkcji roślinnej jest głównie fundamentem do produkcji zwierzęcej: stąd trochę zbóż, traw itd. W sumie jest ok. 80 hektarów, z czego 50 ha to własna ziemia.

    Park maszynowy i nowa ładowarka

    Warto dodać, że wraz z rozwojem gospodarstwa rozwijał się oczywiście także park maszynowy u rolnika – kluczowy  podczas codziennych prac.

    W gospodarstwie można znaleźć dziś m.in. limitowaną wersję ciągnika Kubota czy najnowszy nabytek – nowoczesną ładowarkę Merlo. 

    ZOBACZ WIDEO:

    - Wybraliśmy Merlo ponieważ to włoska maszyna, słyszałem o niej bardzo dobre opinie, polecał nam też ją dealer od którego wzięliśmy już wcześniej bardzo dużo sprzętu i mamy do niego też duże zaufanie – opowiada nam pan Jakub Lester, który odpowiada za wszelkie kwestie techniczne – i generalnie za obsługę maszyn - w gospodarstwie u rolnika z gminy Przemęt. 

    Jak dodaje pan Jakub, nowa ładowarka jest de facto pierwszym tego typu sprzętem na miejscu.

    - Nie mieliśmy do tej pory żadnej ładowarki teleskopowej, posługiwaliśmy się wcześniej ładowaczem czołowym. Dawaliśmy radę, aczkolwiek przyszedł taki moment w rozwoju gospodarstwa, że była potrzebna właśnie taka maszyna. Myśleliśmy zresztą o niej już wcześniej – opowiada nam pan Jakub.

    Dziś oczywiście ładowarka najbardziej wykorzystywana jest podczas prac przy zwierzętach.

    - Użytkujemy ją do załadowania masy kiszonki do paszowozu, również do wygarniania obornika, przewozimy nią ziarno – wylicza.

    Podkreśla, że – przy długim spędzaniu czasu w kabinie – ważny jest komfort.

    - Mamy tu m.in. amortyzację kabiny, fotel o zwiększonym komforcie, na naszą prośbę joystick jest zamontowany na podłokietniku fotela - to wszystko pracuje ładnie, ręka nie jest sztywno na boku – opowiada nam pan Jakub.

    I przyznaje, że dziś maszyna – choć jest pierwszą tego typu w gospodarstwie – wydaje się być już nieodłącznym elementem codziennej pracy.

    - Na początku myśleliśmy, że ciągnik jest ok, ale faktycznie – gdy się popracuje tą ładowarką, człowiek się przyzwyczai. I stało się to nieodzownym elementem całej infrastruktury na gospodarstwie – zaznacza pan Jakub.

    Przyszłość gospodarstwa pana Tomasza Szwarca

    Jakie z kolei plany rozwojowe na przyszłość ma jeszcze sam gospodarz z Poświętna?

    - Chciałbym z pewnością rozwijać nowoczesne sklepy rzeźnickie. Chcę, żeby było to miejsce, które po wejściu bardziej będzie przypominać restaurację niż sklep. Gdzie klient może sobie zrobić kawę, zamówić coś do zjedzenia... - opowiada nam na koniec pan Tomasz.

    Czytaj też:
    U tych rolników zbiory zapowiadają się dobrze. Nie narzekają absolutnie [VIDEO]
    • Tagi:
    • rolnik
    • szparagi
    • pieczarki
    Jakub Nowak
    Skontaktuj się ze mną: [email protected]. Jestem redaktorem miesięcznika Wieści Rolnicze i portalu wiescirolnicze.pl, autorem materiałów publikowanych na YouTube. Zajmuję się tematyką techniki rolniczej, polskim ustawodawstwem oraz polityką rolną.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Newsy

    Te opłaty wzrosną o ponad 15 procent. Podwyżka obejmie również rolników

    25 października 2025
    Analizy rynkowe

    Tyle wynoszą "zarobki" polskich rolników. GUS podał dochód z hektara

    22 września 2025
    Przepisy

    Mieszkasz na wsi? Mogą zakazać Ci budowy. Rolnicy alarmują, gminy zalane wnioskami

    15 września 2025
    Uprawy

    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]

    12 września 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Sylwetki
    Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
    2 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
    22 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Sylwetki
    Byki karmią trzy razy dziennie paszą wysokobiałkową
    19 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności