Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość
      Krowy mogą tracić mleko nawet o połowę? Zobacz, jak uratować wydajność w oborze
      Czy Twoje gospodarstwo może zasilać biogazownię? Sprawdź, ile zwierząt wystarczy
      Dziesiątki nowych przypadków. Ta choroba zwierząt wciąż rozszerza swój zasięg
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Szacowanie strat u rolników. Systemy informatyczne wyprą komisje gminne?
      Ekspert o tym, co robić, by uchronić się przed skutkami suszy i przymrozków
      Te rośliny wyglądają obłędnie i działają dobrze na glebę. Jak je komponować?
      Tego zabiegu w rzepaku nie można już absolutnie robić. KE zakazała
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
      Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
      W porównaniu do maja 2024 wzrost wyniósł 90%! Ożywienie na rynku ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnik złożył wniosek o dopłaty obszarowe. Może go jeszcze zmienić?
      Polskie zboże za drogie? Zaskakujące wieści z rynku
      Dla tych dzieci rolników planowane są dopłaty. Chodzi nawet o 1.200 zł
      Ostatnie dni na wnioski o dopłaty bezpośrednie za 2025
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask
      Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?
      Pamiętaj o czerwcowym cięciu róż. Zakwitną nawet trzy razy w sezonie
      Mało znany krzew, bujnie kwitnący do września. Na rabaty i do donic
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

Sylwetki 1 kwietnia 2021 07:00 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 1 kwietnia 2021 21:51
Leszek Mroskowiak:  "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"
Źródło: H. Dmyterko
Tradycyjne, naturalne, świeże o niepowtarzalnym smaku i aromacie - te cechy wyróżniają wyroby z małej masarni w Szymanowie w powiecie rawickim. Specjały te od ponad roku wytwarzają Monika i Leszek Mroskowiakowie.
Spis treści:
  • Tradycyjne, naturalne, świeże o niepowtarzalnym smaku i aromacie - te cechy wyróżniają wyroby z małej masarni w Szymanowie w powiecie rawickim. Specjały te od ponad roku wytwarzają Monika i Leszek Mroskowiakowie.
  • Spełnił marzenie

Tradycyjne, naturalne, świeże o niepowtarzalnym smaku i aromacie - te cechy wyróżniają wyroby z małej masarni w Szymanowie w powiecie rawickim. Specjały te od ponad roku wytwarzają Monika i Leszek Mroskowiakowie.

Wędliny produkowane są według starych i wypróbowanych receptur, bez polepszaczy smaku. Jedynym konserwantem jest sól peklująca, a wszelkie wędzonki powstają w wędzarni opalanej wyłącznie drewnem, głównie owocowym. - Taka żywność nie tylko jest zdrowsza, ale i smakuje dużo lepiej - podkreślają Monika i Leszek Mroskowiakowie, właściciele małej rodzinnej firmy masarskiej w Szymanowie. - Nasze domowe wędliny stanowią atrakcję nie tylko świątecznych stołów, ale przede wszystkim są składnikiem codziennej diety wielu zadowolonych, stałych klientów. Ci potrafią przyjechać do nas z miejscowości oddalonych po kilkadziesiąt kilometrów - podkreśla właściciel.

Fot. Monika Mroskowiak, właścicielka firmy masarskiej w Szymanowie

Spełnił marzenie

Leszek Mroskowiak rzeźnickiego fachu uczył się u Edwarda Dworeckiego, współwłaściciela zakładu przetwórstwa mięsnego w Golejewie. - O tym, że rzeźnikiem chcę być w dorosłym życiu, wiedziałem już od dziecka. Kiedy moi koledzy chcieli być policjantami czy strażakami, ja uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem. Już jako kilkulatek chętnie towarzyszyłem rzeźnikowi, który przychodził do mojej cioci oprawiać zabitą świnię - wspomina Leszek Mroskowiak.

W swojej zawodowej karierze pracował w wielu firmach, w tym 12 lat w Anglii. Jednak cały czas marzył o własnej masarni. - I tak, odkładając grosz do grosza, udało się. Zaadaptowałem pomieszczenia gospodarskie na potrzeby wykonywania wyrobów wędliniarskich - wspomina.

O tym, jak Mroskowiakowie podjęli się uruchomienia działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) na str. 2

  • 1
  • 2
  • 3
Strona 1 z 3
Honorata Dmyterko
Podobne artykuły
Newsy

Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

17 grudnia 2018
Newsy

Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

10 grudnia 2018
Warto wiedzieć
Analizy rynkowe
Polskie zboże za drogie? Zaskakujące wieści z rynku
11 czerwca 2025
Pomoc unijna
Rolnik złożył wniosek o dopłaty obszarowe. Może go jeszcze zmienić?
11 czerwca 2025
Newsy
Komisje szacują straty na polach po gradobiciu. Jakie straty? "To katastrofa”
11 czerwca 2025
Najnowsze
Sylwetki
Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
8 czerwca 2025
Sylwetki
3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
29 maja 2025
Sylwetki
Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
25 maja 2025
Sylwetki
Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
18 maja 2025
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy