Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
      Już jutro kończy się ważny nabór. ARiMR uczula
      Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu

Sylwetki

Jagoda kamczacka, konopie włókniste i facelia błękitna - opłaca się?

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Źródło: M. Kruszka

Piotr Maciuba podkreśla, że owoc jagody kamczackiej, choć jest raczej nieznany, to ma bardzo dużo pozytywnych właściwości. Zawiera dużo witamin, antyoksydantów i antycyjanów. Jest to owoc typowo przetwórczy, który smaku nabiera przy dodatku cukru. - Zastosowanie jagody w kuchni ogranicza tylko wyobraźnia - podkreśla Piotr Maciuba i wylicza, że można z niej robić soki, dżemy, konfitury i nalewki. Jagoda dobrze komponuje się z truskawką. Można ją mrozić, a potem wykorzystywać do pieczenia ciast albo stosować jako dodatek do deserów lodowych. Wkrótce, bo już w pierwszej połowie czerwca odbywać się będzie pierwszy zbiór. Jagoda jest jednym z pierwszych owoców miękkich w sezonie, który owocuje. Jest to też jedyny owoc w Polsce, który po obróbce termicznej zachowuje 80% swoich właściwości. Piotr Maciuba zamierza zgłosić swoją uprawę do certyfikacji i ubiegać się o status uprawy ekologicznej.

Konopie włókniste

Na pozostałym areale rolnik jeszcze przed trzema laty uprawiał zboże. - Trzy lata temu pojawił się pomysł, żeby wejść w kukurydzę, ale postanowiłem spróbować uprawiać konopię włóknistą, roślinę znaną od tysięcy lat - mówi rolnik. - Ludzie pili z niej herbatę, tłoczyli oleje, robili liny.

Jest to roślina jednoroczna, a jej uprawa podobna jest do uprawy żyta czy owsa. Wymaga podstawowych zabiegów agrotechnicznych, jak nawożenie doglebowe przedsiewne. Konieczne jest jednak uzyskanie pozwolenia na plantację, podobnie jak pozwolenia wymaga uprawa maku. Uzyskuje się je w Urzędzie Gminy. Piotr Maciuba przyznaje, że nie miał problemu, żeby je uzyskać. W tym roku konopiami włóknistymi obsiał 7 hektarów swoich gruntów. Choć roślinę można wykorzystywać na wiele różnych sposobów, między innymi jako paszę (1 tona kosztuje 3,5 tys. zł), to on planuje produkować materiał siewny. W poprzednich latach wykorzystywał kwiatostany jako biomasę przeznaczaną na ekstrakcję na olejki eteryczne. Włókno i słoma zostały przeorane w celu poprawienia jakości gleby. - Plantacja musi być sfeminizowana - objaśnia Piotr Maciuba. - Trzeba ręcznie dokonywać selekcji pola. Teraz przystępuję do pilotażowego programu, gdzie będzie mi pomagała sztuczna inteligencja. Zbiór odbywa się dwuetapowo. Wracamy do starych metod agrotechniki. Najpierw kładziemy roślinę w pokos, wykorzystując heder płachtowy, a potem odziarniamy za pomocą kombajnu zbożowego, jeśli jest to odmiana niskopienna. Niektórzy wracają do użycia młockarni.

Konpie włókniste sieje się na przełomie kwietnia i maja. Wówczas zbiór następuje w sierpniu, choć jest to uzależnione od odmiany. Oprócz konpii włóknistych Piotr Maciuba uprawia także facelię błękitną. Część swoich pól obsiał facelią jesienią ubiegłego roku, a kiedy ją skosi, posieje na tym areale konopie włókniste.

- Dążę do modelu izraelskiego, czyli żniwa dwa razy w roku. Wszystkie warunki spełniłem, a teraz czekam tylko na deszcz, bo to duży problem w naszym rejonie - oznajmił Piotr Maciuba.

Czytaj także: Ceny warzyw - tak drogo dawno nie było!

  • poprzednie zdjęcie
  • 4/4
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Uprawy
Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
14 listopada 2025
Prawo i finanse
O to wsparcie w ARiMR można się starać jedynie do 19 listopada
14 listopada 2025
Newsy
Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
14 listopada 2025
Najnowsze
Sylwetki
Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
9 listopada 2025
Sylwetki
Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
2 listopada 2025
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności