Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Co dzieje się z cenami ziemniaków na Broniszach?
      Żniwa 2025. Rolnicy muszą być czujni. Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Fala ataków wilków na bydło. Rolnicy znaleźli na to niesamowity sposób
      Starasz się o ten zwrot? ARiMR przypomina: zaświadczenie wciąż trzeba dołączyć
      Afrykański pomór świń a wsparcie finansowe dla producentów wieprzowiny
      Globalny popyt na żywność rośnie. Co to oznacza dla rolnictwa?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mleko z ziemniaka? Rolnictwo molekularne otwiera nowe rynki dla plantatorów
      Artykuł sponsorowany Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]
      Rolnikom są potrzebne nowe odmiany. Czy materiał siewny będzie droższy? [WYWIAD]
      Kradzione żniwa. Co się zacznie, to trzeba przerwać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W ZUS są lepsze i gorsze terminy przejścia na emeryturę. W KRUS też tak jest?
      Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne
      Nowe ograniczenia eksportowe dla polskiej wieprzowiny i pasz
      Ważne dla rolników daty, które warunkują przyznanie płatności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Duże kary za szopę w ogrodzie. Ważna wielkość i odległość od granicy działki
      Wykorzystaj ten popularny chwast. Oprysk uratuje pomidory, brzoskwinie i jabłonie
      Rozstaw w miseczkach wokół tarasu. Komary dadzą ci spokój
      Stary-nowy hit balkonowy znów wraca do łask. Pachnie kamforą i odstrasza komary
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodowla na dzierżawie i głód ziemi

Hodowla na dzierżawie i głód ziemi

Sylwetki 9 października 2020 11:00 Magdalena Kruszka Aktualizacja: 9 października 2020 11:30
1 komentarzy
Hodowla na dzierżawie i głód ziemi
Źródło: M. Kruszka
Wojciech Mrówczyński, odkąd przejął gospodarstwo od rodziców, rozwija je, przede wszystkim zwiększając areał. Pięć lat temu rozpoczął chów trzody chlewnej, a jego wyniki docenił minister  Jan Krzysztof Ardanowski, przyznając mu tytuł Zasłużony dla Rolnictwa.
Spis treści:

    Wojciech Mrówczyński, odkąd przejął gospodarstwo od rodziców, rozwija je, przede wszystkim zwiększając areał. Pięć lat temu rozpoczął chów trzody chlewnej, a jego wyniki docenił minister Jan Krzysztof Ardanowski, przyznając mu tytuł Zasłużony dla Rolnictwa.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gospodarstwo Wojciecha i Małgorzaty Mrówczyńskich jest nietypowe. Mieszkają oni w Sarbinowie (Pałuki), gdzie mieści się cały park maszynowy, a hodowlę zwierząt mają w oddalonym o kilka kilometrów od domu Kaczkówku. Ich pola ciągną się od Damasławka aż do Dobrylewa i są to gleby III i IV klasy. Na glebie V klasy o powierzchni około 2 hektarów zamontowana została instalacja fotowoltaiczna. 
    Wojciech Mrówczyński urodził się w Sarbinowie. W 1989 roku przejął gospodarstwo od rodziców. Wówczas były to 24 hektary i hodowla mieszana. Budynki zostały przerobione na magazyny, a hodowla szybko zlikwidowana. Problemem okazała się lokalizacja. Gospodarstwo mieści się w środku osiedla domków jednorodzinnych, nie ma szans na powiększenie go w tym miejscu. Poza tym to okolice Żnina. Hodowla w tym miejscu byłaby problemowa. Gospodarstwo rozwijane jest głównie pod kątem zwiększania areału.

    - Od lat dziewięćdziesiątych co rusz zwiększałem gospodarstwo - mówi Wojciech Mrówczyński. - Padały gospodarstwa popegeerowskie, więc udawało się kupić trochę ziemi. Kupowaliśmy też ziemię prywatnych osób, od sąsiadów. Kupujemy , jak tylko nadarzy się okazja i finanse pozwalają.

    Obecnie rolnik gospodaruje wraz z synem Pawłem na 140 hektarach i przyznaje, że gdyby miał możliwość zwiększenia areału, to dokupiłby jeszcze ziemi. Pięć lat temu pojawiła się natomiast inna możliwość rozwoju gospodarstwa. To wtedy wydzierżawił ziemię i budynki w Kaczkówku. Jest to pozostałość popegeerowska. Budynki trzeba było wyremontować. W tej chwili jest to sześć budynków inwentarskich i siedem silosów, a każdy silos uzbrojony jest w paszociągi. Każdy budynek ma wentylację. Na jeden rzut można podać 760 ton paszy. Pasza podawana jest automatycznie, a zwierzęta w mają dostęp do niej przez cały czas. Doprowadzenie budynków do takiego stanu kosztowało ponad 600.000 zł. Dzięki dużemu stopniowi automatyzacji  do pracy przy 3.600 sztukach trzody wystarczą dwie osoby.

    - Praca przy świniach polega na tym, że trzeba ich po prostu dojrzeć - mówi Wojciech Mrówczyński. - Trzeba sprawdzić, czy poidło nie cieknie, czy karmidło się nie zapchało. Pozostaje też kwestia zastrzyków. Więcej osób potrzeba przy załadunku i przy myciu budynków. Po każdym rzucie budynek musi być umyty, zdezynfekowany, a to najgorsza robota, nikt nie chce tego robić. Ogólnie jest problem z pracownikami do pracy w gospodarstwie.

    Rolnik z Sarbinowa kupuje warchlaki z Danii lub z Polski. Odchowuje je do 126 kilogramów, karmi pełnoporcjową paszą, którą kupuje. Odchowanie trwa około 2,5-3 miesiące. Po około 100 dniach można sztuki sprzedać. Ma umowę kontraktową, więc nie musi martwić się o zbyt. Część sprzedaje na wolnym rynku. Największą bolączką jest niestabilna cena trzody chlewnej. W ostatnich dniach znów drastycznie ona spadła. 

    Oprócz trzody chlewnej Wojciech Mrówczyński utrzymuje także bydło opasowe w ilości około 40 byczków. Ta produkcja także mieści się na dzierżawionym gruncie w Kaczkówku, a byczki wypasają się na nieużytkach o powierzchni około 4-5 hektarów. Do 200 kg chodzą luzem, potem zamykane są w kwaterach. Praca przy nich nie jest szczególnie wymagająca. Chodzi głównie o to, żeby bydło wykaszało nieużytki.

    Wojciech Mrówczyński nie zamierza zwiększać hodowli. Wolałby dokupić ziemi.

    - Jeśli chodzi o areał, to teraz 100 hektarów na jednego rolnika jest za mało, na zachodzie już 15-20 lat temu tak było - podkreśla rolnik. - Wszystko, co teraz wyprodukujemy idzie na sprzedaż. Uprawiamy głównie rzepak, pszenicę i kukurydzę. Wszystko robimy sami. Teoretycznie moglibyśmy uprawić 1.000 hektarów.

    W gospodarstwie jest świetnie wyposażony park maszynowy. Wiele maszyn i ciągników udało się kupić dzięki dofinansowaniu w ramach PROW. Stare maszyny sukcesywnie wymieniane były na nowe. W tej chwili Wojciech Mrówczyński złożył wniosek o dofinansowanie do zakupu nowego siewnika. Podkreśla, że wszystkie decyzje podejmuje wraz z 30-letnim synem Pawłem, który od dziecka jest bardzo zaangażowany w pracę w gospodarstwie. Z kolei Małgorzata Mrówczyńska zajmuje się dokumentacją. Wnuki Hubert i Szymon chodzą do przedszkola, ale też chętnie pomagają w pracach w gospodarstwie. Trzeci wnuk - Tymon dopiero przyjdzie na świat.

    Wojciech Mrówczyński przyznaje, że wykształcenie jest potrzebne do prowadzenia gospodarstwa, ale jego poziom nie nadąża za zmianami, jakie w szybkim tempie następują w rolnictwie.

    - Dwa lata to jest przepaść - mówi rolnik. - Zmienia się technologia, system żywienia czy nawet produkcja roślinna. Wchodzą nowe środki ochrony roślin. Trzeba to wszystko brać pod uwagę i się do tego dostosowywać.

    Wojciech Mrówczyński otrzymał w tym roku na XII  Forum Rolników Kujaw i Pomorza, które odbyło się w Ciechocinku odznaczenie Zasłużony dla Rolnictwa. Wręczył mu je Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Choć jego działalność została doceniona, to przyznaje, że raczej nie myśli o zwiększaniu hodowli.

    - Gdyby była taka możliwość, to dokupiłbym więcej ziemi  - podkreśla Wojciech Mrówczyński.

    Czytaj także:

    200 ha, nowoczesna obora, porządek i organizacja pracy. GR Snela [VIDEO]

    • Tagi:
    • Wojciech Mrówczyński
    • Sarbinów
    • areał
    • gospodarstwo
    • rolnik
    Magdalena Kruszka
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja

    7 sierpnia 2025
    Technika

    Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę

    6 sierpnia 2025
    Przepisy

    Rekompensata za słupy na polach rolników. Ministerstwo odpowiada

    4 sierpnia 2025
    Przepisy

    Ryzykują dziesiątki tysięcy zł. ARiMR i tak może odrzucić wniosek. Będą zmiany?

    31 lipca 2025
    Inne uprawy

    Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]

    23 lipca 2025
    KRUS

    Ile wyniosą podwyżki rolniczych rent i emerytur w roku 2026?

    17 lipca 2025
    Przepisy

    Wiadomo, kto ma być rzecznikiem rolników. W tych sprawach może działać jak prokurator

    15 lipca 2025
    Przepisy

    Aktywny rolnik coraz bliżej? "Nie chcemy nikogo pozbawiać dopłat"

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny zbóż. Zobacz, ile płacą konkretne firmy
    7 sierpnia 2025
    Newsy
    Nie wszyscy rolnicy dostaną dodatkową emeryturę. Kogo wykluczono?
    7 sierpnia 2025
    Inne
    Ogromny pożar strawił budynek gospodarczy. Załamana rodzina potrzebuje pomocy
    7 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja
    7 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Mamy nowego ministra rolnictwa. Co wiadomo o Stefanie Krajewskim?
    23 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Sylwetki
    Gospodarka rolna w nowoczesnym wydaniu – wywiad z p. Maciejem Majewskim
    11 lipca 2025
    Uprawy
    Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
    6 lipca 2025
    Sylwetki
    Aż 7000 ha. Prowadzą nowoczesną hodowlę w Wielkopolsce [VIDEO]
    1 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności