Adam Augustowski - producent maku

Tona maku z hektara
Mak na areale 6 hektarów (gleba I - II klasa bonitacji) Adam Augustowski wysiał 15 kwietnia. Plony natomiast zebrał w drugiej połowie sierpnia. Z hektara uzyskał 1100 kg maku. - Z reguły plony wahają się w przedziale 1000 - 1200 kg z hektara, a więc mój wynik jest nie najgorszy. Aby był wyższy, musiałyby być lepsze warunki. A tegoroczne nie była do końca sprzyjające - komentuje Adam Augustowski i dodaje, że ten rok był wyjątkowo obfity w opady deszczu. Długo też wiosną utrzymywały się niskie temperatury.
- Było mocno mokro i mocno zimno. Troszeczkę wahałem się i chwilami myślałem, że z tego nic nie będzie. Ale później, pod koniec maja, zrobiło się troszkę cieplej i mak rósł. W czerwcu przyszły chłody i do 15 lipca wegetacja znów zwolniła. Na naszym terenie w woj. świętokrzyskim w okolicach Opatowa chłód utrzymywał się aż do 15 lipca. Chłód dla maku oznacza temperaturę, która nie przekraczała w dzień 20 stopni. A mak jest rośliną raczej ciepłolubną. Później, gdy zrobiło się cieplej, zaczął szybciej rosnąć i kwitnąć - tłumaczy rolnik.
Uprawę będzie kontynuował w przyszłym roku.