Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują
      Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
      ARiMR wypłaca rolnikom pieniądze. Jest dobra informacja
      Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
      Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
      Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Stawiaj na warzywa

Stawiaj na warzywa

Owoce i warzywa 13 czerwca 2014 06:33 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 8 października 2015 16:09
Stawiaj na warzywa
Źródło: fot. A. Przespolewska
Wiosna sprzyjała uprawie warzyw korzeniowych w redlinach. Rolnicy stawiają na pasternak, który, podobny do pietruszki, cieszy się dużym zainteresowaniem wśród kupujących.
Spis treści:

    Wiosna sprzyjała uprawie warzyw korzeniowych w redlinach. Rolnicy stawiają na pasternak, który, podobny do pietruszki, cieszy się dużym zainteresowaniem wśród kupujących. Można go używać w kuchni domowej.

    Na przełomie ostatnich lat można zauważyć zmianę technologii produkcji warzyw korzeniowych. Ze względu na coraz wyższe wymagania jakościowe producenci zaczęli uprawiać marchew, pietruszkę i pasternak w redlinach. - Taka technologia uprawy umożliwia uzyskanie warzyw o długich korzeniach. Wpływa to na wzrost plonu handlowego o 20-30% w porównaniu do tradycyjnej uprawie „na płasko”. Korzenie uprawiane na redlinach są proste, dłuższe i bardziej gładkie. Mniejszy jest udział korzeni niekształtnych. Pozwala to również prowadzić zbiór na glebie nadmiernie wilgotnej, gdzie w takich samych warunkach wilgotnościowych w uprawie na „płaskim” gruncie byłoby to trudne do wykonania - mówi Dorota Piękna- Paterczyk, główny specjalista ds. ogrodnictwa z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    Krzysztof Grześkowiak z Fabianowa (powiat pleszewski) od kilkunastu lat uprawia warzywa korzeniowe. - Tę tradycję w gospodarstwie zapoczątkował mój tata Stanisław już 15 lat temu i ja to kontynuuję. Kiedyś sialiśmy po 6 ha marchwi, a obecnie ze względu na coraz niższą cenę ograniczyłem się do 2 ha - mówi rolnik. Marchew w tym roku wysiał bardzo wcześnie, bo już 10 marca. Wybrał: Lagunęz przeznaczeniem na rynek świeży oraz Bangor i Kazan dla przemysłu. Krzysztof Grześkowiak widzi, że coraz mniej uprawia się marchwi na soki, ponieważ cena nie zmieniła się od 15 lat i oscyluje w granicach 30 groszy za kilogram. - A robocizna i ceny nawozów wzrosły. Marchew na redlinach wysiewam siewnikiem punktowym w 2 rzędach w odstępach co 70 cm. W rzędach nasiona są rozmieszczone co 3,5-4 cm. Muszę zaznaczyć, że gęstość siewu ma duży wpływ na plon i wielkość pojedynczej marchwi Dzięki uprawie na redlinach mam ułatwiony zbiór, a marchew ma ładny system palowy - mówi Krzysztof Grześkowiak. Dodaje, że śledzi rynek i każdego roku wybiera nową odmianę, którą testuje na zasadzie „prób i błędów”. - Marchew na świeży rynek musi mieć po zbiorze duży połysk - nie powinna być matowa oraz nie powinna posiadać uszkodzeń mechanicznych - zaznacza. W gospodarstwie znajduje się chłodnia na agregacie chłodniczym,, w której przechowuje się warzywa. Plantator zwraca dużą uwagę na ochronę plantacji przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Podkreśla, że tegoroczne zabiegi zwalczające chwasty okazały się skuteczne. Wymagania stawiane przez odbiorców korzeni powodują, że rolnik przeprowadza nawożenia w oparciu o odpowiednie zalecenia.

    Tegoroczna wiosna pomogła warzywom. - W uprawie marchwi występują okresy krytyczne. Należy zwracać uwagę, aby w czasie kiełkowania i intensywnej wegetacji zastosować nawadnianie plantacji - stwierdza Dorota Piękna-Paterczyk. Krzystof Grześkowiak dodaje, że płytki, bo 2-centymetrowy siew nasion, powoduje, że już na początku plantację należy nawadniać, żeby nie zasechł zarodek kiełka. - W tym roku jest na razie dobrze - mówi producent. Ze względu na odpowiednią zawartość wilgoci w glebie, nie poniósł jeszcze kosztów związanych z nawadnianiem plantacji. Marek Trybulski z gminy Dobrzyca (powiat pleszewski) od niedawna zajmuje się produkcją warzyw gruntowych. – Wcześniej gospodarstwo ojca nastawione było na hodowlę świń. Słaba koniunktura na tym rynku wpłynęła na podjęcie decyzji o zmianie profilu gospodarstwa - mówi producent. W gospodarstwie uprawia pietruszkę i pasternak. - Od samego początku nie uprawiałem warzyw w systemie tradycyjnym na płasko, tylko od razu na redlinach. Uważam, że taki system jest dużo lepszy. Pozwala on uzyskać większą wydajność oraz wpływa na lepszą jakość korzeni - zaznacza rolnik. Dorota Piękna-Paterczyk wyjaśnia, że prawidłowa redlina musi być dobrze uformowana, mieć utwardzone boczne powierzchnie i przetrwać w takim stanie do zbiorów warzyw.

     

    Dlaczego Marek Trybulski zdecydował się na uprawę pasternaku? - Robię to ze względu na zbiór i sprzedaż jesienią. W przechowalniach mam inne gatunki warzyw i pasternak sprzedaję od razu po wykopaniu - podkreśla. Roślinę tę w gospodarstwie wysiewa się siewnikiem punktowym pneumatycznym w 2 rzędach na redlinie. Nasiona w jednym rzędzie znajdują się w odległości 8-9 cm. Jest ona istotna, ponieważ odbiorca wymaga wyprodukowania korzeni o grubości ponad 6 cm. W tym roku pasternak wysiano około 15 marca na powierzchni 5 ha. Producent ma podpisaną umowę kontraktacyjną z suszarnią, która gwarantuje odbiór wyprodukowanego towaru. Produkcja tej rośliny dla przemysłu nie wymaga od producenta wysokiego efektu wizualnego w przeciwieństwie do podobnego warzywa, jakim jest pietruszka, gdzie konsument zwraca uwagę na wygląd korzeni. - Pasternak jest rzadko uprawiany w Polsce, choć jego historia w Europie sięga czasów średniowiecza. Jego korzenie często są mylone z pietruszką. Wybierając stanowisko pod tę roślinę, należy zwracać uwagę na przedplon. Ze względu na długi okres kiełkowania i powolny wzrost siewek oraz praktycznie brak zarejestrowanych herbicydów, powinno to być stanowisko czyste i wolne od chwastów. Najlepiej nie po warzywach korzeniowych – mówi Dorota Piękna-Paterczyk. Marek Trybulski zwraca dużą uwagę na termin wykonania zabiegów zwalczających chwasty oraz na nawożenie, które stosuje zgodnie z zaleceniami nawozowymi. - W chwili obecnej zarejestrowany jest tylko jeden herbicyd do wykonania zabiegu przed wschodami pasternaku. Ze względu na prowadzone kontrole towaru nie mogę pozwolić sobie na stosowanie niedopuszczonych środków ochrony roślin i przekroczenia dopuszczalnych dawek. Ochronę przed chwastami, chorobami i szkodnikami prowadzę w oparciu o Program Ochrony Roślin - zapewnia rolnik. Tegoroczne warunki pogodowe cieszą producenta. - Były dobre i wczesne wschody. Plantacja wygląda zdecydowanie lepiej niż w ubiegłym roku o tej porze. Mam nadzieję, że aura dopisze i w II połowie października też będzie dobrze i zbiorę pasternak bez większego problemu - mówi producent.

    Krzysztof Grześkowiak z Fabianowa (powiat pleszewski) od kilkunastu lat uprawia warzywa korzeniowe. - Tę tradycję w gospodarstwie zapoczątkował mój tata Stanisław już 15 lat temu i ja to kontynuuję. Kiedyś sialiśmy po 6 ha marchwi, a obecnie ze względu na coraz niższą cenę ograniczyłem się do 2 ha - mówi rolnik.

    • Tagi:
    • pasternak
    • redliny
    • uprawa warzyw
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Nawożenie

    Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw, ziół i roślin ozdobnych

    17 lutego 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Dzięki biostymulatorom ich warzywa są lepiej odżywione [VIDEO]

    5 października 2022
    Sylwetki

    Matuszakowie z Kuchar i ich warzywa [ZDJĘCIA]

    5 lutego 2019
    Owoce i warzywa

    Aktualna sytuacja w produkcji warzyw

    12 czerwca 2018
    Owoce i warzywa

    Produkcja kapusty pełnej witamin

    27 grudnia 2013
    Inne uprawy

    Rozmawiali o uprawie ziemniaków

    27 listopada 2013
    Owoce i warzywa

    Spotkanie plantatorów pomidora

    17 października 2013
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Pojawiły się na czosnku? Szybko oberwij, a zbierzesz dorodne główki
    4 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Pilnuj tego zabiegu przy uprawie cukinii. Będzie dawać plony przez cały sezon
    3 czerwca 2025
    Owoce i warzywa
    Większe plony i mniej chwastów. Nie zapomnij o redleniu ziemniaków
    31 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Planujesz uprawę buraków? Początek czerwca to dobry moment, by się za to zabrać
    30 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Wymieszaj te dwa składniki z kuchennej szafki. Szybko pozbędziesz się stonki
    28 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy