Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF od 10 lat wyrządza spore straty w gospodarce w Europie
      OSM Czarnków będzie przejęta przez Mlekovitę
      Jak zmniejszyć koszty w produkcji świń? Obniżać FCR
      Ekoschemat Dobrostan zwierząt. Musi być zdjęcie ściółki?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Blisko 1300 sztuk bydła. Kukurydza głównym filarem pasz [VIDEO]
      “Chemrol” zaprasza na warsztaty polowe
      Pola Klasy S 2023 firmy Syngenta
      Dzień Pola z Hodowlą Roślin Smolice
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      TOP 10 marek ciągników używanych w 2023 roku
      Nowe modele ciągników Deutz-Fahr serii 5
      Pogłębia się kryzys na rynku przyczep rolniczych 
      PICHON zmienia barwy
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Podajemy przykłady, w jaki sposób łączyć ekoschematy, aby zyskać więcej
      Ceny świń. Niemcy podnoszą stawki. Co dzieje się w Polsce?
      Premia dla młodego rolnika. Termin naboru przesunięty!
      Dopłaty do zbóż i oleistych. Nabór wniosków ruszy 1 czerwca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować ziemię ogrodową do sadzenia roślin?
      Szybka sałatka wiosenna
      Krem marchewkowy
      Najbardziej potrzebne narzędzia w ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Zielony Wulkan. Produkcja i zbiór ziół połączone z edukacją [VIDEO]
      720 ha. Biostymulacja zbóż od kilkunastu lat [VIDEO]
      Uprawia rzepak na 40 ha. Ceni współpracę z pszczelarzami  [VIDEO]
      Ekologiczne gospodarstwo Tomasza Obszańskiego [VIDEO]
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawy
  • Inne uprawy
  • Soja: nie wstrząsać, nie nawozić i podać bakterie

Soja: nie wstrząsać, nie nawozić i podać bakterie

Inne uprawy April 13, 2015, 4:39 a.m. Dorota Jańczak Aktualizacja: Oct. 12, 2015, 1:06 p.m.
Źródło: fot. D. Jańczak
Jeszcze kilka lat temu soję w Polsce uprawiano na powierzchni 200 - 300 ha. W 2014 r. tendencje zmieniły się i areał tej uprawy wyniósł 5 - 6 tys. ha. Wszystko wskazuje na to, że obszar przeznaczony dla tej rośliny będzie się zwiększał. Jak się zabrać za jej uprawę?
Spis treści:

    Jeszcze kilka lat temu soję w Polsce uprawiano na powierzchni 200 - 300 ha. W 2014 r. tendencje zmieniły się i areał tej uprawy wyniósł 5 - 6 tys. ha. Wszystko wskazuje na to, że obszar przeznaczony dla tej rośliny będzie się zwiększał. Jak się zabrać za jej uprawę?

    Soja jest rośliną pochodzącą z Azji. W Chinach uprawiana była już ponad 2800 lat p.n.e. - Była hołubiona jako roślina święta, czyli stanowiąca podstawę wyżywienia ludności - opowiada dr Marian Kamyczek z Instytutu Zootechniki w Pawłowicach. W roku 1933 w Polsce soją uprawiano na obszarze 1.503 ha. Były to krajowe odmiany: Wileńska brunatna i Puławska wczesna. Obecnie polscy rolnicy mają większy wybór. Dostępne są odmiany krajowe oraz europejskie (Klaxon, Aligator, ES Senator, Lissabon, Merlin, Aldana, Augusta, Hipro, Royal Pro, Mavka, Amadine, Annushka), które różnią się od tych z Ameryki. - Ogólnie soja to roślina dnia krótkiego. Natomiast odmiany, które są w Europie Środkowej, mają krótszy okres wegetacji i nie są wymagające, jeśli chodzi o wysoką temperaturę. Wręcz odwrotnie. W momencie, gdy temperatura jest powyżej 30 - 35 stopni, może dochodzić do opadania płatków kwiatowych i niezawiązywania się strąków - zaznacza Mirosław Kaczmarek z firmy Saatbau, specjalizującej się w sprzedaży nasion.

    Wskazana gleba przewiewna i ciepła

    Jeśli zdecydujemy się na uprawę tej rośliny, musimy rozważyć przede wszystkim, jaka gleba będzie najkorzystniejsza. - Najlepszy pod soję jest kompleks pszenny, gleba ciepła, przewiewna i o dobrych warunkach wodnych. Na tego rodzaju kompleksie glebowym możemy spodziewać się dobrych plonów - stwierdza Mirosław Kaczmarek. Jego zdaniem na tego rodzaju podłożu jesteśmy w stanie otrzymać 3,5 tony soi z ha. - Ale soję też możemy uprawiać na kompleksach słabszych - żytnich dobrych, a nawet wadliwych. Zrezygnować należy natomiast z gleb zwięzłych, zimnych i kwaśnych. Optymalne ph dla soi to 6,3. Jeżeli zmieścimy się w przedziale pomiędzy 6 i 6,5 - będzie idealnie - tłumaczy przedstawiciel Saatbau. Warto zaznaczyć, że niekorzystne są również tereny kamieniste. Pierwszy strąk soi jest zawieszony bardzo nisko, dlatego podczas koszenia, mogą pojawić się problemy ze zbiorem.

     

    Inokulacja bakteriami brodawkowymi

    W związku z tym, że w polskich glebach nie występują bakterie brodawkowe, które są niezwykle potrzebne soi do wiązania azotu, trzeba je dostarczyć. - Możemy zrobić to albo doglebowo albo inokulacją, czyli szczepieniem nasion. W atmosferze znajduje się 78% azotu i właśnie te bakterie z formy N2 przekształcają azot w NH4. W tej formie azot jest dostępny roślinie. Dzięki bakteriom brodawkowym roślina pobiera azot i wykorzystuje do swojej biomasy. Brodawki tworzą się po 4 tygodniach od kiełkowania - wyjaśnia Mirosław Kaczmarek.

    Przygotowanie do siewu

    Soję wysiewa się między 25 kwietnia a 5 maja. Jednak każdy rejon ma swoją specyfikę i wysiew soi należy porównać do wysiewu kukurydzy. - Jeśli w danym terenie jest dobry termin agrotechniczny wysiewu kukurydzy, powiedzmy na 25 kwietnia i gleba ma mieć temperaturę 8 stopni, wystarczy poczekać, gdy osiągnie o 2 stopnie więcej i można siać soję. W sumie wygląda to tak, że soję siejemy około tydzień później niż kukurydzę - tłumaczy Mirosław Kaczmarek. Jeśli chodzi o przygotowanie gleby do siewu, soja nie jest wymagająca. Najlepiej wykonać orkę głęboką jesienną, na wiosnę użyć agregat uprawowy. Dobrze jest, by agregat uprawowy był z wałem ugniatającym. Wysiew najlepiej wykonać zwykłym siewnikiem zbożowym. Chodzi o to, by uniknąć drgań czy uderzeń, które mogą zdarzyć się w siewnikach pneumatycznych. - Soja jako ziarno nie lubi ostukiwania. W momencie, gdy będą uderzenia, traci siłę kiełkowania. Jest to niezwykle ważne. W sytuacji, gdy na przykład worek spadnie z przyczepy na beton, siła kiełkowania może obniżyć się o 10%, a nawet więcej - przestrzega Mirosław Kaczmarek. Zaleca się, by na metr kwadratowy wysiać około 60 - 70 nasion na głębokości 3 - 4 cm. Ważne jest dobre przykrycie ziemią po wysiewie. Soja potrzebuje bowiem dużo wody, szczególnie podczas kiełkowania. - Nie należy także wałować. Jest co prawda większe odsiąkanie, ale spada siła kiełkowania. W jednej sytuacji może to być nieduży spadek, ale w drugiej znaczący - zaznacza przedstawiciel Saatbau. A jaki rozstaw rzędów? Soję można wysiewać co 15 cm, a nawet co 45 cm. - 25 cm to standard. Z tym że 45 cm dotyczy soi, która jest uprawiana ekologicznie. Nie stosuje się więc środków chemicznych, tylko jest uprawa międzyrzędowa - mówi Mirosław Kaczmarek.

     

    O azocie zapomnieć

    W przypadku nawożenia, zaleca się, by azotu nie podawać. - Duże dawki azotu mogą powodować, że wytwarzać się będzie nadmierna masa zielona, a nie będzie plonu. O azocie w soi należy zapomnieć - przestrzega Kaczmarek. W przypadku fosforu dawka powinna wynieść 50 - 70 kg/ha, potasu - 70 - 100 kg/ha i magnezu - 40 - 60 kg/ ha. - To są dawki na gleby bardzo ubogie. Jeżeli natomiast mamy wysoką zawartość fosforu i potasu w glebie, z tych pierwiastków w formie nawożenia powinniśmy zrezygnować - tłumaczy Mirosław Kaczmarek. W przypadku dokarmiania dolistnego, trzeba przede wszystkim pamiętać o cynku. - Bakterie brodawkowe bardzo lubią cynk. Warto zwrócić uwagę na odżywkę, gdy ją wybieramy, by nie zawierała miedzi i manganu. Te dwa pierwiastki działają odwrotnie na bakterie brodawkowe. Będą ograniczały rozwój. A jeśli nie ma bakterii, nie ma azotu - przestrzega Mirosław Kaczmarek.

    Ochrona herbicydowa

    Chwasty musimy zwalczyć. Istnieje ryzyko, że bez użycia herbicydów, plon będzie mniejszy. Obecnie w Polsce zarejestrowany jest tylko jeden środek chemiczny: SENCOR LIQUID 600 S.C., dawka 0,55 l/ha. - Stosujemy go bezpośrednio po siewie do 3 dni. Zwalcza chwasty dwuliścienne - tłumaczy Mirosław Kaczmarek. Dodaje, że w innych krajach Europy są zarejestrowane inne środki, które również u nas, z powodzeniem, można wykorzystać. Wśród nich są: Afalon Dyspersyjny 450EC w dawce 1,5 l/ ha; Afalon Dyspersyjny 450EC w dawce 1,5 l/ha + Dual Gold 960EC1,5l/ha w przypadku problemów z chwastami jednoliściennymi; Afalon Dyspersyjny 450EC w dawce 1,5 l/ha + Command 480EC 0,15 l/ha w przypadku występowania przytuli czepnej. - Jeśli to wykorzystamy, załatwi nam problemy z wszelkimi chwastami w soi. W razie, gdy pole nadal będzie zachwaszczone, można posiłkować się preparatem: Basagran 480SL 1-1,5 l/ha + adiuwant + Targa Super 05EC 1,5 l/ha - zaleca Mirosław Kaczmarek. Dodaje, że w przypadku Basagran, nie trzeba go stosować w całości od razu, tylko na przykład 1,1 litra. - Jeśli zauważymy, że nie jest sprawa dokończona, warto po kilku dniach pojechać z drugą dawką Basagranu w ilości 0,3 l/ha - zaznacza. Kombinacje stosujemy wyłącznie w godzinach porannych, po zejściu rosy, jeśli mamy pewność, iż przez cały dzień utrzyma się słoneczna pogoda.

     

    Zbiór na przełomie września i października

    Soja kwitnie od 15 czerwca do 15 lipca. Okres wegetacji trwa natomiast do końca września bądź początku października. - Ta roślina osiąga ostateczną wilgotność do 15%. Jeżeli jest więcej, praktycznie oddaje wodę do połowy października, ale nie później. Jeśli średnia temperatura dobowa wynosi 6 stopni Celsjusza, soja nie będzie oddawała wody - wyjaśnia Mirosław Kaczmarek. Do zbioru należy wykorzystać kombajn zbożowy. Trzeba jednak zwrócić uwagę na niską ilość obrotów i pamiętać o tym, że pierwsze partie strąków są ułożone bardzo nisko.

    Co dalej z wyprodukowanym towarem?

    Z jednego hektara możemy zebrać od 2,5 do nawet 4 ton (wynik doświadczenia przeprowadzonego w 2014 r. W Winnej Górze, k. Środy Wlkp. na odmianach Merlin, Lissabon). Pojawia się jednak pytanie, co z wyprodukowanym towarem możemy zrobić? Nasiona w surowej formie posiadają substancje antyżywieniowe, których trzoda chlewna nie toleruje. Nie możemy więc po prostu ich zmielić i wsypać do koryta. Ziarna muszą zostać przetworzone. Kto się tym zajmuje? Firma Akord realizuje program: „Soja wolna od GMO”, w ramach, którego pośredniczy w sprzedaży nasion soi i deklaruje, że jest w stanie po zbiorach wykupić w całości zakontraktowany towar. Średnio za tonę soi rolnik może otrzymać 1.400 zł. W przypadku firmy Akord nasiona poddawane są mikronizacji. Koszt obróbki jednej tony to 400 - 500 zł. - Nie są to małe pieniądze. Ale trzeba pamiętać, że to co rolnik wymłóci, trzeba dobrze oczyścić. Tego nie da się wrzucić w śrutownik jak zboże. Musi to być bardzo czyste. W mikronizacji nasiona podgrzewane są do wysokiej temperatury i łuszczyny lub inne resztki pożniwne mogłyby się palić. Poza tym ziarno soi ma około 15% wilgotności. W tym procesie musi oddać kolejną część wilgotności, czyli znów traci 5 - 8% wilgotności. Do tego jeszcze są koszty przetworzenia - tłumaczy Maciej Pawlak, właściciel firmy Akord. Przedsiębiorstwo sprzedaje w ten sposób przetworzoną soję, którą można skarmiać nie tylko trzodę, ale drób, króliki czy ryby.

     
    Co przemawia za uprawą soi:
    • uprawa i zbiór bez specjalistycznego sprzętu
    • walka herbicydowa w pełnej kontroli
    • niski koszt - stosowanie fungicydów jest niepotrzebne
    • brak kosztów
    • brak szkodników
    • brak kosztów
    • dodatkowe dopłaty ARiMR: obszary zazielenień, strączkowe, dopłata do nasion
    • odmiany europejskie wolne od GMO

     

    Dlaczego, pomimo inokulacji, mogą powstać problemy w uprawie soi?
    • susza podczas wysiewu i po nim wpływa negatywnie na rozwój brodawek
    • niskie temperatury po siewie opóźniają kiełkowanie i rozwój bakterii brodawkowych
    • wysoka zawartość azotanów i wolnego azotu (stanowiska po rzepaku, gorczycy i nawożenie nawozami organicznymi (obornik, gnojowica, jak i mineralnymi)
    • wartość pH gleby mniej niż 5,5 bądź więcej niż 7. Optimum - pH 6,3
    • Tagi:
    • soja
    • uprawa roślin oleistych
    Dorota Jańczak
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Inne

    Soja - jak odchwaścić? Co z chorobami i szkodnikami? [VIDEO]

    May 9, 2023
    Inne uprawy

    Soja - jak szczepić nasiona?

    March 15, 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Soja w praktyce - eksperci dzielili się wiedzą [SEMINARIUM ONLINE]

    March 6, 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Soja coraz popularniejsza i cenniejsza [PODCAST]

    Feb. 23, 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Soja w praktyce. Weź udział w NASZYM seminarium online [ZAPISY]

    Feb. 16, 2023
    Inne

    Dlaczego warto uprawiać soję? Weź udział w naszym seminarium!

    Jan. 20, 2023
    Inne

    Soja, groch, łubin w uprawie ekologicznej - jakie plony?

    Jan. 2, 2023
    Inne uprawy

    Soja 2022 - lista najwyżej plonujących odmian

    Dec. 14, 2022
    Warto wiedzieć
    Inne
    Uwaga, może zadzwonić do Ciebie Główny Urząd Statystyczny!
    May 28, 2023
    Inne
    Farmy fotowoltaiczne - najczęstsze pytania rolników
    May 28, 2023
    Inne
    Blisko 1300 sztuk bydła. Kukurydza głównym filarem pasz [VIDEO]
    May 27, 2023
    Najnowsze
    Inne
    Blisko 1300 sztuk bydła. Kukurydza głównym filarem pasz [VIDEO]
    May 27, 2023
    Inne
    “Chemrol” zaprasza na warsztaty polowe
    May 26, 2023
    Inne
    Pola Klasy S 2023 firmy Syngenta
    May 25, 2023
    Inne
    Dzień Pola z Hodowlą Roślin Smolice
    May 24, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy