Siejesz soję? Z tą listą dobrze się zapoznać

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej przygotował LOZ adresowany dla producentów soi. Znalazło się na niej aż 27 pozycji. Abaca jest najczęściej polecaną odmianą. Uzyskała 15 rekomendacji. Na drugim miejscu podium znalazły się odmiany: Adessa i Arnold. Mają po 12 rekomendacji. Adelfia, Amiata i Vineta PZO - to z kolei odmiany z trzeciego miejsca podium. Polecano je 11 razy. Największy wybór, jeśli chodzi o jęczmień jary, mają rolnicy z woj. lubelskiego. Przygotowano dla nich 12 rekomendacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lista odmian zalecanych soi 2025
Czy warto uprawiać soję?
Soja (Glycine max), co podkreśla prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek, sekretarz naukowy i zarazem kierownik Zakładu Bioenergetyki, Analiz Jakości i Nasiennictwa Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Radzikowie, uważana jest za najważniejszą roślinę oleistą na świecie, mimo iż tak jak inne omawiane tu gatunki, należy do roślin bobowatych. Roślina ta ma duże wymagania glebowe i klimatyczne, jednak postęp odmianowy umożliwia uprawę tego gatunku praktycznie w całym kraju.
- Nasiona soi są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa. Na bazie nasion soi wytwarza się takie produkty, jak: olej sojowy, mączka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, tofu, tempeh, lecytyna. Preparaty z soi dodawane są do różnych przetworów, m.in. konserw mięsnych, wędlin - dodatek soi podnosi ich wartości odżywcze - opisuje ekspert.
Zwraca uwagę na to, że nasiona soi zawierają bardzo dużo w porównaniu z innymi roślinami, bo aż 30-50% białka, przy czym mają bardzo odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów. - Ponadto zawierają dużo tłuszczu (14–24%), oraz witaminy z grupy B - mówi specjalista. W naszym kraju uprawa soi staje się coraz bardziej popularna, również za sprawą opłacalności tej uprawy. - W latach 2020 - 2021 powierzchnia upraw soi wynosił ok. 23,5 tys ha, podczas gdy po kilku latach jest to ponad 79 tys. ha - zwraca uwagę prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek.
- Tagi:
- soja
- odmiany soi