- W kuchni polskiej jest znany i stosowany już od dawna. Przyrządza się z niego wiele przekąsek, zup, jarzynek, a także dodaje do wielu potraw jarskich i mięsnych. Przez cały rok można kupować bób mrożony lub konserwowy, ale najlepszy jest świeży. A sezon na niego właśnie się rozpoczął - mówi Alicja Nowak, specjalistka z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Do gotowania najlepszy jest bób młody, niezupełnie dojrzały, o jasnozielonych ziarnach. W pierwszej kolejności należy go opłukać, włożyć do wrzątku i gotować 3-4 minuty. Potem osączyć na sicie, obrać z łupinek, zalać wrzącą wodą, gotować 20 -25 minut i osolić pod koniec gotowania. - Bób można przygotować jeszcze w inny sposób, czyli opłukać ziarna, gotować około 30 minut, a pod koniec gotowania osolić. Osączyć go na sicie, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Jednak najbardziej wartościowy jest bób jedzony z łupinkami - dodaje Alicja Nowak. Ugotowany bób można polać masłem, tartą bułką, skropić oliwą z oliwek wymieszaną z solą lub z ziołami. Można podać ugotowany z sokiem z cytryny, niewielką ilością oleju, solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Do wody z gotującym się bobem można też wrzucić gałązkę selera.
Bób ma wysoką wartość odżywczą. Jego wartość kaloryczna w 100 g to około 66 kcal. Zawiera 4,1% białka, 7,1% węglowodanów, 0,6% tłuszczu, 4,2% błonnika oraz witaminy z grupy B, witaminę C, a także fosfor, wapń, magnez, sód.
Sałatka z bobu
składniki: 50 dag bobu, 2 nieduże ogórki konserwowe, 10 dag papryki konserwowej, mała cebula, 3-4 łyżki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, natka pietruszki, koperek zielony, łyżeczka posiekanych listków cząbru, pieprz, sól
wykonanie: ugotowany bób (bez łupinek) połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Paprykę i ogórki pokroić w cienkie paski, dodać do bobu, wymieszać z natką pietruszki, koperkiem, cząbrem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa z bobu
składniki: 50 dag bobu, 5 szklanek bulionu, 25 dag ziemniaków, mała pietruszka, kawałek selera, szklanka jogurtu, 3-4 gałązki cząbru, łyżka masła, pieprz, sól
wykonanie: do garnka włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler, bób i zalać gorącym bulionem. Dodać cząber, łyżkę masła i ugotować. Miękkie warzywa zmiksować, dodać sól, pieprz i zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem, podawać z grzankami.
Kotlety z bobu
składniki: 25 dag bobu, 35 dag ziemniaków, 25 dag półtłustego twarogu, 2 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, tarta bułka, łyżka posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól
wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Bób ugotowany (z łupinkami), ziemniaki i ser zmielić. Dodać sól, szczypiorek, mąki, jajka, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z surówkami lub sosami.
Bób z grzybami
składniki: 50 dag bobu, 50 dag świeżych grzybów, szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki margaryny, łyżka mąki, 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól
wykonanie: bób ugotować i obrać z łupinek. Umyte grzyby pokroić w paseczki, małe mogą być w całości. W rondlu stopić margarynę, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć mieszając. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem aż grzyby będą miękkie. Potem dodać bób, wymieszać i chwilę dusić. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do rondla, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.