Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Sezon na bób

Sezon na bób

Uprawy - Inne uprawy 8 sierpnia 2013 07:33 Honorata Dmyterko Aktualizacja: 5 października 2015 12:54
Sezon na bób
Źródło: Fotolia.com
Bób to jedno z najstarszych warzyw świata.
Spis treści:

    Bób to jedno z najstarszych warzyw świata.

    - W kuchni polskiej jest znany i stosowany już od dawna. Przyrządza się z niego wiele przekąsek, zup, jarzynek, a także dodaje do wielu potraw jarskich i mięsnych. Przez cały rok można kupować bób mrożony lub konserwowy, ale najlepszy jest świeży. A sezon na niego właśnie się rozpoczął - mówi Alicja Nowak, specjalistka z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Do gotowania najlepszy jest bób młody, niezupełnie dojrzały, o jasnozielonych ziarnach. W pierwszej kolejności należy go opłukać, włożyć do wrzątku i gotować 3-4 minuty. Potem osączyć na sicie, obrać z łupinek, zalać wrzącą wodą, gotować 20 -25 minut i osolić pod koniec  gotowania. - Bób można przygotować jeszcze w inny sposób, czyli opłukać ziarna, gotować około 30 minut, a pod koniec gotowania osolić. Osączyć go na sicie, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Jednak najbardziej wartościowy jest bób jedzony z łupinkami - dodaje Alicja Nowak. Ugotowany bób można polać masłem, tartą bułką, skropić oliwą z oliwek wymieszaną z solą lub z ziołami. Można podać ugotowany z sokiem z cytryny, niewielką ilością oleju, solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Do wody z gotującym się bobem można też wrzucić gałązkę selera.

    Bób ma wysoką wartość odżywczą. Jego wartość kaloryczna w 100 g to około 66 kcal. Zawiera 4,1% białka, 7,1% węglowodanów, 0,6% tłuszczu, 4,2% błonnika oraz witaminy z grupy B, witaminę C, a także fosfor, wapń, magnez, sód.

    • Sałatka z bobu
    składniki: 50 dag bobu, 2 nieduże ogórki konserwowe, 10 dag  papryki konserwowej, mała cebula, 3-4 łyżki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, natka pietruszki, koperek zielony, łyżeczka posiekanych listków cząbru, pieprz, sól
    wykonanie: ugotowany bób (bez łupinek) połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Paprykę i ogórki pokroić w cienkie paski, dodać do bobu, wymieszać z natką pietruszki, koperkiem, cząbrem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
     
    • Zupa z bobu
    składniki: 50 dag bobu, 5 szklanek bulionu, 25 dag ziemniaków, mała pietruszka, kawałek selera, szklanka jogurtu, 3-4 gałązki cząbru, łyżka masła, pieprz, sól
    wykonanie: do garnka włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler, bób i zalać gorącym bulionem. Dodać cząber, łyżkę masła i ugotować. Miękkie warzywa zmiksować, dodać sól, pieprz i zagotować. Na talerzach wymieszać z jogurtem, podawać z grzankami.
     
    • Kotlety z bobu
    składniki: 25 dag bobu, 35 dag ziemniaków, 25 dag półtłustego twarogu, 2 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, tarta bułka, łyżka posiekanego szczypiorku, olej do smażenia, sól
    wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Bób ugotowany (z łupinkami), ziemniaki i ser zmielić. Dodać sól, szczypiorek, mąki, jajka, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z surówkami lub sosami.
     
    • Bób z grzybami
    składniki: 50 dag bobu, 50 dag świeżych grzybów, szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki margaryny, łyżka mąki, 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól
    wykonanie: bób ugotować i obrać z łupinek. Umyte grzyby pokroić w paseczki, małe mogą być w całości. W rondlu stopić margarynę, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby i chwilę smażyć mieszając. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem aż grzyby będą miękkie. Potem dodać bób, wymieszać i chwilę dusić. Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do rondla, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
    • Tagi:
    • warzywa
    • uprawa warzyw
    • bób
    Honorata Dmyterko
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?

    7 maja 2025
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Zmiany cen na giełdzie w Broniszach. Sprawdź jakie

    22 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Czy przed świętami czekają nas podwyżki cen warzyw?

    9 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Ta metoda uprawy ogórków zapewnia najszybsze plony. Jest prosta i tania

    28 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Choroby i szkodniki
    Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
    12 maja 2025
    Zboża
    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
    9 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Nawożenie
    Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
    8 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy