Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sezon 2024. Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

Sezon 2024. Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

Uprawy 11 lipca 2024 07:00 Marianna Kula
Sezon 2024. Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?
Źródło: Canva
Słoma po żniwach powinna być odpowiednio zagospodarowana. Stanowi bowiem cenne źródło zarówno materii organicznej, jak i składników pokarmowych.
Spis treści:

    Słoma to cenny składnik dla gleby i przyszłego plonu rośliny następczej. - Plon słomy zbóż i rzepaku to ok. 4-6 t/ha, co daje ok.: 30 kg N, 12 kg P2O5, 60-80 kg K2O oraz 20 kg CaO. 5 t/ha słomy zbóż ma zbliżoną zawartość składników pokarmowych jak 15 t/ha obornika. Plon słomy kukurydzy to ok. 8t/ha, z którego otrzymujemy blisko 60 kg N, 40 kg P2O5, 150 kg K2O,40 kg CaO - wylicza Julia Zalewska, product manager w firmie Agrosimex. Przypomina jednocześnie o tym, że słoma to również bogate źródło mikroelementów - B, Mn, Mo , Zn i Cu.  Na ten sam aspekt zwraca również uwagę  prof. dr hab. Maciej Walczak, prezes Bacto-Tech. Jego zdaniem resztki pożniwne są jak naładowany akumulator substancji nawozowych. - Są w nich wszystkie pierwiastki konieczne do wzrostu roślin, wystarczy je przywrócić glebie. W wyniku mikrobiologicznego rozkładu resztek pożniwnych uwalniane są dziesiątki kilogramów azotu, fosforu, potasu, magnezu. Podczas właściwie prowadzonego procesu rozkładu, w glebie powstają znaczne ilości próchnicy, ale… nie wolno się spieszyć! - uważa ekspert. Agnieszka Nitek, dyrektor handlowy Greenland Technologia EM Sp. z o.o., także uważa, że resztki pożniwne są cenne - to materia organiczna i składniki pokarmowe. - Ich pozostawienie korzystnie wpływa na bilans degradacji/reprodukcji gleby, poprawia jej właściwości, zawartość próchnicy i magazynowanie wody - zaznacza. Wychodzi jednak z założenia: - Samo pozostawienie resztek, to jednak za mało, ważne jest szybkie i skuteczne rozłożenie resztek - uważa Nitek. Zaznacza jednocześnie, że za ten proces odpowiadają właśnie mikroorganizmy. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dlaczego rozkład resztek pożniwnych jest kluczowy dla zdrowia gleby?

    Eksperci uczulają jednak w tym wszystkim na następującą rzecz: słoma - oprócz źródła wartości odżywczych - to też często miejsce bytowania różnego rodzaju patogennych grzybów, mogących infekować rośliny następcze. - Prawidłowy rozkład pozwala nam uniknąć tego wszystkiego, ale przede wszystkim pozwala na poprawę ilości materii organicznej i z czasem próchnicy, część mineralizowana to z kolei magazyn składników odżywczych dla upraw. Najlepiej byłoby, gdybyśmy byli w stanie humifikować maksymalnie dużą część resztek, zyskując na żyzności gleby - tłumaczy Piotr Kotowski, dyrektor Marketingu Technicznego Timac Agro Polska. Monika Figlewska, technical manager w firmie Chemirol z kolei podkreśla: - Dbałość o rozkład resztek oznacza zdrowsze uprawy w latach następnych. 

    Niszczenie resztek pożniwnych - czy używać w tym celu mocznika?

    Mocznik, jak wyjaśnia prof. dr hab. Maciej Walczak, wprowadza dużo łatwo dostępnego azotu i znacznie przyspiesza metabolizm mikroorganizmów, dlatego bakterie szybko mineralizują węgiel organiczny. - W tym procesie węgiel organiczny jest spalany do dwutlenku węgla i ucieka do atmosfery. Ten węgiel powinien zostać w glebie jako humus. Nie powinno się więc stosować mocznika jako stymulatora mineralizacji - tłumaczy ekspert z firmy  Bacto-Tech. 

    Monika Figlewska również zaznacza, że prawdą jest, iż mikroorganizmy do mineralizacji słomy potrzebują azotu. - Jednak jeśli nie znamy zawartości azotu mineralnego, stosując nawożenie azotowe “na oko", może dojść do niebezpiecznego zjawiska tzw. "spalania słomy". Oznacza to, że resztki pożniwne znikają w bardzo szybkim tempie. Natomiast przy nadmiarze azotu, bakterie zaczynają rozkładać próchnicę. Jest to częste zjawisko, w którym pomimo pozostawiania słomy, poziom próchnicy maleje - wyjaśnia ekspertka z firmy Chemirol. 

    Swoimi spostrzeżeniami w tej materii dzieli się również Tomasz Szanciło, specjalista ds. produktu w Polsil Biopreparaty Sp. z o.o. - Zastosowanie mocznika prowadzi do pełnej mineralizacji resztek pożniwnych bez możliwości wytworzenia humusu i nie przyczynia się do odbudowy próchnicy - uczula ekspert. 

    Preparaty mikrobiologiczne wspomagające rozkład resztek pożniwnych 

    Za prawidłowy przebieg procesu rozkładu resztek pożniwnych odpowiedzialne są  enzymy celulolityczne (rozkład cellulozy na cukry proste). - Aby to przyspieszyć, warto sięgnąć po preparaty mikrobiologiczne, które zawierają wyselekcjonowane szczepy pożytecznych bakterii, grzybów i kwasów humusowych - wylicza Julia Zalewska. - Mikroorganizmy te szybko się namnażają w glebie, są odporne na trudne warunki oraz działają w szerokim spektrum temperatur, co sprawia, że są wysoko efektywne - dodaje.  

    Jaki preparat biologiczny najlepiej zastosować? - Podczas wyboru na szczególną uwagę zasługuje fakt, skąd te mikroorganizmy pochodzą i czy przeżyją aplikację w warunkach naszego klimatu. Liczy się nie tylko skład, ale także forma - mówi Monika Figlewska. - Technologia z bakteriami w formie przetrwalników, jest o wiele bardziej efektywna - dodaje. 

    Czy bakterie można łączyć z mocznikiem? - Niektóre preparaty takie jak Bakto Kompleks, można bezpiecznie mieszać z nawozami w jednym oprysku - uważa specjalistka z Chemirolu. Tomasz Szanciło również jest “na tak”. -  Można do roztworu z mocznikiem dodać bakterie glebowe - podkreśla ekspert z firmy Polsil Biopreparaty. 

    Czytaj także:

    Kombajny na polach. Żniwa jęczmienia 2024 w pełni. Co z rzepakiem? [ZDJĘCIA]

    • Tagi:
    • rozkład resztek pożniwnych
    • biopreparaty
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Nawożenie

    Cała prawda o biopreparatach. To powinniśmy o nich wiedzieć

    27 września 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Czy opłaca się sprzedawać słomę?

    28 lipca 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Jak wykorzystać potencjał słomy? EKSPERCI RADZĄ

    22 lipca 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?

    12 lipca 2025
    Nawożenie

    Jak zaoszczędzić na nawozach? Jest na to prosty sposób. Porada z dnia pola

    13 czerwca 2025
    Dla domu

    Atakują już wczesną wiosną. Zastosuj te domowe opryski, a mszyce znikną z róż

    12 kwietnia 2025
    Newsy

    Produkuje dla rolników. Dlaczego ma spółkę z Robertem Lewandowskim?

    7 kwietnia 2025
    Nawożenie

    Rozkład resztek pożniwnych - jak go przyspieszyć? [EKSPERCI RADZĄ]

    11 sierpnia 2023
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Ceny rolnicze
    Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Uprawy
    To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
    16 października 2025
    Uprawy
    Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
    16 października 2025
    Uprawy
    Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności