Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rzepak, duże nakłady, duże ryzyko

Rzepak, duże nakłady, duże ryzyko

Uprawy - Inne uprawy 10 czerwca 2014 09:33 Anna Kopras-Fijołek Aktualizacja: 23 października 2015 13:03
Rzepak, duże nakłady, duże ryzyko
Źródło: Fotolia.com
- Plony zapowiadają się niezłe. Chociaż wszystko okaże się „w praniu” - po wymłóceniu - mówi Rafał Grzybowski, rolnik z Zakrzewa (gm. Jarocin).
Spis treści:

    - Plony zapowiadają się niezłe. Chociaż wszystko okaże się „w praniu” - po wymłóceniu - mówi Rafał Grzybowski, rolnik z Zakrzewa (gm. Jarocin).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - To przecież warsztat „pod chmurką”. Niektórzy rolnicy wiedzą wszystko - jakie będą plony zbóż, jakie będą plony wszystkiego, jakie będą ceny. Trzeba być pokornym. Ja jestem pokorny. Co Bozia przyniesie, zobaczymy - stwierdza gospodarz. Ma 5 ha rzepaku. Przyznaje, że z jego uprawą jest tak samo, jak z każdą inną produkcją rolniczą. - Są lepsze i gorsze lata. Są górki i dołki. Jak z mlekiem czy ze świnkami. Nie ma stabilizacji - dodaje.

    Rzepak już nie tak atrakcyjny

    Tegoroczne plony rzepaku ozimego będą w tym roku wysokie - na poziomie 4,5 t – przewiduje Piotr Łukaszewski z Potarzycy. Zmniejszył jednak w tym sezonie areał zasiewów - z 60 do 40 ha. - Dlatego, że cena idzie na dół. Unia zmniejszyła dodatek biokomponentów w paliwach płynnych. Rzepak nie jest więc już takim atrakcyjnym towarem - mówi gospodarz. – To bardzo kapitałochłonna uprawa. Wymaga dużo nawożenia, oprysków itd. Tych zabiegów wykonuje się naprawdę dużo - na choroby (zgnilizna twardzikowa, sucha zgnilizna kapustnych - phoma i czerń krzyżowych) i na szkodniki głównie na słodyszka rzepakowego, pryszczarka kapustnika oraz na chowacze (galasówek, czterozębny, brukwiaczek i podobnik). Uprawa wymaga wiedzy i kasy. Minimalne koszty wynoszą ok. 4-4,5 tys. zł na jeden hektar. Przy plonie 4 ton można mówić o jakimś zysku. Na kukurydzy zarobi się więcej. Rzepak jest jednak lepszym przedplonem dla pszenicy.Jeśli zbieramy pszenicę z pola, na którym był wcześniej rzepak, wymłócimy jej ok. 500 kg więcej. Przy takich samych nakładach. - System korzeniowy pszenicy sięga maksymalnie 60 cm, rzepaku – idzie do 2 metrów. To, co uciekło w zbożu, rzepak potrafi wyciągnąć. Dlatego to korzystna roślina w płodozmianie - mówi rolnik z Potarzycy. Będzie się starał utrzymać przynajmniej tegoroczny areał. Chciałby jednak mieć nawet 50 ha, a więc 25% powierzchni upraw. – Płodozmian i termin siewu to są dwie rzeczy, które nic nie kosztują, a podwyższają plon i to mocno. Plony podnosi się nawożeniem, a tu jest za darmo. Wystarczy w optymalnym terminie zasiać i mieć dobry płodozmian - tłumaczy. Zmniejszyli areał Na zbiory 500 ha rzepaku czeka Jan Szkudlarczyk, wiceprezes Ośrodka Hodowli Zarodowej w Garzynie. - Co roku mamy między 500 a 600 ha, w ubiegłym roku było nawet ponad 600, ale widzieliśmy, że cena nie jest stabilna, że leci w dół, dlatego skorygowaliśmy o 20 % siewy i mamy dokładnie o 124 ha mniej niż wcześniej – wyjaśnia Przyznaje, że jeśli będzie tak niska cena - poniżej 1.400 zł, OHZ jeszcze pewnie zmniejszy obecny areał. Bardziej opłaca się uprawiać buraki cukrowe, kukurydzę, nawet pszenicę. - Rzepak jest rośliną w jakimś procencie zawodną. W naszym  rejonie to pierwszy rok, kiedy nie przemarzł ani zimą, ani teraz, w maju. W ostatnich trzech latach na przełomie kwietnia i maja, kiedy rzepak miał początek kwitnienia, ileś procent zostało zredukowane właśnie przez przymrozki - mówi Jan Szkudlarczyk. Ośrodek w Garzynie jest w tej dobrej sytuacji, że ma swoją bardzo dobrą suszarnię. Posiada własne trzy kombajny, trzy jeszcze wynajmuje. – Zaczynamy żniwa, jak rzepak ma wilgotność w granicach 10-11 %. Wtedy mniej się otrzepuje, zostaje na polu - tłumaczy Jan Szkudlarczyk. - Ponadto jeśli nie jest zbyt dojrzały, zawsze jest większa szansa na lepsze zbiory, nawet jeśli przyjdzie deszcz czy drobny grad. Jeśli więc warunki pozwalają, uderzamy bardzo szybko i sprawnie.

    I tak będą chcieli upokorzyć rolnika

    Jakie wiceprezes OHZ przewiduje plony? Gdyby nie przymrozki zimowe, wiosenne przemarznięcia kwiatów i gdyby udało się uzyskać przyzwoity poziom wody w roślinach, można by liczyć na plony powyżej 4 ton, nawet ok. 5 ton. – Wychodzą jednak w ciągu ostatnich lat słabe 4 tony. W kraju - 2,5, 2,6 t. Przy tej cenie - 1.400 zł, to nie jest żadna rewelacja. Pszenicy zbieram 7-8 ton i jeszcze teraz ją sprzedaję za ponad 800 zł. Gdzie koszty ochrony rzepaku, a gdzie - pszenicy? Tu i tu jest po połowie. Zawsze jest to duże ryzyko, a nakłady są duże. Rzepak jest więc małą loterią. Plusem jest oczywiście płodozmian, dlatego siać go na pewno będziemy – zapewnia wiceprezes. Nawet jeśli plony są dobre, niekoniecznie rolnik może się z tego naprawdę cieszyć. – Jak zakłady widzą, że plony zapowiadają się w miarę dobre, ceny idą w dół. Jakby tu nie było, trzeba tego rolnika zawsze upokorzyć - przyznaje Szkudlarczyk.

    Mniej szkodników

    Grzegorz Łuczak z Poręby (gm. Jaraczewo) w tym roku nie siał rzepaku. Dopiero w przyszłym obsieje połowę areału, czyli 40-50 ha. – Teraz nie mam, więc nie śledziłem tak dokładnie przebiegu pogody, ale ponoć w tym roku było mniejsze nasilenie szkodników - mówi. Nietypowa zima przyczyniła się do tego, że owady zaczęły troszeczkę wcześniej się budzić. Wtedy przyszły spadki temperatur i to zachwiało ich kolejnymi fazami rozwojowymi. Nie namnażały się kolejne pokolenia. Poprzez mniejsze nasilenie nie było konieczności stosowania dużej ilości pestycydów.

    Wody jest już dość

    Najważniejsza dla rolników jest cena. Jakie są prognozy? - Zapowiada się taka mizeria, jak w ubiegłym roku - twierdzi Rafał Grzybowski. - Patrząc na giełdę Matiz, bo o wszystkim decyduje Paryż, będzie pewnie 1.400 - 1.500 zł. Dwa lata temu, jak były te wymarznięcia, płacono ponad 2 tys. zł. Żeby rolnik miał z tego korzyść, cena musiałaby się kształtować na poziomie 1.700 - 1.800 zł. Żniwa w Wielkopolsce planowane są pod koniec pierwszej dekady lipca. Jakie są nastroje wśród rolników, którzy postawili na rzepak? - Na dziś są fajne, bo wszędzie zapowiada się super plon, jednak prognozowana cena jest niższa o ok 30-40 % w porównaniu z poprzednimi latami. Poza tym na plantacjach rzepaku może się jeszcze dużo wydarzyć, na przykład gradobicie, które może zniszczyć plon w 100%, dlatego teraz należy rzepak ubezpieczyć i spokojnie czekać do zbioru. Za to obecna ilość opadów jest dla rzepaku wystarczająca, aby dać dobry plon. Nadmiar wody w czerwcu może tylko zaszkodzić, utrudniając zbiór i spowodować mocny rozwój chorób grzybowych - ocenia Piotr Łukaszewski.

    • Tagi:
    • plony
    • rolnik z Zakrzewa
    • Rafał Grzybowski
    • rzepak
    Anna Kopras-Fijołek
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać

    25 października 2025
    Uprawy

    Dlaczego liście rzepaku żółkną?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Na tej uprawie rolnicy zarobili w tym roku najwięcej?

    15 października 2025
    Uprawy

    Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?

    28 września 2025
    Uprawy

    To powoduje 40 procent straty w plonowaniu rzepaku

    20 września 2025
    Dla domu

    Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu

    13 września 2025
    Uprawy

    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?

    12 września 2025
    Uprawy

    Zebrali ponad 6 ton rzepaku z hektara. Jak tego dokonali?

    4 września 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    To nie był dobry rok dla tej rośliny. Te odmiany jednak dały radę
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności