Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?

Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?

Uprawy 26 czerwca 2023 07:00 Marianna Kula Aktualizacja: 26 czerwca 2023 08:30
Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?
Źródło: M.Kula
Stosowanie produktów mikrobiologicznych do rozkładu słomy daje nowe możliwości zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Pożyteczne mikroorganizmy przejawiają bowiem wiele właściwości wpływających korzystnie na środowisko glebowe. 
Spis treści:

    Czym są środki mikrobiologiczne do rozkładu resztek pożniwnych?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Tego typu produkty  zawierają mikroorganizmy wyspecjalizowane w efektywnym rozkładzie materii organicznej. Może nią być: obornik, gnojowica, poplony i słoma - mówi Artur  Komorowski, specjalista ds. agrotechniki firmy Elvita. Zaznacza jednocześnie, że bezpośrednia ich aplikacja i wymieszanie z wierzchnią warstwą ziemi stwarzają korzystne warunki do bardzo szybkiego rozkładu resztek pożniwnych.

    - Daje to niezwykle duże korzyści dla rolników zajmujących się zarówno produkcją roślinną, jak i zwierzęcą - podkreśla ekspert. 

    Produkty  mikrobiologiczne - pozytywy ich stosowania 

    Można wymienić co najmniej trzy aspekty, które za sprawą stosowania mikroorganizmów, pozytywnie wpływają na glebę.

    - Pierwszym z nich jest zdecydowanie szybsza mineralizacja. Proces rozkładu słomy można skrócić o 25%. Zwrot składników pokarmowych pozwala wykorzystać je efektywniej przez uprawy następcze - wskazuje nasz rozmówca.

    Drugi to humifikacja. Jest to niezwykle ważny proces dla gleby.

    - Szlachetne mikroorganizmy w drodze rozkładu choćby słomy czy obornika wytwarzają swoiste substancje będące prekursorami kwasów humusowych. W ten sposób wzrasta w glebie bilans próchnicy, gleba poprawia swoje właściwości. Wzrasta jej porowatość i pojemność wodna, a składniki pokarmowe są mniej wypłukiwane w głąb profilu glebowego - tłumaczy Artur Komorowski. 

    Trzecim aspektem jest redukcja zagrożenia ze strony patogenów chorobotwórczych. - Resztki pożniwne są siedliskiem grzybów między innymi z rodzaju fusarium. Szybszy rozkład materii organicznej zabiera patogenom miejsce egzystencji i ogranicza ryzyko zakażenia kolejnych upraw - wyjaśnia specjalista. Na ten sam aspekt zwraca uwagę Wojciech Zaorski, rolnik z miejscowości Księżopole na Mazowszu.

    -  Na swoim polu zastosowałem Elbio Terra Ivo + Elvita Humus Plus. Dzięki temu mój jęczmień ozimy jest zdrowy, a nie stosowałem żadnej ochrony fungicydowej. Jedyne zabiegi, jakie były przeprowadzony na tej plantacji, to herbicydowe -  zaznacza gospodarz. 

    Artur Komorowski mówi o tym, na co warto zwracać uwagę przy doborze tego typu produktów biologicznych. - Przede wszystkim ważny jest na skład. Im większa pula mikroorganizmów, tym większa ich wielozadaniowość i możliwości adaptacyjne do różnych warunków - podkreśla ekspert. Drugim istotnym argumentem jest forma produktu. - Najefektywniejsze w czasie działania są te aktywne biologiczne, a nie w formach przetrwalnikowych. Tego typu właściwości posiada Elbio Terra Ivo mający w swoim składzie aż 10 mikroorganizmów i formy gotowe do natychmiastowego namnażania bezpośrednio po aplikacji - tłumaczy Artur Komorowski. 

    Inny sposób na przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych 

    Daniel Dąbrowski, specjalista ds. technologii produkcji zbóż i rzepaku z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, z kolei zwraca uwagę na to, że  słomę - w celu przyspieszania jej rozkład - można zastosować najszybciej działające formy nawozów azotowych.

    - Zazwyczaj jest to wykonywane za pomocą oprysku z wykorzystaniem roztworu saletrzano-mocznikowego tzw. RSM-u. Jego zaletą przede wszystkim jest równomierne i szybkie rozprowadzenie azotu w biomasie. Inną formą, też dość często stosowaną na polach uprawnych, jest aplikowanie wodnego roztworu mocznika zarówno na słomę, jak  i na ściernisko - tłumaczy eksperta.

    Zaznacza jednocześnie, że pozytywne efekty oprysku widoczne są zwłaszcza  w lata suche. W latach mokrych czy przekropnych, według eksperta z PODR-u, na ściernisko możemy natomiast zastosować mocznik w formie stałej. Należy wówczas jednak  pamiętać o tym, że ta forma w glebie jest wolniej przetwarzana. 

    Czytaj także:

    Żniwa 2023 - dobrze nie będzie. Susza robi swoje

    • Tagi:
    • resztki pożniwne
    • przyspieszanie rozkładu słomy
    • produkty mikrobiologiczne
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]

    3 sierpnia 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?

    1 lipca 2025
    Nawożenie

    Cenna słoma - jaka jest jej wartość nawozowa?

    30 maja 2022
    Uprawy

    Resztki pożniwne - wszystko, co musisz o nich wiedzieć! 

    10 czerwca 2021
    Nawożenie

    Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

    4 września 2017
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Kukurydza nadal w polu. Materiał siewny podrożeje?
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Newsy
    “To nie jest zwykły protest”. Strajk rolników 27 listopada
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Kukurydza nadal w polu. Materiał siewny podrożeje?
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
    26 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
    25 listopada 2025
    Uprawy
    Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
    23 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności