Rolmopsy śledziowe z ogórkiem i papryką - przepis
składniki:
300 g matiasów śledziowych, 1 łyżeczka musztardy, 1 cebula, 1/4 papryki czerwonej surowej lub konserwowej, 2 małe ogórki konserwowe. Składniki na zalewę: 1 szklanka wody, 1/2 szklanki octu 10%, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżka cukru, pieprz
wykonanie:
składniki na zalewę mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, po czym odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na 4 części każdy, paprykę w podłużne paski, a cebulę w cienkie krążki. Matiasy moczymy w wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. Następnie każdy filet przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy cienko musztardą. Na koniec paska śledziowego kładziemy krążek cebuli, na to kawałek ogórka konserwowego i paseczek papryki. Następnie ściśle zawijamy każdy kawałek śledzia tworząc roladkę. Rolmopsy spinamy małymi wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Układamy w naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Dodajemy pozostałą cebulę. Naczynie z rolmopsami i zalewą odstawiamy do lodówki na 3-4 dni.