Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami

Newsy 17 grudnia 2018 08:49 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:04
Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami
Źródło: Konarczak
W święta lubimy konkretnie zjeść! Oj lubimy! Zwłaszcza, że wszystko jest takie dobre. Jeśli chcemy, by uroczysty obiad był iście po wielkopolsku nie możemy zapomnieć o trzech rzeczach.
Spis treści:

    W święta lubimy konkretnie zjeść! Oj lubimy! Zwłaszcza, że wszystko jest takie dobre. Jeśli chcemy, by uroczysty obiad był iście po wielkopolsku nie możemy zapomnieć o trzech rzeczach.

    Po pierwsze musi być rosół, po drugie - poznańskie pyry, a po trzecie wielkopolska golonka. Na szczęście po przerwie zafundowanej przez Unię Europejską i jej bezduszne przepisy - znów mogła powrócić na nasze stoły. Golonka peklowana z kapustą kiszoną jest jednym ze sztandarowych produktów Zakładu Mięsnego Konarczak w Pogorzeli, firmy istniejącej od 1990 roku z rodzinnymi tradycjami, która kładzie nacisk na najwyższą jakość swoich wyrobów mięsnych i wędliniarskich.

    Dowodem tego jest eksport „kiełbas od Konarczaka” na rynek europejski. Świadczą o tym także liczne certyfikaty i nagrody. Najwięcej uznania zyskała Kiełbasa Parzona Biała Wielkopolska, która swój smak zawdzięcza tradycyjnym przyprawom.

    - Dodajemy sól, pieprz, czosnek i majeranek. Jej recepturę oparliśmy na przekazie najpierw słownym, później pisemnym, dziadów i pradziadów. Wyrób jest parzony, co ma wpływ na jego walory smakowe - tłumaczy Józef Konarczak, właściciel zakładu.

    Idealnie sprawdzi się na kolację. Kiełbasę wystarczy tylko podgrzać. Jako przystawkę śmiało można podać natomiast apetyczny pasztet z kurkami. W firmie Konarczak jest przygotowywany z najlepszego mięsa drobiowego i gotowanych wątróbek. Kurki nadają charakterystyczny smak. Potrawa w sam raz także na karnawałowy wieczór. Więcej informacji: www.konarczak.pl

    • Tagi:
    • kiełbasy
    • Konarczak
    • kiełbasa biała
    • naturalne przyprawy
    • tradycyjne jedzenie
    • lokalne
    • golonka
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Leszek Mroskowiak: "Uparcie obstawałem przy swoim - będę rzeźnikiem"

    1 kwietnia 2021
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne oleje tłoczone na zimno

    15 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Tradycyjne sery smażone ze Śremu

    12 grudnia 2018
    Newsy

    Pyszne święta: Kiełbasy z tradycyjnej wędzarni

    10 grudnia 2018
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Newsy
    Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
    15 maja 2025
    Prawo i finanse
    Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
    15 maja 2025
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy