Pyszne święta: Przetwory mięsne pachnące tradycyjnymi przyprawami
W święta lubimy konkretnie zjeść! Oj lubimy! Zwłaszcza, że wszystko jest takie dobre. Jeśli chcemy, by uroczysty obiad był iście po wielkopolsku nie możemy zapomnieć o trzech rzeczach.
Po pierwsze musi być rosół, po drugie - poznańskie pyry, a po trzecie wielkopolska golonka. Na szczęście po przerwie zafundowanej przez Unię Europejską i jej bezduszne przepisy - znów mogła powrócić na nasze stoły. Golonka peklowana z kapustą kiszoną jest jednym ze sztandarowych produktów Zakładu Mięsnego Konarczak w Pogorzeli, firmy istniejącej od 1990 roku z rodzinnymi tradycjami, która kładzie nacisk na najwyższą jakość swoich wyrobów mięsnych i wędliniarskich.
Dowodem tego jest eksport „kiełbas od Konarczaka” na rynek europejski. Świadczą o tym także liczne certyfikaty i nagrody. Najwięcej uznania zyskała Kiełbasa Parzona Biała Wielkopolska, która swój smak zawdzięcza tradycyjnym przyprawom.
- Dodajemy sól, pieprz, czosnek i majeranek. Jej recepturę oparliśmy na przekazie najpierw słownym, później pisemnym, dziadów i pradziadów. Wyrób jest parzony, co ma wpływ na jego walory smakowe - tłumaczy Józef Konarczak, właściciel zakładu.
Idealnie sprawdzi się na kolację. Kiełbasę wystarczy tylko podgrzać. Jako przystawkę śmiało można podać natomiast apetyczny pasztet z kurkami. W firmie Konarczak jest przygotowywany z najlepszego mięsa drobiowego i gotowanych wątróbek. Kurki nadają charakterystyczny smak. Potrawa w sam raz także na karnawałowy wieczór. Więcej informacji: www.konarczak.pl