Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Produkcja jaj z chowu klatkowego - czy zniknie z Polski?

Produkcja jaj z chowu klatkowego - czy zniknie z Polski?

Hodowla - Drób 29 października 2019 11:23 Dorota Jańczak Aktualizacja: 29 października 2019 11:40
Produkcja jaj z chowu klatkowego - czy zniknie z Polski?
Źródło: fotolia.com
Polska należy do europejskiej czołówki producentów jaj konsumpcyjnych. Czy nadal w niej pozostanie w najbliższych latach? Co z coraz bardziej negowanym systemem klatkowym w chowie kur niosek?
Spis treści:

    Polska należy do europejskiej czołówki producentów jaj konsumpcyjnych. Czy nadal w niej pozostanie w najbliższych latach? Co z coraz bardziej negowanym systemem klatkowym w chowie kur niosek?

    W jakim kierunku podąży rozwój branży drobiarskiej w dobie wzrastających nacisków na wygaszanie chowu klatkowego?

    - Zaledwie jeden dzień po rozpoczęciu globalnej kampanii przeciwko Hilton, sieć hoteli ogłosiła, że zrezygnuje z używania jaj klatkowych we wszystkich swoich placówkach na całym świecie - donosi Fundacja Alberta Schweitzera, która prowadzi akcję wspólnie z 63 innymi międzynarodowymi organizacjami działającymi na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt hodowlanych. Podobne deklaracje padają ze strony innych wiodących podmiotów sektora hotelarskiego i gastronomicznego. W  niektórych krajach, pod wpływem nacisków społeczeństwa, w ogromnej części zrezygnowano z produkcji jaj w systemie klatkowym bądź ją wygaszono prawie do zera (prym wiodą Szwajcaria i Luksemburg, a w Austrii, Niemczech i Belgii hodowla klatkowa występuje w minimalnej liczbie). W naszym kraju to dopiero początek nowej historii, w którą wpisani zostali drobiarze. Za przełomowy, według Katarzyny Gawrońskiej, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, uznać należy rok 2016 z uwagi na presję płynącą z handlu nowoczesnego i HoReCa (sektor hotelarsko - gastronomiczny).

    EKSPORT POLSKICH JAJ
    40% wyprodukowanych jaj w Polsce trafia na eksport. W 2018 roku sprzedaliśmy za granicę  199 000 ton jaj konsumpcyjnych, głównie do krajów Wspólnoty (Holandia, Niemcy, Włochy). Udział wysyłek do państw trzecich w wolumenie eksportu ogółem nie przekraczał jednego procenta. Jednocześnie nie wyklucza to naszej obecności poza Europą, dzięki reeksportowi polskiego towaru przez europejskich traderów. W 2018 roku polskie firmy wyraźnie ożywiły kontakty handlowe poza obszarem celnym UE. Systematycznie odbywały się wysyłki  do Arabii Saudyjskiej, Hongkongu, Omanu, Bahrajnu czy Iraku.

    Producenci drobiu już raz wydali miliony na modernizację systemu chowu

    Obecnie w Polsce istnieją cztery typy chowu kur niosek. Zdecydowanie dominuje klatkowy (około 84,5% udziału w rynku), ściółkowy stanowi 11,2%, produkcja jaj na wolnym wybiegu to 3,6%, a w formie ekologicznej - 0,7%. Czy w przyszłości te proporcje się zmienią? Zapewne tak, ale nie będzie to następować gwałtownie. - Patrząc realnie na rynek, wydaje się, że nie jest możliwa gwałtowna transformacja  całego sektora produkcji jaj klatkowych w kierunku alternatyw. Spekulujemy, że w najbliższej przyszłości, być może 30% jaj będzie pochodziło z tzw. chowu alternatywnego - wyjaśniła Katarzyna Gawrońska.

    Odejście od systemów klatkowych dla wielu drobiarzy jest niemożliwe z dwóch powodów: ogromnych kosztów, które musieliby poczynić, a także braku dostępności terenów inwestycyjnych, aby utrzymać aktualny potencjał produkcyjny (np. teren na wolny wybieg). W ostatnich latach producenci jaj wydali już i tak spore pieniądze na dostosowanie się do unijnych wymogów. Dyrektywa dobrostanowa z 1999 roku  ustanowiła nowe parametry techniczne, zapewniające kurom znacznie większą powierzchnię użytkową klatki i lepsze warunki do gniazdowania, grzebania czy pojenia i karmienia. Komisja Europejska producentom jaj dała czas na wprowadzenie zmian do 20212 roku. Po tej dacie, jaja wyprodukowane w starych systemach nie mogłyby być wprowadzane do obrotu w handlu.

    - Od 2012 roku chów klatkowy musiał zostać zmodyfikowany z klatek tradycyjnych na tak zwane klatki wzbogacone. Branża z tego tytułu poniosła niewyobrażalne nakłady inwestycyjne, w dużym stopniu wspierając się kapitałem zewnętrznym. Był to bardzo trudny czas dla krajowych firm, wiele z nich wpędzono w problemy finansowe - przypomina Katarzyna Gawrońska. 

    W 2018 roku pogłowie towarowych kur niosek w Polsce oceniono na 48,5 mln kur nieśnych. Strukturalnie, w zależności od typu chowu, sytuacja wyglądała następująco:
    - chów klatkowy -  41 mln stanowisk dla kur nieśnych; 84,5 proc. udział w rynku
    - chów ściółkowy – 5,4 mln stanowisk dla kur nieśnych; 11,2 proc. udział w rynku
    - chów wolny wybieg – 1,7 mln stanowisk dla kur; 3,6 proc. udział w rynku
    - produkcja ekologiczna – 0,3 mln stanowisk dla kur; 0,7 proc. udział w rynku
    Źródło:KIPDiP

    Kury mają dostęp do ogrodu zimowego

    Teraz od polskich producentów jaj oczekuje się wprowadzania kolejnych zmian. Czy pójdą zgodnie z kierunkiem nowego trendu konsumenckiego? W 2015 roku liczba stanowisk dla wolnego wybiegu przekroczyła symboliczny milion. - Trzeba odpowiedzialnie podjąć decyzję, czy to będzie ekonomiczne uzasadnione. Są to zupełnie inne urządzenia, budynki muszą zostać przebudowane. Wiąże się to z dużymi nakładami finansowymi, a istnieje niepewność co do zysku na sprzedaży - stwierdza Rafał Ratajczak, producent jaj z Wielkopolski. Na chów kur na wolnym wybiegu kilka lat temu zdecydowała się Grupa Producentów Rolnych „Suflidowo” z Teresina ( gmina Drużbice, woj. łódzkie). Zainwestowała miliony w nowy obiekt z rozległym ogrodzonym teren zielonym. W tej chwili 25% stad kur należących do GPR „Suflidowo” jest chowanych na wolnym wybiegu.

    - Kurnik posiada dużą powierzchnię użytkową, co pozwala swobodnie się poruszać ludziom i ptakom. Sercem nowego budynku jest dwupoziomowy system hodowlany oraz przede wszystkim między innymi powiększona powierzchnia użytkowa - szerszy korytarz pomiędzy gniazdami a wolierą - może on służyć personelowi do codziennych inspekcji. Zapewnia to lepszą stabilność i komfort podczas inspekcji systemu. Natomiast konstrukcja składająca się z drabinek daje kurom możliwość przemieszczania się pomiędzy poziomami - opowiada Katarzyna Suflida, prezes GPR Suflidowo.

    W kurniku ptaki do swojej dyspozycji w chłodniejsze miesiące mają ogród zimowy (wzdłuż ścian bocznych rozciąga się zadaszony ogród zimowy,  przez  który  kury  wychodzą  na  zewnątrz) a w cieplejsze - ponad 25 hektarów wolnej przestrzeni do biegania. 

    NORMY POWIERZCHNIOWE DLA KUR:
    System ściółkowy - 9 kur na m2 powierzchni użytkowej
    Wolny wybieg - 9 kur na m2 powierzchni użytkowej
    System klatkowy - 1 kura na 750 cm2 powierzchni użytkowej

    Wzrasta pogłowie kur niosek w Polsce

    Katarzyna Gawrońska z Izby Producentów Drobiu i Pasz jest zdania, że, póki co, systemy alternatywne nie wypierają z rynku jaj klatkowych. - Produkcja w klatkach pozostawała w ostatnich latach także w trendzie wzrostowym. Spekulujemy, że przynajmniej w krótkim terminie, zwłaszcza duzi producenci nie będą rezygnować z produkcji klatkowej na rzecz alternatyw, tylko będą zwiększać możliwości produkcyjne na fermach, inwestując dodatkowo w alternatywę. Tym samym pozwoli im to działać na kilku polach jednocześnie, w razie potrzeby wspomagając się zakupami towaru z zewnątrz - stwierdza dyrektor KIPDiP. Utrzymuje się, że tendencja wzrostowa produkcji jaj (pogłowie kur w klatkach w ciągu 5 lat wzrosło o około 8 mln do 41 mln).

    - Uważamy, że konsekwencją tego jest już widoczna nadpodaż jaj na rynku i presja na spadki cen. Co gorsza, nie wróży to dobrze na przyszłość - komentuje Katarzyna Gawrońska.

    Produkcja jaj w Polsce
    Polska należy do europejskiej „wielkiej siódemki” producentów jaj konsumpcyjnych. Biorąc pod uwagę wielkości pogłowia kur niosek, okazuje się, że przez wiele lat zajmowaliśmy końcowe pozycje w tej grupie.  W 2017 roku byliśmy w rankingach na czwartym miejscu, po Niemcach, Francji i Hiszpanii. Ale w ubiegłym roku wskoczyliśmy już na drugą pozycję za Niemcami. W wartościach procentowych, polski sektor jaj miał 12 proc. udział w unijnej produkcji ogółem.

    Jakie jajka są zdrowsze?

    Producenci twierdzą, że konsument powinien mieć wybór, z jakiego chowu chce kupić jajko. Nadal istnieje spór na temat tego, czy jaja z chowu na wolnym wybiegu są zdrowsze. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przywołuje wyniki prac amerykańskiego ośrodka badawczego zajmującego się rolnictwem i przemysłem spożywczym CAST, który podał, iż nie ma żadnych różnych między jajami z chowu klatkowego i z wolnego wybiegu. Ewentualną "wyższość" jednych produktów nad drugimi badano w trzech aspektach: bezpieczeństwa żywności, zdrowotności i dobrostanu drobiu oraz wpływu na środowisko. Z kolei Polski Alarm Smogowy przebadał jajka od kur z wolnego wybiegu i podał, że kura, która swobodnie porusza się po podwórku i tam znajduje pożywienie, zniosła jajko o zwiększonej zawartości metali ciężkich i dioksyn. A wszystko to z powodu smogu.

    Zupełnie inne stanowisko przyjmują organizacje takie jak „Otwarte klatki”, które wskazują, że jaja od kur przetrzymywanych w ogromnym ścisku i nie mogących spełniać swoich naturalnych potrzeb: grzebać w ziemi, skubać trawy oraz nie mających dostępu do świeżego powietrza i naturalnego światła są zwyczajnie uboższe w składniki odżywcze. Ponadto taka forma chowu przysparza zwierzętom cierpienia.

    Czytaj także: Nie chcesz mieć demencji? Jedz jaja

    Czy klienci będą chcieli kupować droższe - nieklatkowe - jaja?

    O ile kwestia jakości jaj z różnych systemów będzie budziła dyskusje, o tyle wysokość ich cen już nie. Wyprodukowanie jaj w systemie alternatywnym jest droższe, dlatego też więcej za towar płacimy w sklepie.

    - Tendencje społeczne w kierunku dobrostanu zwierząt w obecnej chwili są bardzo silne i to może w jakiś sposób determinować kierunki chowów. Natomiast koszt produkcji będzie wpływać na cenę jajka i tutaj trzeba zadać sobie pytanie, czy wszyscy będą chcieć i czy może będą mogli pozwolić sobie na drogie jajko? - komentuje Katarzyna Suflida, prezes GPR „Suflidowo”.

    Popyt na droższe jaja nieklatkowe jest w chwili obecnej trudny do oszacowania. - Sądzimy, że decydujące słowo należy do konsumentów, to w jakim stopniu ich deklaracje przełożą się na ostateczne decyzje zakupowe - mówi Katarzyna Gawrońska i jako cenną lekcję dla polskiego rynku przywołuje sytuację, jak jaka ma miejsce w USA, gdzie najwięksi dostawcy ograniczają produkcję jaj alternatywnych ze względu na brak popytu.

    Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP: Producenci jaj konsumpcyjnych we Wspólnocie mogą się pochwalić najwyższymi normami na świecie. Również  chów drobiu w systemach alternatywnych od wielu lat działa zgodnie z najlepszymi standardami dobrostanu. Mowa oczywiście o chowie ściółkowym czy produkcji w kurnikach z dostępem do wolnego wybiegu

    Czytaj także: Problemy ASF w Chinach wpłyną na wyższe ceny polskiego drobiu?

    • Tagi:
    • kury nioski
    • jaja
    • otwarte klatki
    • wolny wybieg
    • kurniki
    • Suflidowo
    • chów ściółkowy
    • chów klatkowy
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny jaj wzrosły o 21%. Końca podwyżek nie widać

    11 kwietnia 2025
    Drób

    Dramat na rynku jaj. Będą podwyżki cen? W sklepach zabraknie jaj przed Wielkanocą?

    24 lutego 2025
    Drób

    Wirus wywołuje kryzys. W USA kradzieże jaj w sklepach. Czy grozi to też Polsce?

    17 lutego 2025
    Newsy

    Niedobory jaj w sklepach. Poważny kryzys na rynku

    10 lutego 2025
    Drób

    Najważniejsze zasady inkubacji jaj kurzych. O tym trzeba pamiętać

    7 lutego 2025
    Drób

    Rzekomy pomór drobiu. Będą obowiązkowe szczepienia?

    26 grudnia 2024
    Drób

    Ile światła potrzebują kury? Sprawdź, aby zapobiec spadkowi nieśności

    21 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy