Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Producent jaj o chowie klatkowym i na wolnym wybiegu

Producent jaj o chowie klatkowym i na wolnym wybiegu

Hodowla - Drób 1 listopada 2019 06:00 Dorota Jańczak
Producent jaj o chowie klatkowym i na wolnym wybiegu
Źródło: D. Jańczak
- Jeśli chów klatkowy zostanie zniesiony, ceny jaj w sklepach wzrosną - stwierdza właściciel fermy Rafał Ratajczak.
Spis treści:

    - Jeśli chów klatkowy zostanie zniesiony, ceny jaj w sklepach wzrosną - stwierdza właściciel fermy Rafał Ratajczak.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    O obecnej sytuacji na rynku produkcji jaj i ich zdrowotności oraz krytyce chowu klatkowego rozmawiamy z Rafałem Ratajczakiem z Wielkopolski, który dziennie produkuje 200 tys. jaj w systemie klatkowym.
     

    Co pan sądzi o naciskach ze strony niektórych środowisk dotyczących redukowania chowu kur nośnych w systemie klatkowym?

    Konsument powinien mieć wybór towaru w sklepie, z jakiego systemu jajko chce kupić. Wszystko zmierza w kierunku, że tak nie będzie. Decydenci w sieciach handlowych pod presją terrorystycznych organizacji ekologicznych zapowiadają, że nie będą w ogóle sprzedawać jaj klatkowych, co nie jest dobrym rozwiązaniem.
    Dlaczego? 
    Jajo z chowu klatkowego jest najzdrowsze, najmniej niebezpiecznie dla zdrowia ludzi, dlatego że chów klatkowy zapewnia najbardziej higieniczne warunki chowu kur. Ptaki mają dostęp tylko do czystej wody i czystej paszy, a nie do odchodów swojego i innych kur, a więc źródeł wszelkiego zagrożenia epidemiologicznego.
    W 2012 roku trzeba było w Polsce dostosować się do nowych wymogów dotyczących systemu klatkowego. Pana też to dotyczyło?
    Oczywiście. Dotyczyło to wszystkich producentów jaj w Polsce, zwłaszcza tych, którzy rozpoczęli produkcję na przełomie XX i XXI wieku. Wówczas wielu hodowców, jeszcze zanim nasz kraj wstąpił do UE, kupowało zupełnie nowe urządzenia, które po 12-13 latach okazały bezużyteczne. To były nasz koszt wejścia do UE i dostosowania się do unijnych przepisów.

    Drobiarstwo jest jedną z niewielu branż produkcji zwierzęcej, która działa bez wsparcia środkami unijnymi. 
    Drobiarze w Polsce zawsze byli traktowani trochę bardziej, jak przedsiębiorcy niż rolnicy, a my jesteśmy często na pograniczu. Wspiera się raczej rolników mniejszych niż przedsiębiorców rolnych. Choć były ogromne pieniądze na przetwórstwo, a akurat nasza branża pozostała na przestrzeni 20-lat bez żadnego wsparcia ze strony rządu.

    Czytaj także: Jak hodować kaczki? [ZDJĘCIA]

    Jeżeli naciski organizacji związane z wygaszaniem chowu klatkowego będą coraz większe w Polsce i trzeba będzie się dostosowywać do nowych wymogów, będzie pan podejmował działania w kierunku wdrożenia systemu wolnego wybiegu? 
    Szczerze powiem, że nie chce podejmować na razie takich decyzji. Po pierwsze: czy banki człowiekowi w takim wieku udzielą kolejnych kredytów, a mam ponad 50 lat, po drugie: czy któreś z moich dzieci będzie chciało pracować w tej dziedzinie? Trudno jednoznacznie stwierdzić.

    Czytaj także: Niemcy likwidują około 45 milionów ptaków rocznie

    Są pana zdaniem takie możliwości logistyczne w Polsce, by powstawały kurniki z wybiegami?
    Są możliwe cztery systemy chowu: klatkowy, ściółkowy, wolno wybiegowy i ekologiczny. Z pewnością wielu producentów jaj nie będzie miało możliwości dostosowania swoich kurników do systemu wolnowybiegowego i wybiorą chów ściółkowy. Ale trzeba odpowiedzialnie podjąć decyzję, czy to będzie ekonomiczne uzasadnione. Są to zupełnie inne urządzenia, budynki muszą zostać przebudowane. Wiąże się to z dużymi nakładami finansowymi, a istnieje niepewność co do możliwości sprzedaży jaj w atrakcyjnych cenach. Nie jest wykluczone, że za kolejne 10 lat ktoś nie powie, że nie chce jaj z wolnego wybiegu. Za 15-20 lat spodziewam się powrotu do chowu klatkowego. Za 20 lat będzie mówiło się, że ziemia jest tak zniszczona przy kurnikach wolnowybiegowych i większe straty dla środowiska generuje hodowla kur na wolnym wybiegu niż w systemie klatkowym. I kolejny raz, za kilkanaście lat, jedyną branżą, która zarobi na tych zmianach będą europejscy producenci urządzeń dla drobiu, co ma miejsce od 25 lat.

    Rozumiem, że wyprodukowanie jajka w systemie wolnowybiegowym jest droższe, niże w klatkowym. O ile procent?

    O około 15-30 procent, wszystko zależne jest od konkretnego przypadku. 

    Klienci powinni mieć świadomość, że ceny jaj wzrosną.

    Konsument w tej chwili ma do wyboru różne jajka o odmiennych cenach. W całej układance, kolejno oprócz branży, która produkuje urządzenia dla drobiarzy, najwięcej na tym zyska handel hurtowy i detaliczny. Teraz stosując tę samą marżę w wysokości 30%, zarabia na opakowaniu 10 groszy, a potem będzie to 25 groszy. Zmiany nie będą służyć nikomu innemu, a na pewno nie konsumentom, bo potencjalnie dostaną droższy towar i bardziej ryzykowny pod kątem zdrowotności. 

    Czytaj także: Produkcja jaj z chowu klatkowego - czy zniknie z Polski?

    • Tagi:
    • kury nioski
    • jaja
    • otwarte klatki
    • wolny wybieg
    • kurniki
    • Suflidowo
    • chów ściółkowy
    • chów klatkowy
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?

    22 grudnia 2025
    Drób

    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?

    21 grudnia 2025
    Drób

    Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować

    18 grudnia 2025
    Drób

    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści

    11 grudnia 2025
    Drób

    Zaczyna brakować jaj. Wzrosną ceny

    10 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny jaj. Zapowiadają się solidne zmiany?

    26 sierpnia 2025
    Drób

    W jakich warunkach utrzymuje się kury w Europie? Jak wypada Polska?

    16 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny jajek. Najgorsze jeszcze przed nami

    1 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Hodowla
    Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności