Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Inspektorzy skontrolowali ponad 2,5 tys. upraw u rolników. Oto wyniki
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zakłady wstrzymują skup zbóż. Co z cenami?
      Kolejne doniesienia z rynku wołowego. Koniec wysokich cen?
      Nie chcesz stracić ubezpieczenia w KRUS? O tej dacie musisz pamiętać
      Kluczowa data w czerwcu. Ci rolnicy mają coraz mniej czasu na formalności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną
      Szybko pozbędziesz się pędraków. Wybierz się na łąkę i zbierz tę popularną roślinę
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Problemy z odżywianiem u cierpiących na nowotwór. Badanie Ipsos Cancer Study

Problemy z odżywianiem u cierpiących na nowotwór. Badanie Ipsos Cancer Study

Newsy 15 listopada 2023 20:00 Redakcja
Problemy z odżywianiem u cierpiących na nowotwór. Badanie Ipsos Cancer Study
Źródło: Danone
Ponad połowa pacjentów cierpiących na nowotwór doświadcza problemów z żywieniem. Sprawdź wyniki europejskiego badania Ipsos Cancer Study
Spis treści:

    Niedożywienie związane z chorobą jest jednym z największych wyzwań dla zdrowia publicznego na całym świecie, a obchodzony w listopadzie Tydzień Świadomości o Niedożywieniu ma na celu podkreślenie znaczenia odpowiedniego odżywienia w procesie leczenia. 

    Problemy z odżywianiem u pacjentów onkologicznych

    Agencja badawczą Ipsos w sierpniu 2023 r przeprowadziła badanie. Pokazuje ono, że wśród pacjentów onkologicznych w 7 europejskich krajach 74% z nich doświadcza problemów z odżywianiem (np. zmęczenie, brak apetytu, suchość w ustach, wymioty)  związanych z procesem choroby i leczenia. W Polsce odsetek ten wynosi 87%. 

    - Specjalistyczne żywienie medyczne dostarcza składniki odżywcze i energię, przez co przyczynia się do poprawy lub utrzymania stanu odżywienia organizmu i dzięki temu wspiera procesy leczenia farmakologicznego. Produkty do żywienia medycznego, w zależności od rodzaju, mogą stanowić wyłączne źródło pożywienia lub służyć do częściowego uzupełnienia diety pacjentów w różnych stanach chorobowych, schorzeniach czy zaburzeniach. Jak wskazują dane naukowe, proces leczenia może mieć zupełnie inny przebieg, jeśli pacjent jest prawidłowo odżywiony - mówi Artur Ludwiczak, prezes Zarządu Nutricia Polska. 

    • 71% pacjentów w Polsce przyznaje, że doświadczyło także problemów związanych z jedzeniem i odżywianiem. 
    • 56% z nich nie smakowały już ulubione potrawy
    • 40% nie wiedziało, jak wspierać organizm w walce z chorobą i odpowiednio się odżywiać,
    • 42% nie odczuwało radości, którą wcześniej dawało im wspólne spożywanie posiłków z rodziną.

    Jakie mogą być konsekwencje utraty masy ciała?

    Jednym ze skutków nieprawidłowego odżywienia podczas choroby, a także procesu rekonwalescencji, jest utrata masy ciała. 

     - Utrata masy ciała to również jeden z aspektów, o które martwią się nie tylko pacjenci, lecz także ich najbliżsi. Wpływa na ich kondycję fizyczną i psychiczną. A to jeszcze nie wszystkie skutki - podkreśla Artur Ludwiczak. 

    32% pacjentów przyznaje, że nieplanowane, związane z chorobą zmniejszenie masy ciała wpłynęło negatywnie na proces leczenia - u 6% proces ten został wstrzymany, zaś u 15% opóźniony. W Polsce problem ten wydaje się być jeszcze bardziej palący - aż 75%  pacjentów przyznaje, że straciło na wadze podczas choroby..

    Pacjenci, którzy stracili więcej niż 10% masy ciała częściej skarżą się na problemy:

    • mentalne, tj. bezsenność lub nadmierna senność, smutek, depresja, poczucie bezsensu, 
    • społeczne, tj. rezygnacja z hobby czy spotkań ze znajomymi,
    • z aktywnością fizyczną. 
    • z jedzeniem, tj. utrata apetytu na ulubione potrawy, brak wiedzy, jak wspierać proces leczenia codzienną dietą, brak radości ze wspólnych posiłków z rodziną, zaś 77% z nich deklaruje także, że doświadczyło problemów związanych z odżywieniem i jedzeniem w ogóle. 

    Specjalistyczne żywienie medyczne - szansa na efektywną rekonwalescencję

    Utrata masy ciała nie jest czymś „normalnym”, a zapobiegając jej, można również zminimalizować konsekwencje pogorszonego stanu odżywienia. 

    Działania, które mają na celu poprawę stanu odżywienia pacjentów podejmuje Nutricia, oferując żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, tzw. żywność medyczną do podaży doustnej, dojelitowe, sprzęt do podaży żywienia dojelitowego oraz usługę żywienia dojelitowego w warunkach domowych, a także prowadząc liczne działania edukacyjne w tym zakresie. 

    - Od lat monitorujemy i poprawiamy sytuację osób chorych, budując świadomość ogromnej roli specjalistycznego żywienia medycznego. Trzeba jednak pamiętać, że konkretne potrzeby żywieniowe zdiagnozowanych pacjentów, w chorobie i podczas rekonwalescencji, zależą od wielu czynników i w wielu przypadkach zastosowanie znajduje zalecona przez lekarza żywność medyczna - mówi Artur Ludwiczak, prezes zarządu Nutricia Polska. 

    Potwierdzają to informacje przekazane przez pacjentów. Wśród wszystkich pacjentów w Europie, którzy stosowali rekomendowaną przez lekarza żywność medyczną, aż 85% uważa, że wspierała ich ona w procesie leczenia, a 83% deklarowało, że pozwoliła odzyskać energię. Natomiast w Polsce 97% pacjentów, którzy przyjmowali podczas choroby produkty do żywienia medycznego uważa, że przyczyniły się one do wsparcia procesu leczenia.  

    W obliczu tych danych martwić może jednak fakt, że tylko 32% pacjentów onkologicznych w Polsce skorzystało z tego typu produktów.

    Nadzieję na przyszłość daje jednak wysoka świadomość roli żywienia w procesie leczenia nowotworów:

    • 83% pacjentów w Europie i 93% pacjentów w Polsce wskazuje, że jest ono „ważne”. 
    • 59% respondentów z Europy, a 57% z Polski uważa, że właściwe odżywianie jest kluczowe już podczas diagnozowania pacjenta, jeszcze przed rozpoczęciem procesu jego leczenia. 

    Odpowiednie odżywienie pacjentów to nie tylko szansa na wsparcie ich w procesie leczenia oraz rekonwalescencji, ale także jeden ze sposobów usprawnienia systemu ochrony zdrowia. 

    Przeczytaj także: Szkolenia internetowe dla KGW

    Źródło: Nutricia - część grupy spółek Danone
    • Tagi:
    • pacjenci onkologiczni
    • odżywianie
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Newsy

    Dziś obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia

    7 kwietnia 2024
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
    1 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Od dziś ARiMR przyjmuje te wnioski. Niektóre stawki to kilkanaście tys. zł za ha
    1 czerwca 2025
    Ciągniki
    Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
    1 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Na polu urządzają dzikie rajdy. Rolnik: "Musiałem przez to zlikwidować produkcję"
    1 czerwca 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy temperatury przekroczą 30 stopni C. Najnowsza prognoza pogody
    31 maja 2025
    Newsy
    Gdańska Giełda Zboża 2025 - zapisz się na spotkanie branżowe
    30 maja 2025
    Newsy
    Nadchodzą gwałtowne zmiany w pogodzie. W prognozie IMGW upały i burze
    28 maja 2025
    Artykuł partnera
    Newsy
    BIO_REACTION - smak przyszłości prosto z regeneratywnej ziemi
    28 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy