Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
      Mięso stworzone w laboratorium w restauracjach? Kontrowersyjna decyzja.
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
      Wymieszaj z wodą i podlej anturium. Będzie zachwycać wieloma kwiatami
      Alternatywa dla trawnika? Tych roślin nie trzeba kosić ani podlewać
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Za co płaci eko-konsument?

Za co płaci eko-konsument?

i-eko i-logicznie - Ekologia z certyfikatem 25 grudnia 2022 16:00 Anna Malinowski Aktualizacja: 30 października 2023 13:38
Za co płaci eko-konsument?
Źródło: Adobe Stock
​Nasza gotowość płacenia wyższych cen za produkty ekologiczne wzrasta. Czy żywność z certyfikatem jest rzeczywiście lepsza? Co kryje się za witalizacją warzyw i owoców? Czy sympatia do kur może przełożyć się na ekologiczne żywienie?
Spis treści:

    Nasza gotowość płacenia wyższych cen za produkty ekologiczne ciągle wzrasta. Szczególnie w okresie pandemii zaczęliśmy jako konsumenci częściej zastanawiać się nad tym, co jemy. Czy żywność z certyfikatem jest rzeczywiście lepsza od jedzenia konwencjonalnego? Co kryje się za witalizacją warzyw i owoców? Czy sympatia do kur może przełożyć się na ekologiczne żywienie?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Moje odżywianie się produktami ekologicznymi pozostawia jeszcze dużo do życzenia, choć początek zrobiłam jakieś pięć lat temu zakupem jajek ekologicznych i tak już zostało. Ciocine kury przyłożyły się do tego, bo są takie ładne, pięknie śpiewają, pociesznie grzebią w ziemi. Gdy zobaczyłam reportaż z masowej produkcji z pół-gołymi kurami, bez kawałka ziemi, bez promienia naturalnego światła, decyzja zapadła: już nigdy nie kupię jajka z masowej produkcji. Potem przyszła kolej na jogurt, bo krowy też są szczęśliwsze na pastwisku niż w oborze bez ruchu. Nie zastanawiałam się jednak, czy ekologiczna marchewka jest szczęśliwsza od konwencjonalnej lub może jabłko z certyfikatem inne od tego bez.

    Gdy przed trzema tygodniami dopadł mnie Covid, straciłam węch i smak. Mogłabym jeść przysłowiowy karton lub kawior – efekt był ten sam, czyli żaden, co przekładało się na brak apetytu. Po kilku dniach zamarzył mi się kapuśniak. Gdy stanęłam przy stanowisku z warzywami zadzwonił telefon. To nie był przypadek, lecz dobra znajoma, zapalona zwolenniczka ekologicznego rolnictwa – dr Urszula Sołtysiak. - Słuchaj, zrób coś dla siebie i ugotuj ten kapuśniak ekologicznie. Na pewno wyjdzie ci na dobre – powiedziała, a ponieważ nie usłyszała u mnie entuzjazmu dodała: - Nie dalej jak jutro mam na ten temat webinarium…

    Cena euroliścia

    Następnego dnia zjadłszy kapuśniak (a jakże by inaczej- ekologiczny), podłączyłam się na wspomniany webinar online. Było ciekawie, krótko i na temat, stąd moja chęć przekazania zasłyszanych wiadomości dalej. Moja znajoma – Urszula Sołtysiak ma nie tylko w małym palcu temat ekologicznego rolnictwa, ale jest również rzeczniczką Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE).

    A więc co warto wiedzieć:

    • zwierzęta ekologiczne są zdrowsze od tych w chowie konwencjonalnym przez dobre warunki życia i zdrowe karmienie, a zatem w ich produktach mięsnych czy mlecznych nie przekazują nam pozostałości leków. Jeśli zdarzy im się przyjąć leki, to okres karencji jest dwa razy dłuższy niż w konwencji,

    • w ekologicznym przetwórstwie dozwolonych jest użycie 50 naturalnych substancji, które nie są modyfikowane genetycznie. Przetwórstwo konwencjonalne ma dozwolonych substancji 330 i nie są one wolne od GMO,

    • produkty ekologiczne = biologiczne = organiczne są oznakowywane białym euroliściem na zielonym tle,

    • żywność ekologiczna jest droższa od konwencjonalnej: w Niemczech o ok. 20%, w Polsce 20 do 200%. W wybranych przykładach: polskie jajko ekologiczne kosztuje 1,60 zł. a konwencjonalne 0,85 zł. natomiast 200 g ekologicznej 18% śmietany kosztuje 3,59 zł. a tej samej konwencjonalnej 2,59 zł. (ceny z początku listopada)

    Z czego wynika wyższa cena? Otóż:

    • z niższej wydajności produkcji ekologicznej tzn. że w trybie ekologicznym bez dopuszczenia „chemicznego dopingu” (nawozy i opryski) zbiory są niższe a zwierzęta wolniej rosną,

    • wyższego nakładu pracy ręcznej,

    • kosztów kontroli i certyfikacji ekologicznych,

    • rozproszonej dystrybucji rynku zbytu tzn. że do punktu zbytu producent musi jechać dalej.

    Dlaczego kupujemy ekologiczne produkty?

    Ankieta przeprowadzona 2 lata temu na 1030 respondentach przez SGGW i finansowana przez MRiRW wyłoniła motywacje klientów do zakupów droższych produktów ekologicznych. I tak na miejscu:

    - I: troska o zdrowie moje oraz rodziny,

    - II: smak żywności ekologicznej,

    - III: przekonanie, że żywność ekologiczna jest bezpieczna,

    - IV: przekonanie, że żywność ekologiczna nie zawiera pestycydów,

    - V: przekonanie, że żywność ekologiczna wolna jest od GMO,

    - VI: troska o stan środowiska naturalnego,

    - VII: troska o dobrostan zwierząt (czyli w tej kategorii byłam i ją z moją sympatią do kur),

    - VIII: wygląd żywności ekologicznej (chyba nadal myślimy, że ekologiczne to krzywe, małe i robaczywe).

    Syci, ale nie witalizuje

    Smutną wiadomością jest, że dzisiejsza żywność syci ale nie witalizuje, zapewnia przemianę materii, ale nie jest gwarantem zdrowia, a to za sprawą chemizacji rolnictwa. Już Hipokrates (V-IV w pne) stwierdził, że „miarą jakości pokarmu jest zdolność trwałego utrzymania, a nawet przywracania zdrowia”. Współczesna żywność nie ma jednak tej zdolności, gdyż porównując zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach na przestrzeni lat, obserwujemy u nich obniżenie zawartości np. białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 i C.

    Warzywa i owoce tracą swoją wartość odżywczą oraz smak, a jest to skutkiem ingerencji człowieka w ich uprawę. Stosowanie dużych ilości nawozów, środków chemicznych, wykorzystanie tzw. dojrzewalni, czyli zbieranie warzyw i owoców przed ich ostateczną dojrzałością, konserwowanie i napromieniowywanie żywności, długie magazynowanie, genetyczne modyfikowanie, hydroponika, czyli odżywianie roślin substancjami odżywczymi z pożywki wodnej, w której cały czas zanurzone są ich korzenie, uprawianie roślin bez gleby na pożywce – wszystko to sprawia, że warzywa i owoce nie są wartościowe. Zamiast uprawy roślin czy hodowli zwierząt, mówimy o ich produkcji. Badania Szwarcwald Oberthal Institute z 2002 roku pokazują, że w stosunku do początku lat 80-tych jabłka mają obecnie 60% mniej witaminy C, banany - 95% mniej witaminy B6, truskawki - 73% mniej wapnia, marchew - 76% mniej magnezu, ziemniaki - 78% wapnia.

    Wszystko wskazuje zatem na to, że możemy zaspokoić głód, ale niekoniecznie zrobić coś dobrego dla zdrowia. Może stąd wzięła się nasza sympatia do suplementów diety?

    Powrót do korzeni

    Trudno się zatem dziwić, że coraz większą popularnością cieszą się własne ogródki i jajka od szczęśliwych kur sąsiada. Stąd już tylko krok do ekologicznej żywności z certyfikatem. Daleko nam jednak jeszcze do zachodnich krajów np. Norweg wydaje rocznie na żywność ekologiczną 200 Euro, Duńczyk 344 Euro, Szwajcar 418 Euro. Nawet jeśli średnia europejska to 347 zł. rocznie a nasza 37 zł. to z każdym rokiem coraz bardziej skłaniamy się do kupowania ekologicznych produktów żywnościowych. Na przestrzeni ostatnich 7 lat wydaliśmy na nie trzykrotnie więcej.

    Również i ja poprawię statystykę przeciętnego Polaka. Jestem świadoma, że czasy są kiepskie, aby wydawać więcej na jedzenie, ale przecież nie w ilości a jakości jest rzecz. Może zamiast 3 bananów i 2 kg ziemniaków konwencjonalnych zjem jednego banana i 1 kg ziemniaków ekologicznych, ale za to z witaminami i minerałami? Mój kapuśniak smakował przednio, a świadomość, że był ekologiczny dobrze mi zrobiła nie tylko na ciele, ale i na duchu.

    Anna Malinowski

    Źródło: Anna Malinowski
    • Tagi:
    • ekologiczne
    • gospodarstwo
    Anna Malinowski
    Dziennikarka, rolniczka i germanistka. Organizatorka międzynarodowych szkoleń na temat różnic międzykulturowych. W dziennikarskiej pracy jej punktem ciężkości jest rolnictwo ekologiczne a dużą pomocą i wzbogaceniem w tym temacie 15-letnie doświadczenie w pracy z ekologicznymi zwierzętami i uprawami.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Video

    ROPA i 500 ha. Niesamowicie rozwinął gospodarstwo [FILM]

    24 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Sylwetki

    Jeden z najlepszych rolników. Zarabia na nietypowej uprawie [VIDEO]

    13 kwietnia 2025
    Newsy

    KOWR ogłasza: 28 marca rusza przetarg na gospodarstwo o powierzchni 649 ha

    27 marca 2025
    Newsy

    Prawie 100 ha gospodarstwo z chlewniami i oborą do dzierżawy. Znamy cenę

    20 marca 2025
    Odnawialne źródła energii

    Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?

    16 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Para rolników zamieniła mleczarnię na ogromny sad. Jak do tego doszło?

    6 marca 2025
    Ekonomika

    Nierealne "zarobki" polskich rolników. Powstaje specjalny raport

    12 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
    27 czerwca 2025
    Newsy
    Rolnicy w siedzibie KOWR blokują przetarg na OPR. Emocje sięgają zenitu!
    27 czerwca 2025
    Hodowla
    Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
    27 czerwca 2025
    Najnowsze
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
    14 czerwca 2025
    i-eko i-logicznie
    Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
    14 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności