Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają w naszą godność
      Ceny kukurydzy zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
      Dopłaty do zakupu zwierząt? Chodzi o odbudowę i zakładanie nowych stad
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę za fotowoltaikę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
      Jest nowa długoterminowa pogoda IMGW. Prognoza od września do grudnia 2025
      Lawenda zaczyna usychać? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tych błędów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę. Poznajcię Winnicę Jaworowo 

Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę. Poznajcię Winnicę Jaworowo 

Uprawy - Inne uprawy 19 sierpnia 2022 07:00 Dorota Piękna-Paterczyk WODR w Poznaniu Aktualizacja: 19 sierpnia 2022 14:03
Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę. Poznajcię Winnicę Jaworowo 
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Dzięki zwiększającej się liczbie winnic w naszym kraju narodziła się nowa gałąź turystyki zwana enoturystyką. Beata i Arkadiusz Biliccy idealnie wpisali się w tę tendencję. W swoim gospodarstwie organizują liczne eventy, spotkania, w trakcie których udostępniają swoją winnicę zwiedzającym, zdradzają sekrety uprawy i pozyskiwania win, a podczas degustacji opowiadają niezwykle ciekawie o swojej pasji.
Spis treści:

    Dzięki zwiększającej się liczbie winnic w naszym kraju narodziła się nowa gałąź turystyki zwana enoturystyką. Beata i Arkadiusz Biliccy idealnie wpisali się w tę tendencję. W swoim gospodarstwie organizują liczne eventy, spotkania, w trakcie których udostępniają swoją winnicę zwiedzającym, zdradzają sekrety uprawy i pozyskiwania win, a podczas degustacji opowiadają niezwykle ciekawie o swojej pasji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Uprawa winorośli w Polsce nabiera coraz większego znaczenia. Poszerza się również ilość osób zainteresowanych uprawą tego krzewu. Zwiększenie powierzchni upraw jest możliwe nie tylko ze względu na klimat zmieniający się na coraz cieplejszy, ale również ze względu na walory smakowe i zdrowotne tych owoców. Przy odpowiedniej wiedzy technologicznej zbiory w Polsce mogą być podobne jak w krajach, w których uprawia się winorośl od wielu, wielu lat. 

    Pierwsze plantacje winorośli były bardzo popularne w dobrach kościelnych i klasztornych. To Benedyktyni i Cystersi w dużym stopniu przyczynili się do ich zakładania. Aktualnie z roku na rok w naszym kraju przybywa winnic. Możemy powiedzieć, że polskie winiarstwo przeżywa odrodzenie. Ale czy taka uprawa jest łatwa? Moi rozmówcy -  Beata i Arkadiusz Biliccy założyli winnicę w 2016 roku. To rodzinne przedsięwzięcie znajduje się w miejscowości Jaworowo w powiecie słupeckim. Dzisiejsi bohaterowie od zawsze lubili podróżować  i aktywnie spędzać czas.  Byli globtroterami, dla których nigdy nie było i nadal nie ma rzeczy niemożliwych. - Koncepcja powstania winnicy pojawiła się w 2014 roku. Pomysł  powstał  w trakcie naszych podróży po Europie, gdzie odnajdowaliśmy w różnych miejscach piękne winnice. Spodobało się to bardzo mojemu mężowi, który już jako młody chłopak pracował we Francji i tam zajmował się winoroślą. Bardzo mu ta praca odpowiadała i postanowił przenieść taką produkcję do Polski. Ja również chętnie poszłam w jego ślady i tak założona została  nasza winnica. 20 lat temu kupiliśmy to miejsce, a 6 lat temu posadziliśmy pierwsze winorośle - mówi pani Beata. Winnica Jaworowo państwa Bilickich powstała z pasji do wina, z pasji do tworzenia czegoś niepowtarzalnego. - Mamy to szczęście, że mogliśmy stworzyć winnicę w niezwykle urokliwym miejscu. Część naszej winnicy rośnie w otoczeniu lasu modrzewiowego, tuż przy stawie pełnym ryb. Dzięki temu wizyta u nas dostarcza gościom niezapomnianych wrażeń przyrodniczych - opowiada pani Beata. - Na początku posadziliśmy krzewy na powierzchni około 1 ha. W 2018 roku podjęliśmy decyzję o rozbudowie o 0,5 ha a w 2020 roku zostało zagospodarowane kolejne 1,5 ha. Jakie były początki produkcji win w winnicy moich rozmówców? - Zaczynaliśmy od robienia win owocowych, a dalej skupiliśmy się na produkcji win ze zbioru naszych winogron. Produkowane przez nas wina są winami powstającymi naturalnymi metodami, nie na bardzo dużą skalę. Owoce dojrzewają w wyjątkowym mikroklimacie w polodowcowej rynnie Powidzko-Bieniszewskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Wino w naszej winnicy powstaje w sposób naturalny, począwszy od ręcznego zbioru winogron przez tradycyjne metody winifikacji, bez sztucznych dodatków - informuje pan Arkadiusz. 

    Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę.  "Tworzymy wino naturalne" 

    Winiarze w Polsce w większości winogrona ze swoich plantacji zbierają ręcznie. Jest to bardzo istotne i pozytywnie wpływa na smak i jakość oferowanych win. - W naszej winnicy stawiamy na najlepszą jakość i najwyższe standardy. W przetwórni mamy nowoczesne urządzenia winiarskie pozwalające uzyskać właściwe środowisko dla tworzenia niezwykle wrażliwego trunku, jakim jest wino. Naszym celem jest całkowita symbioza z przyrodą. Tworzymy wino naturalne, wino bez siarki, w końcu wino bez żadnych substancji chemicznych. Winnica Jaworowo to winorośl uprawiana organicznie w całkowitej symbiozie z przyrodą. W uprawie winorośli nie stosujemy pestycydów i fungicydów. Wszystkie chwasty usuwamy mechanicznie, a w razie potrzeby nawet ręcznie. W ochronie roślin używamy tylko biopreparaty i środki na bazie naturalnych składników. Dajemy konsumentom produkt jak najbardziej ekologiczny. Można powiedzieć, że wino z Winnicy Jaworowo to wino wegańskie. Jest to możliwe dlatego, że nie dodajemy do naszego wina dosłownie nic, a więc nie ma w nim substancji pochodzenia zwierzęcego. Wino z Winnicy Jaworowo to 100% soku z winogron i szlachetne drożdże winiarskie - informują właściciele winnicy. Wina w gospodarstwie wytwarzane są od początku do końca organicznie, w trosce o środowisko i zdrowie. Jakość jest bardzo ważnym elementem technologicznym. 

    - Nasza winnica wymaga ciągłej pielęgnacji. Bardzo ważnym czynnikiem decydującym o powodzeniu uprawy jest cięcie. Polega ono na  usuwaniu części jednorocznych przyrostów oraz zbędnego starszego drewna. Zasada jest taka - im bardziej zostanie krzew przycięty tym jest to korzystniejsze dla owocowania - kontynuują rozmówcy. Jagody winorośli mogą być słodkie, słodko-kwaśne, o posmaku owoców, kwiatów lub ziół. Jak zaznacza pan Arkadiusz, degustując wina, każdy może wyczuć inną nutę smakową. Dodatkowo winogrona oprócz walorów smakowych posiadają wysoką wartość odżywczą i prozdrowotną. Są niezwykle bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, węglowodanów i innych związków cennych dla człowieka. W nasadzeniach moich rozmówców znajdują się szczepy białe i czerwone winorośli. Z białych są to Solaris i Seyval Blanc, Chardonnay, Traminer, Riesling, a z czerwonych - Pinot Noir, Regent, Cabernet Cortis i Monarch. W nasadzeniach opisywanej winnicy znajdują się tzw. szczepy odporne zwane też hybrydowymi. Charakteryzują się one wytrzymałością na niskie temperatury zimą, nawet do - 35 stopni Celsjusza oraz dużą odpornością na choroby grzybowe. - W naszej oraz w wielu polskich winnicach występuje między innymi biała odmiana Solaris, która daje bardzo aromatyczne białe wino z nutą tropikalnych owoców, czerwony szczep Regent cechuje się wysublimowanym smakiem wina podobnego do Pinota - uważa pan Arkadiusz. 

    Wspomniane wino łączy w sobie kilka cech: delikatną kwasowość, cierpkość i słodycz. Pijąc je, wyczuwamy smak cytryn, pieprzu oraz nut kwiatowych. Cechuje się ciekawym bukietem. Czerwone wino Cabernet Cortis zawiera dużą dawkę tanin, a białe Seyval Blanc nadaje się na wina musujące. Planując winnicę, należy zapoznać się z plonowaniem poszczególnych odmian. Większość winorośli jest samopłodna, ale zdarzają się także odmiany obcopłodne, które do zapylenia potrzebują pyłku innej odmiany. Moi rozmówcy podkreślają: - Żeby być dobrym znawcą win, należy pozyskiwać wiedzę, rozwijać umiejętności sommelierskie i poznawać dużo win i stylów winiarskich, zarówno w kraju, jak i za granicą. Najlepszym formą w tym przypadku poszerzania wiedzy jest podróżowanie po winnicach. W tej profesji ważne są niuanse i ciągle poprawianie metod uprawy i winifikacji, czyli zamiany winogron w wino  - twierdzi pan Arkadiusz. W związku z powstającymi w Polsce coraz liczniej winnicami pojawiła się w naszym kraju nowa gałąź turystyki zwana enoturystyką. Państwo Biliccy idealnie wpisali się w tę działalność. W swoim gospodarstwie organizują liczne eventy, spotkania dla zorganizowanych grup. W trakcie takich spotkań udostępniają swoją winnicę zwiedzającym, zdradzają sekrety uprawy i pozyskiwania win, a w trakcie degustacji opowiadają niezwykle ciekawie o swojej pasji. Robią to bardzo profesjonalnie, dzieląc się filozofią produkcji win. Chętnie uczestniczą także w branżowych targach i imprezach masowych.  Winorośl jest rośliną długowieczną i dobrze założona plantacja będzie przynosiła korzyści przez wiele lat. Zauważyć można, że asortyment wybieranych do nasadzeń odmian jest na tyle zadowalający, że polskie wina coraz częściej goszczą na naszych stołach. 

    Wizyta w winnicy Jaworowo na długo pozostanie w mojej pamięci. Takich pasjonatów jak państwo Beata i Arkadiusz nie spotyka się często. Ogromna wiedza, miła atmosfera panująca podczas spotkania oraz niezwykły aromat win pozostawił na moich kubkach smakowych niedosyt... Zapraszam państwa do  winnicy Jaworowo, aby poczuć magię tego miejsca i porozmawiać z przeuroczymi jej właścicielami. 

    ZOBACZ TAKŻE: Rolnik z Suwalszczyzny dba o wiejską kulturę

    • Tagi:
    • sylwetka
    • winorośla
    Dorota Piękna-Paterczyk WODR w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Zboża

    Uprawiają 150 ha i produkują materiał siewny. Czy to się opłaca? [VIDEO]

    30 listopada 2023
    Inne uprawy

    Rachoniowie specjalizują się w uprawie owoców jagodowych

    2 listopada 2023
    Sylwetki

    Gospodarstwo, które ocalało [VIDEO]

    8 września 2023
    Bydło i mleko

    Klaus Jakobsen doi 830 krów na robotach

    5 września 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Uprawia 120 ha i dywersyfikuje dochody [VIDEO]

    4 sierpnia 2023
    Sylwetki

    Stado byków i sporo hektarów do obrobienia

    10 lipca 2023
    Video

    Póki będą siły, będziemy działać [VIDEO]

    18 czerwca 2023
    Bydło i mleko

    Wybudowali oborę za 4 miliony. Musieli wynieść się ze wsi [VIDEO]

    16 czerwca 2023
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Czy ceny tucznika odbiją? W skupach nie mają wątpliwości
    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie
    15 sierpnia 2025
    Newsy
    Czy grunty wchodzące w skład OPR-ów mogą być rozparcelowane?
    15 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
    14 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
    14 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
    13 sierpnia 2025
    Zboża
    Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
    12 sierpnia 2025
    Zboża
    Dopłata do uprawy na minimum 0,1 ha. ARiMR wydała komunikat
    12 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności