Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę. Poznajcię Winnicę Jaworowo 

Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę. Poznajcię Winnicę Jaworowo 

Uprawy - Inne uprawy 19 sierpnia 2022 07:00 Dorota Piękna-Paterczyk WODR w Poznaniu Aktualizacja: 19 sierpnia 2022 14:03
Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę. Poznajcię Winnicę Jaworowo 
Źródło: Dorota Piękna-Paterczyk
Dzięki zwiększającej się liczbie winnic w naszym kraju narodziła się nowa gałąź turystyki zwana enoturystyką. Beata i Arkadiusz Biliccy idealnie wpisali się w tę tendencję. W swoim gospodarstwie organizują liczne eventy, spotkania, w trakcie których udostępniają swoją winnicę zwiedzającym, zdradzają sekrety uprawy i pozyskiwania win, a podczas degustacji opowiadają niezwykle ciekawie o swojej pasji.
Spis treści:

    Dzięki zwiększającej się liczbie winnic w naszym kraju narodziła się nowa gałąź turystyki zwana enoturystyką. Beata i Arkadiusz Biliccy idealnie wpisali się w tę tendencję. W swoim gospodarstwie organizują liczne eventy, spotkania, w trakcie których udostępniają swoją winnicę zwiedzającym, zdradzają sekrety uprawy i pozyskiwania win, a podczas degustacji opowiadają niezwykle ciekawie o swojej pasji.

    Uprawa winorośli w Polsce nabiera coraz większego znaczenia. Poszerza się również ilość osób zainteresowanych uprawą tego krzewu. Zwiększenie powierzchni upraw jest możliwe nie tylko ze względu na klimat zmieniający się na coraz cieplejszy, ale również ze względu na walory smakowe i zdrowotne tych owoców. Przy odpowiedniej wiedzy technologicznej zbiory w Polsce mogą być podobne jak w krajach, w których uprawia się winorośl od wielu, wielu lat. 

    Pierwsze plantacje winorośli były bardzo popularne w dobrach kościelnych i klasztornych. To Benedyktyni i Cystersi w dużym stopniu przyczynili się do ich zakładania. Aktualnie z roku na rok w naszym kraju przybywa winnic. Możemy powiedzieć, że polskie winiarstwo przeżywa odrodzenie. Ale czy taka uprawa jest łatwa? Moi rozmówcy -  Beata i Arkadiusz Biliccy założyli winnicę w 2016 roku. To rodzinne przedsięwzięcie znajduje się w miejscowości Jaworowo w powiecie słupeckim. Dzisiejsi bohaterowie od zawsze lubili podróżować  i aktywnie spędzać czas.  Byli globtroterami, dla których nigdy nie było i nadal nie ma rzeczy niemożliwych. - Koncepcja powstania winnicy pojawiła się w 2014 roku. Pomysł  powstał  w trakcie naszych podróży po Europie, gdzie odnajdowaliśmy w różnych miejscach piękne winnice. Spodobało się to bardzo mojemu mężowi, który już jako młody chłopak pracował we Francji i tam zajmował się winoroślą. Bardzo mu ta praca odpowiadała i postanowił przenieść taką produkcję do Polski. Ja również chętnie poszłam w jego ślady i tak założona została  nasza winnica. 20 lat temu kupiliśmy to miejsce, a 6 lat temu posadziliśmy pierwsze winorośle - mówi pani Beata. Winnica Jaworowo państwa Bilickich powstała z pasji do wina, z pasji do tworzenia czegoś niepowtarzalnego. - Mamy to szczęście, że mogliśmy stworzyć winnicę w niezwykle urokliwym miejscu. Część naszej winnicy rośnie w otoczeniu lasu modrzewiowego, tuż przy stawie pełnym ryb. Dzięki temu wizyta u nas dostarcza gościom niezapomnianych wrażeń przyrodniczych - opowiada pani Beata. - Na początku posadziliśmy krzewy na powierzchni około 1 ha. W 2018 roku podjęliśmy decyzję o rozbudowie o 0,5 ha a w 2020 roku zostało zagospodarowane kolejne 1,5 ha. Jakie były początki produkcji win w winnicy moich rozmówców? - Zaczynaliśmy od robienia win owocowych, a dalej skupiliśmy się na produkcji win ze zbioru naszych winogron. Produkowane przez nas wina są winami powstającymi naturalnymi metodami, nie na bardzo dużą skalę. Owoce dojrzewają w wyjątkowym mikroklimacie w polodowcowej rynnie Powidzko-Bieniszewskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Wino w naszej winnicy powstaje w sposób naturalny, począwszy od ręcznego zbioru winogron przez tradycyjne metody winifikacji, bez sztucznych dodatków - informuje pan Arkadiusz. 

    Uprawiają winorośl i prowadzą enoturystykę.  "Tworzymy wino naturalne" 

    Winiarze w Polsce w większości winogrona ze swoich plantacji zbierają ręcznie. Jest to bardzo istotne i pozytywnie wpływa na smak i jakość oferowanych win. - W naszej winnicy stawiamy na najlepszą jakość i najwyższe standardy. W przetwórni mamy nowoczesne urządzenia winiarskie pozwalające uzyskać właściwe środowisko dla tworzenia niezwykle wrażliwego trunku, jakim jest wino. Naszym celem jest całkowita symbioza z przyrodą. Tworzymy wino naturalne, wino bez siarki, w końcu wino bez żadnych substancji chemicznych. Winnica Jaworowo to winorośl uprawiana organicznie w całkowitej symbiozie z przyrodą. W uprawie winorośli nie stosujemy pestycydów i fungicydów. Wszystkie chwasty usuwamy mechanicznie, a w razie potrzeby nawet ręcznie. W ochronie roślin używamy tylko biopreparaty i środki na bazie naturalnych składników. Dajemy konsumentom produkt jak najbardziej ekologiczny. Można powiedzieć, że wino z Winnicy Jaworowo to wino wegańskie. Jest to możliwe dlatego, że nie dodajemy do naszego wina dosłownie nic, a więc nie ma w nim substancji pochodzenia zwierzęcego. Wino z Winnicy Jaworowo to 100% soku z winogron i szlachetne drożdże winiarskie - informują właściciele winnicy. Wina w gospodarstwie wytwarzane są od początku do końca organicznie, w trosce o środowisko i zdrowie. Jakość jest bardzo ważnym elementem technologicznym. 

    - Nasza winnica wymaga ciągłej pielęgnacji. Bardzo ważnym czynnikiem decydującym o powodzeniu uprawy jest cięcie. Polega ono na  usuwaniu części jednorocznych przyrostów oraz zbędnego starszego drewna. Zasada jest taka - im bardziej zostanie krzew przycięty tym jest to korzystniejsze dla owocowania - kontynuują rozmówcy. Jagody winorośli mogą być słodkie, słodko-kwaśne, o posmaku owoców, kwiatów lub ziół. Jak zaznacza pan Arkadiusz, degustując wina, każdy może wyczuć inną nutę smakową. Dodatkowo winogrona oprócz walorów smakowych posiadają wysoką wartość odżywczą i prozdrowotną. Są niezwykle bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, węglowodanów i innych związków cennych dla człowieka. W nasadzeniach moich rozmówców znajdują się szczepy białe i czerwone winorośli. Z białych są to Solaris i Seyval Blanc, Chardonnay, Traminer, Riesling, a z czerwonych - Pinot Noir, Regent, Cabernet Cortis i Monarch. W nasadzeniach opisywanej winnicy znajdują się tzw. szczepy odporne zwane też hybrydowymi. Charakteryzują się one wytrzymałością na niskie temperatury zimą, nawet do - 35 stopni Celsjusza oraz dużą odpornością na choroby grzybowe. - W naszej oraz w wielu polskich winnicach występuje między innymi biała odmiana Solaris, która daje bardzo aromatyczne białe wino z nutą tropikalnych owoców, czerwony szczep Regent cechuje się wysublimowanym smakiem wina podobnego do Pinota - uważa pan Arkadiusz. 

    Wspomniane wino łączy w sobie kilka cech: delikatną kwasowość, cierpkość i słodycz. Pijąc je, wyczuwamy smak cytryn, pieprzu oraz nut kwiatowych. Cechuje się ciekawym bukietem. Czerwone wino Cabernet Cortis zawiera dużą dawkę tanin, a białe Seyval Blanc nadaje się na wina musujące. Planując winnicę, należy zapoznać się z plonowaniem poszczególnych odmian. Większość winorośli jest samopłodna, ale zdarzają się także odmiany obcopłodne, które do zapylenia potrzebują pyłku innej odmiany. Moi rozmówcy podkreślają: - Żeby być dobrym znawcą win, należy pozyskiwać wiedzę, rozwijać umiejętności sommelierskie i poznawać dużo win i stylów winiarskich, zarówno w kraju, jak i za granicą. Najlepszym formą w tym przypadku poszerzania wiedzy jest podróżowanie po winnicach. W tej profesji ważne są niuanse i ciągle poprawianie metod uprawy i winifikacji, czyli zamiany winogron w wino  - twierdzi pan Arkadiusz. W związku z powstającymi w Polsce coraz liczniej winnicami pojawiła się w naszym kraju nowa gałąź turystyki zwana enoturystyką. Państwo Biliccy idealnie wpisali się w tę działalność. W swoim gospodarstwie organizują liczne eventy, spotkania dla zorganizowanych grup. W trakcie takich spotkań udostępniają swoją winnicę zwiedzającym, zdradzają sekrety uprawy i pozyskiwania win, a w trakcie degustacji opowiadają niezwykle ciekawie o swojej pasji. Robią to bardzo profesjonalnie, dzieląc się filozofią produkcji win. Chętnie uczestniczą także w branżowych targach i imprezach masowych.  Winorośl jest rośliną długowieczną i dobrze założona plantacja będzie przynosiła korzyści przez wiele lat. Zauważyć można, że asortyment wybieranych do nasadzeń odmian jest na tyle zadowalający, że polskie wina coraz częściej goszczą na naszych stołach. 

    Wizyta w winnicy Jaworowo na długo pozostanie w mojej pamięci. Takich pasjonatów jak państwo Beata i Arkadiusz nie spotyka się często. Ogromna wiedza, miła atmosfera panująca podczas spotkania oraz niezwykły aromat win pozostawił na moich kubkach smakowych niedosyt... Zapraszam państwa do  winnicy Jaworowo, aby poczuć magię tego miejsca i porozmawiać z przeuroczymi jej właścicielami. 

    ZOBACZ TAKŻE: Rolnik z Suwalszczyzny dba o wiejską kulturę

    • Tagi:
    • sylwetka
    • winorośla
    Dorota Piękna-Paterczyk WODR w Poznaniu
    Podobne artykuły
    Zboża

    Uprawiają 150 ha i produkują materiał siewny. Czy to się opłaca? [VIDEO]

    30 listopada 2023
    Inne uprawy

    Rachoniowie specjalizują się w uprawie owoców jagodowych

    2 listopada 2023
    Sylwetki

    Gospodarstwo, które ocalało [VIDEO]

    8 września 2023
    Bydło i mleko

    Klaus Jakobsen doi 830 krów na robotach

    5 września 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Uprawia 120 ha i dywersyfikuje dochody [VIDEO]

    4 sierpnia 2023
    Sylwetki

    Stado byków i sporo hektarów do obrobienia

    10 lipca 2023
    Video

    Póki będą siły, będziemy działać [VIDEO]

    18 czerwca 2023
    Bydło i mleko

    Wybudowali oborę za 4 miliony. Musieli wynieść się ze wsi [VIDEO]

    16 czerwca 2023
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Inne uprawy
    Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
    15 maja 2025
    Inne uprawy
    Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
    15 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
    14 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
    14 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy