Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      "Żółta lawenda" rośnie szybko i intensywnie. Rozświetli ogród aż do września
      Upały czy deszcze? Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na pięć tygodni
      Te rośliny przyciągają szerszenie. Lepiej pozbyć się ich z ogrodu
      Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają. Pamiętamy je z ogrodów naszych babć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Ubój na własny użytek pod lupą NIK-u

Ubój na własny użytek pod lupą NIK-u

Prawo i finanse 15 lipca 2016 10:00 oprac. (mp) Aktualizacja: 15 lipca 2016 11:46
Ubój na własny użytek pod lupą NIK-u
Źródło: Fotolia.com
Najwyższa Izba Kontroli krytykuje nadzór nad ubojem gospodarczym zwierząt. Ma zastrzeżenia m.in. do pracy powiatowych lekarzy weterynarii. Czy w związku z tym ubój na własny użytek zostanie przeniesiony do rzeźni?
Spis treści:

    Najwyższa Izba Kontroli krytykuje nadzór nad ubojem gospodarczym zwierząt. Ma zastrzeżenia m.in. do pracy powiatowych lekarzy weterynarii. Czy w związku z tym ubój na własny użytek zostanie przeniesiony do rzeźni?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    NIK uważa, że nadzór nad ubojem gospodarczym zwierząt i handlem produktami pochodzącymi z tego uboju na rynku krajowym jest niedostateczny. Izba informuje, że kontrolerzy dopatrzyli się nieskuteczności w działaniach Inspekcji Weterynaryjnej, dotyczących bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w zakresie nadzoru nad ubojem zwierząt w gospodarstwach i utylizacją powstających tak odpadów szczególnego ryzyka. Nie weryfikowano bowiem uprawnień do uboju zwierząt w gospodarstwach.

    - Wskutek niewystarczającego bieżącego nadzoru ze strony powiatowych i wojewódzkich lekarzy weterynarii dochodziło do ignorowania norm prawnych w tym zakresie. W konsekwencji doprowadziło to do niekontrolowanego i nielegalnego handlu mięsem i jego przetworami na rynku krajowym przy lekceważeniu zasad bezpieczeństwa żywności - informuje NIK.

    Jako ogólnie prawidłowe kontrolerzy NIK ocenili działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Inspekcji Handlowej. Właściwy był także nadzór Państwowej Inspekcji Sanitarnej nad bezpieczeństwem żywności. Przestrzegano procedur systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), przekazując bezzwłocznie informacje o zagrożeniach. Uchybienia dotyczyły głównie częstotliwości kontroli przeprowadzanej na targowiskach.

    Zdaniem NIK-u, organy inspekcji rzetelnie realizowały wieloletnie plany kontroli oraz właściwie rozpoznawały zagrożenia na rynku artykułów rolno-spożywczych. - W większości kontrolowanych jednostek ewidencjonowano podmioty produkujące żywność, których działalność wymagała zgłoszenia i rejestracji. Niekiedy jednak powiatowi lekarze weterynarii nie podejmowali odpowiednich działań, nie kontrolowali podmiotów, które nie zgłosiły prowadzenia działalności związanej z produkcją żywności, nie były więc uwzględniane w stosownych rejestrach - twierdzi NIK.

    Poszczególne organy inspekcji w większości skutecznie egzekwowały wykonanie zaleceń pokontrolnych i nałożone kary administracyjne oraz grzywny.

    Natomiast pomiędzy Państwową Inspekcją Sanitarną, a Inspekcją Weterynaryjną nie wypracowano - pomimo kilkuletniej korespondencji - zakresu kompetencji, dotyczącego nadzoru obu inspekcji nad sklepami wielkopowierzchniowymi oraz obiektami na targowiskach, w których dokonywany był rozbiór i przetwarzanie mięsa. Stwierdzono również przypadki nieprzekazywania pomiędzy organami inspekcji informacji o nielegalnej produkcji żywności.

    Działania ministerstwa rolnictwa, według Izby, na rzecz bezpieczeństwa żywności były niespójne, fragmentaryczne i tylko doraźnie łagodziły skutki nieprawidłowości stwierdzanych przez Inspekcję Weterynaryjną. NIK uważa, że nie wprowadzono skutecznych systemowych mechanizmów nadzoru m.in. nad sprzedażą targowiskową, ograniczających ryzyko wprowadzania do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego bez kontroli sanitarno-weterynaryjnej. 

    - Przepisy dotyczące uboju zwierząt na użytek własny nie naruszają wprawdzie przepisów prawa unijnego, jednak utrudniają Inspekcji Weterynaryjnej skuteczną kontrolę. Ponadto, w przypadku pozyskiwania mięsa na własny użytek, nie wykluczają metody badania mięsa świń i dzików niezapewniającej pełnej wykrywalności włośni, stanowiących zagrożenie dla zdrowia konsumentów – zauważa NIK.

    NIK twierdzi, że ani mister rolnictwa, ani Główny Lekarz Weterynarii nie zadbali o wyeliminowanie procederu wprowadzania na rynek krajowy mięsa z nielegalnego uboju, bez badań lekarsko-weterynaryjnych. Tymczasem statystyki wskazują na niepokojącą skalę nielegalnej produkcji i dystrybucji takiego mięsa.

    Zdaniem Izby, skuteczny nadzór nad bezpieczeństwem żywności, wsparty efektywnymi przepisami prawa, warunkuje ochronę zdrowia publicznego. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z  21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny nie sprzyjało odpowiedniemu sprawowaniu tego nadzoru. - Często nie zgłaszano lekarzom weterynarii ubojów zwierząt - dokonywanych przeważnie w niehumanitarnych warunkach - i, co gorsza, wprowadzano takie mięso do obrotu na rynku krajowym – informuje NIK.

    Według Izby, takie lekceważenie zasad bezpieczeństwa produkcji żywności stwarza zagrożenie zdrowia, a nawet życia konsumentów. - Taka sytuacja wymusza wręcz zmiany zasad funkcjonowania i organizacji nadzoru sanitarno-weterynaryjnego - twierdzi NIK.

    Ubój na potrzeby własnego gospodarstwa ma w naszym kraju długą tradycję. Należałoby jednak, zdaniem NIK, wprowadzić obowiązek uboju na użytek własny w rzeźniach, pozostających pod pełną kontrolą służb sanitarno-weterynaryjnych i dysponujących właściwymi warunkami do humanitarnego uboju. 

    - Działania te winna wspierać także rzetelna ewidencja danych statystycznych. Do 2016 r. dane IW i ARiMR nie pozwalały na uzyskanie wiarygodnej informacji o pogłowiu i stadach świń oraz o liczbie ubitych zwierząt. W 2016 r. wprowadzono obowiązek ewidencji nawet pojedynczych świń utrzymywanych na potrzeby własne – sądzi Izba,

    NIK upatruje szansę zwiększenia skuteczności nadzoru sanitarno-weterynaryjnego w zmianie organizacji właściwych służb. Wskazują na to ustalenia kontroli, dotyczące m.in. nieprzekazywania między organami inspekcji informacji o stwierdzonych przypadkach prowadzenia niezarejestrowanej działalności i trwające spory kompetencyjne pomiędzy Inspekcją Weterynaryjną a Państwową Inspekcją Sanitarną w zakresie nadzoru nad produktami pochodzenia zwierzęcego. Zmian wymaga również częstotliwość kontroli sanitarno-weterynaryjnych na targowiskach. Aktualnie, zdaniem NIK, kontrole są zbyt rzadkie i nie zapobiegają wykrywaniu sprzedaży mięsa z masowo dokonywanych ubojów gospodarczych cieląt i świń. Przyczyną słabości nadzoru i koordynacji działalności inspekcji jest także rozproszenie jej organów w strukturach administracji rządowej zespolonej.

    • zwiększenie nadzoru nad funkcjonowaniem Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie prowadzonych działań związanych z bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego,
    • podjęcie działań w celu wprowadzenia zmian w ustawie o produktach pochodzenia zwierzęcego polegających na wprowadzeniu obowiązku dokonywania uboju zwierząt gospodarskich na użytek własny, wyłącznie w zakładach pozostających pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
    • badań na obecność włośni mięsa świń ubitych na użytek własny oraz odstrzelonych dzików, a także zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka,
    • sporządzania sprawozdań statystycznych dotyczących wyników urzędowego badania zwierząt i mięsa (RRW-6),
    • zapewnienie rzetelnego prowadzenia dokumentacji dotyczącej badania zwierząt przez urzędowych lekarzy weterynarii, w tym w zakresie badań mięsa świń i dzików na obecność włośni.

    Kontrola obejmowała zasadniczo okres od 1 stycznia 2013 r. do 30 czerwca 2015 r. Kontrolerzy brali jednak pod uwagę także zdarzenia wcześniejsze i późniejsze, o ile miały one znaczenie dla zagadnienia bezpieczeństwa żywności.

    Źródło: NIK
    • Tagi:
    • NIK
    • kontrole
    • ubój na własny użytek
    oprac. (mp)
    Podobne artykuły
    Nawożenie

    Nawozy na cenzurowanym. PIORiN wykrywa nieprawidłowości

    1 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Newsy

    Wzmożone kontrole mięsa w sklepach. Chodzi o zagrożenie pryszczycą

    17 kwietnia 2025
    Hodowla

    Każdy transport zwierząt będzie od dziś zatrzymywany tu do kontroli

    7 kwietnia 2025
    Newsy

    Gminy prowadzą wiosenne kontrole posesji. Można stracić ulgę

    27 lutego 2025
    Przepisy

    31 grudnia minął ważny termin dot. płyt obornikowych. Kontrole ruszyły w styczniu

    24 lutego 2025
    Pomoc unijna

    ARIMR nakłada zbyt surowe kary na rolników?

    22 października 2024
    Przepisy

    Kto kontroluje import rolno-spożywczy na polsko-ukraińskiej granicy?

    11 kwietnia 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Ministerstwo rolnictwa wydało oświadczenie w sprawie zmian w WPR
    17 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Mniejszy budżet, jeden filar, limit dopłat. Oto, co wiemy o nowej WPR
    17 lipca 2025
    Ceny rolnicze
    Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
    17 lipca 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
    17 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
    16 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
    16 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
    16 lipca 2025
    Przepisy
    Z tego programu mogą skorzystać także rolnicy. Będzie nabór uzupełniający
    15 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności