Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży

– Rolniczy handel detaliczny to doskonała możliwość rozwijania sprzedaży na rynku lokalnym, budowania bazy klientów z najbliższego otoczenia. Ponadto, w związku ze sprzedażą bezpośrednią rolnik otrzymuje wyższą cenę za produkt – mówi Judyta Kroll, specjalistka ds. rozliczeń w zespole doradców Agraves.
Ponadto, dodaje: – Klienci mają dostęp do świeżych produktów wysokiej jakości. Rolnicy mogą sprzedawać nie tylko surowe produkty, ale także przetworzoną żywność wyprodukowaną we własnym gospodarstwie, na przykład przetwory owocowe, mięso, pieczywo.
Wymogi prowadzenia RHD
W zależności od sprzedawanych towarów rolnik musi zarejestrować się w powiatowym inspektoracie sanitarnym lub u powiatowego lekarza weterynarii składając wniosek o wpis do rejestru zakładów RHD 30 dni przed rozpoczęciem planowanej działalności.
– Wymaganiem dodatkowym jest spełnienie wymogów higieniczno-sanitarnych określonych w przepisach prawa. Finalnie nie trzeba zakładać działalności gospodarczej, płacić VAT czy ZUS – tłumaczy specjalistka Agraves.
Zakaz zatrudniania pracowników
W ramach takiego handlu rolnikowi wolno sprzedawać żywność, która w całości lub częściowo wyprodukowana została przez niego, czyli pochodzi z jego upraw czy chowu.
– Oznacza to, że rolnikowi nie wolno zatrudniać pracowników na umowę o pracę, zlecenie czy o dzieło. Wyjątkiem jest sprzedaż produktów na targach lub wystawach oraz uboju zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa, przemiał zbóż, wytłoczenie oleju lub soku – wyjaśnia Judyta Kroll.
Odpowiednie oznaczenie
Sprzedaż produktów możliwa jest wyłącznie do konsumenta finalnego lub za pośrednictwem zakładów prowadzących handel detaliczny. Dodatkowo musi to zostać udokumentowane odrębnie na każdy rok kalendarzowy.
– W przypadku sprzedaży bezpośredniej punkt sprzedaży powinien być stosownie oznaczony. Tablica informacyjna powinna zawierać dane rolnika, adres miejsca produkcji oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny. Te same informacje należy zamieścić na etykietach sprzedawanych towarów - tłumaczy Judyta Kroll.
Limity sprzedaży
Sprzedaż odbywać się może z zachowaniem odpowiednich limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.
– Ponadto, rolnicy muszą pamiętać o limicie przychodów, który wynosi 100 tys. zł rocznie, jeżeli chcą zachować preferencje podatkowe, czyli nie odprowadzać podatku dochodowego – dodaje specjalistka Agraves.