Rolnicza sprzedaż detaliczna - wnioski o wpis do rejestru

Od nowego roku obowiązują nowe przepisy prawne, dzięki którym rolnicy bez płacenia podatku mogą sprzedawać swoje produkty bezpośrednio konsumentom.
Czy rolniczy handel detaliczny będzie cieszył się powodzeniem?
Wystarczy, że o zamiarze prowadzenia handlu detalicznego rolnicy poinformują odpowiednie instytucje. Jeśli zechcą prowadzić produkcję i sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego i żywność złożoną (np. pierogi z mięsem) - swoją działalność (30 dni przed jej uruchomieniem) powinni zarejestrować w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. Natomiast w przypadku produktów pochodzenia roślinnego - zgłoszenie następuje w Powiatowej Inspekcji Sanitarnej.
Sprzedaż bezpośrednia jest całkowicie zwolniona z podatku w przypadku, gdy rolnik osiągnie roczny przychód w wysokości 20 tys. zł. Powyżej tej kwoty proponuje się 2% podatek ryczałtowy. Rolnik powinien też zmieścić się w ilościowych limitach sprzedaży, określonych w rozporządzeniu, po przekroczeniu których również może skorzystać z ryczałtu. Gospodarz w swojej kuchni może przetwarzać różnego rodzaju produkty. W przypadku pozyskania mięsa, mąki czy wytłoczenia oleju musi to następować jednak w zakładach do tego przeznaczonych.