Grupy producentów mogą sięgnąć po unijne wsparcie

Od 30 września do 28 listopada będzie można składać wnioski do ARiMR o środki unijne na wsparcie grup producentów rolnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Program w PROW 2014-2020, z którego mogą skorzystać nowe grupy producentów rolnych nazywa się "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów". Zgodnie z nim przewidziana jest pomoc finansowa w wysokości maksymalnej 100 tys. euro w każdym roku pięcioletniego okresu pomocy.
Wysokość pomocy finansowej, jaką może otrzymać grupa zależy jednak od wartości przychodów netto uzyskanych ze sprzedaży produktów lub grupy produktów, wytworzonych przez jej członków w poszczególnych latach i wynosi:
- w pierwszym roku - 10 proc. przychodów netto,
- w drugim roku - 8 proc. przychodów netto,
- w trzecim roku - 6 proc. przychodów netto,
- w czwartym roku - 5 proc. przychodów netto,
- w piątym roku - 4 proc. przychodów netto.
Pomoc dotyczy grup producentów rolnych powstałych nie wcześniej niż 1 stycznia 2014 r.
Jakie warunki trzeba spełnić, by otrzymać pomoc?
Wykluczeni ze wsparcia są hodowcy drobiu, producenci wyrobów z mięsa drobiowego i jego podrobów oraz grup działających w sektorze owoców i warzyw.
Czytaj także: Co powinien zawierać biznesplan grupy producenckiej? KLIK
Kryteria oceny wniosków
Na preferencyjne warunki w przyznawaniu pomocy będą mogły liczyć grupy producentów, jeżeli:
1) są zorganizowane w formie spółdzielni;
2) zrzeszają producentów w następujących kategoriach:
- produkty wysokiej jakości objęte art. 16 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1305/2013, w szczególności rolnictwa ekologicznego,
- świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone),
- miód naturalny lub jego produkty pszczele,
- rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego,
- szyszki chmielowe;
3) zrzeszają jak największą liczbę członków w danej kategorii;
4) zrzeszają producentów rolnych, których produkcja objęta została dobrowolnym ubezpieczeniem;
5) mają siedzibę w powiecie o wysokim rozdrobnieniu agrarnym;
6) planują w ramach planu biznesowego inwestycje, które przyczyniają się do realizacji celu innowacyjności lub przeciwdziałaniu zmianom klimatu czy ochrony środowiska;
7) zatrudniają na podstawie umowy o pracę co najmniej dwie osoby na pełne etaty lub jedną osobę niepełnosprawną.
Warto dodać, że wysokość wsparcia w obecnym PROW 2014-2020 jest ryczałtowo dwukrotnie wyższa, niż w PROW 2007-2013. Czy rolnicy chętnie skorzystają z tej formy wsparcia? Póki co o tworzeniu wielu nowych grup producenckich nie można powiedzieć. Nowe obostrzenia raczej zniechęcają rolników. Przede wszystkim dotyczy to wymaganego przy ubieganiu się o środki unijne biznesplanu (wzór poniżej).