Mrożone mięso tylko z datą produkcji
Od 1 lipca 2012 roku wszystkie partie mrożonego mięsa sprzedawane przetwórcom oraz innym jednostkom działającym w przemyśle spożywczym będą musiały posiadać odpowiednie etykiety. Nowe przepisy będą odnosiły się do wszystkich gatunków mrożonego mięsa, dziczyzny oraz ryb. Na żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego należy umieścić zarówno datę produkcji, jak zamrożenia.
Nowe przepisy definiują termin daty produkcji. W przypadku tusz, półtusz i ćwierćtusz, zwierząt łownych jest to data uboju. Z kolei przy produktach rybołówstwa ważna jest data odłowu lub połowu. Jeśli chodzi o żywność pochodzenia zwierzęcego, ważna jest data przetwarzania, rozbioru, mielenia lub przygotowywania.
W przypadku żywności wytworzonej z partii surowców o różnych datach produkcji i zamrożenia, wymagane jest udostępnienie informacji o najwcześniejszej dacie produkcji lub zamrożenia.