Jest szansa na wzrost cen świń? [CZERWIEC 2022]
- Wiele sygnałów wskazuje, że wkrótce powrócą długo oczekiwane przez producentów świń wzrosty cen skupu - taką informację podał Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej - POLPIG.
O tym, co dzieje się na rynku trzody chlewnej, informuje w cotygodniowym raporcie KZP-PTCh- POLPIG:
- Presja na ceny skupu świń spada w wieli krajach Unii Europejskiej. Szczególnie widoczne jest to na południu Europy w Hiszpanii i Włoszech. Sezon turystyczny i rosnąca liczba przyjezdnych gości podniosła popyt na wieprzowinę, a wysokie temperatury ograniczyły podaż żywca na tych rynkach. Mniejsza liczba tuczników przeznaczonych na rzeź idzie w parze z malejącą wagą ubojową, co znajduje odzwierciedlenie w cenach skupu. W Hiszpanii cena skupu wzrosła o dalsze 2 centy. Nieznaczne wzrosty w cennikach pojawiły się we Włoszech. Dodatkowo pozytywny sygnał został wysłany z Holandii, gdzie ceny skupu również wzrosły o 2 centy.
Niemcy, w odróżnieniu od południa Europy, jak wynika z rozeznania POLPIG-u, borykają się z kolei z problemem niskiej konsumpcji. W tym kraju jednak presja na ceny skupu żywca jest też coraz mniejsza, a rynek pozostaje w równowadze od 6 tygodni przy cenie 1,80 €/kg (wbc).
Brak zmian w cennikach w 24 tygodniu, jak podaje POLPIG, zanotowano również w Danii, Francji, Belgii i Austrii (informacja za ISN).
Związek przekazuje także dobre informacje dla producentów trzody.
- Wiele sygnałów wskazuje, że wkrótce powrócą długo oczekiwane przez producentów świń wzrosty cen skupu na rynku Wspólnoty. Niedochodowa produkcja uszczupliła pogłowie trzody chlewnej i produkcję wieprzowiny w wielu krajach unijnych. Niemieckie źródło Destatis potwierdziło obecnie najniższe od 25 lat pogłowie świń u naszego zachodniego sąsiada. Produkcja wieprzowiny w kwietniu br. spadła o ponad 12% rok do roku. Spadająca podaż żywca będzie sprzyjała podnoszeniu cen skupu.
A co dzieje się na polskim rynku trzody chlewnej?
Na krajowym rynku średnia cena skupu tuczników w 24 tygodniu, jak wynika z obserwacji KZPPTCh, nie zmieniła się i wynosi 8,40 zł/kg Kl. E.
- W Polsce w ostatnim okresie do rzeźni trafiało dużo macior, co wskazuje na postępującą likwidację stada podstawowego. Od wielu miesięcy ceny skupu nie pokrywały bowiem rosnących kosztów produkcji żywca wieprzowego. Spodziewane wzrosty cenowe jednak mogą nie zostać skonsumowane przez tych producentów, którzy znaleźli się w czerwonej strefie ASF. Wirus został wykryty już w 4 stadach świń i z pewnością to nie koniec ognisk ASF u świń w tym sezonie. Strefy czerwone będą się więc powiększać ograniczając możliwości przemieszczanie świń i stymulując rozwarstwienie cenowe - informuje POLPIG.
Czytaj także: