Gwarantowana jakość żywności QAFP
Biuro Certyfikacji COBICO świadczy usługę certyfikacji w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który 11 grudnia 2009r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany za krajowy system jakości żywności.
System QAFP zwraca szczególną uwagę na dobrostan zwierząt, ochronę środowiska, zdrowie konsumentów i jakość mięsa.
Przestrzegaj zasad dobrostanu zwierząt
System kładzie szczególny nacisk na zagadnienia: zabezpieczenia produkcji wysokiej jakości żywca poprzez stałą opiekę weterynaryjną, przestrzegania zasad dobrostanu zwierząt, utrzymywania w procesie produkcji wysokiej higieny pracy ludzi i urządzeń technicznych. Daje pewność, że wyroby oznakowane etykietą QAFP są dobrej jakości i bezpieczne zdrowotnie. Spełnienie kryteriów systemu QAFP potwierdza zachowanie jakości i bezpieczeństwa w każdym z ogniw łańcucha żywnościowego.Każdy segment łańcucha produkcji musi spełnić wszystkie oczekiwania jakościowe związane z bezpieczeństwem zdrowotnym konsumentów i wysoką jakością kulinarną mięsa.
Identyfikowalność na każdym etapie produkcji
Szczegółowy opis systemu oraz jego ogólne wymagania zawarte są w zbiorczym dokumencie zatytułowanym "Wymagania systemowe", który określa zasady przynależności do systemu, pozwalające na zachowanie zasad identyfikacji i identyfikowalności na każdym etapie.
QAFP jest systemem otwartym, tzn. może do niego przystąpić każdy uczestnik, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie norm określonych w zeszytach branżowych, dla każdego etapu łańcucha (hodowca- producent-dystrybutor). Wymaganiami są objęte etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży.