Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To zgłoszenie trzeba wykonać dwa razy. "Narażanie rolników na odpowiedzialność karną"
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Odmiany zbóż na nowy sezon: Co poleca branża nasienna?
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nowa inwazyjna roślina. Rośnie do 30 cm na dobę. Dotarła już do Europy
      Niebieski dywan w twoim ogrodzie. Wyjątkowo odporny na ataki szkodników i chorób
      Rośnie szybko i intensywnie. "Żółta lawenda" praktycznie nie ma wymagań
      Upały czy deszcze? Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na pięć tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Ceny mleka poszybowały w górę

Ceny mleka poszybowały w górę

Prawo i finanse - Ekonomika 31 maja 2017 10:03 Dorota Jańczak Aktualizacja: 31 maja 2017 10:13
Ceny mleka poszybowały w górę
Źródło: D. Jańczak
Jaka sytuacja na rynku mleka? Dlaczego mleczarnie stawiają na mleko w proszku? Czy trudno producentom wyrobów mleczarskich ustalać warunki cenowe z supermarketami?
Spis treści:

    Z Grzegorzem Grzeszkowiakiem, prezesem Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu rozmawia Dorota Jańczak

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Po wahaniach na rynku mleka przyszedł czas na stabilizację?

    Od kilku lat da się zauważyć zawirowania, chociaż w ostatnich miesiącach obserwujemy pewną stabilizację. W 2016 roku najbardziej zadziwiające było to, że z niewiadomych przyczyn wzrosły ceny masła w blokach o wadze 20 kg do kolosalnych wysokości 20,50 zł. Była to sytuacja absurdalna, bo nagle różnica między cenami masła w blokach a formowanego - 250 g czy 200 g zaczęła niepokojąco maleć. Wzrosła także cena mleka przerzutowego, a więc takiego, które mleczarnia sprzedaje mleczarni z 75 groszy na  1,80 zł/l.

    Z czego wynika tak ogromna różnica?

    Trudno jest na to pytanie odpowiedzieć. Unia Europejska w ramach interwencji wykupiła 485 tys. ton mleka w proszku. Do tej pory odbyły się cztery przetargi i sprzedano 40 ton. Natomiast obrót światowy to 2,1 mln ton mleka. I teraz zastanawiają się wszyscy, kiedy pozostałe zapasy zostaną wyzbyte. Trzeba pamiętać, że data przydatności mleka w proszku wynosi maksymalnie 2 lata, dlatego do tego czasu trzeba coś z tym zrobić. Uwolnienie zapasów może mieć wpływ na rynek unijny. Wtedy skutkowało to będzie tym, że ceny mleka w proszku spadną.

    Póki co nie musimy jednak narzekać na nadwyżkę towaru na rynku?

    Może nadejdą takie czasy, że tego mleka będzie za dużo i trzeba będzie coś z tym zrobić, ale obecnie w Polsce takiej sytuacji nie ma.

    Ile ton mleka w proszku produkuje nasz kraj?

    189 tys. ton, z czego 5% nasz zakład. W 2016 r. było to 9 tys. ton. Udaje nam się wypracować takie wyniki, dzięki m.in. uruchomieniu w 2015 r. nowoczesnej proszkowni o wydajności 300 tys. litrów na dobę, z którego pozyskujemy 30 ton mleka w proszku. Jeszcze do 2015 r. większość przychodów uzyskiwaliśmy z mleka zagęszczonego. Teraz struktura produkcji znacznie nam się zmieniła.

    Podjęliście państwo decyzję o budowie nowego obiektu w najbardziej krytycznym momencie na rynku mleka.

    Tak, nie mieliśmy jednak innego wyjścia. Poprzednia 30-letnia proszkownia była już wyeksploatowana. Potrzebowaliśmy nowej, bardziej energooszczędnej technologii. Dziś inwestycja ta daje nam pożytek. Diametralnie spadły nam koszty produkcji mleka w proszku. Przez 15 lat eksportowaliśmy mleko płynne do Chorwacji. Termin przydatności takiego surowca to 7-10 dni. Proszek natomiast można przechowywać nawet 2 lata. Dzięki temu można negocjować lepsze warunki z odbiorcą. Na sprzedaż mleka podpisujemy kontrakty czy umowy w układach kwartalnych, wtedy nie bierze się na siebie dużego ryzyka.

    Zauważyłam, że na terenie zakładu jest realizowana kolejna inwestycja.

    W ślad za proszkownią powstał kolejny problem, dotyczący powierzchni magazynowej. Brakowało nam miejsca na przechowywanie 300 ton produktu. Dotychczas korzystaliśmy z magazynów innej firmy, ale za to trzeba było zapłacić. Więc postanowiliśmy wybudować magazyn. Obiekt planujemy zakończyć jeszcze w tym miesiącu.

    Dokąd eksportowane jest mleko ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu?

    Nie eksportujemy mleka w proszku bezpośrednio. By sprzedawać na rynkach światowych, trzeba byłoby brać udział w przetargach, wpłacać wadium. Zapotrzebowanie na chociażby kraje Afryki to dziesiątki tysięcy ton, my tyle nie produkujemy. Dlatego mamy sprawdzonych pośredników. Są to głównie 3 firmy mające siedziby w Polsce, które oferują nasz towar gdzieś indziej: do krajów unijnych, arabskich, Meksyku czy Algierii.

    Raczej trudno konkurować polskim producentom z największymi światowymi graczami?

    Na rynku światowym jako Polska nie mamy nic do powiedzenia. Najtańsza produkcja mleka jest w Nowej Zelandii, Australii i USA, bo tam są duże areały użytków zielonych. I te kraje tak naprawdę dyktują warunki cenowe. Krowa w Nowej Zelandii przy ekstensywnym wypasie jest w stanie dać nawet 7 tys. l mleka. I Europa, w tym nasz kraj, są uzależnione od przebiegającej tam pogody. Gdy nie ma opadów, to nie ma trawy. Przewrotne jest to, że jeśli u nich jest gorzej, to u nas jest lepiej. Nowa Zelandia 95% swojej produkcji wysyła na eksport. Susze nawiedzające ten kraj powodują, że rynek światowy staje się bardziej otwarty, pojawiają się braki, które my możemy zapełnić swoim towarem.

    Jaka jest obecnie średnia cena skupu mleka w państwa mleczarni?

    Dobra koniunktura pod koniec ubiegłego roku spowodowała, że w grudniu ceny poszybowały w górę. Tę cenę z grudnia na razie trzymamy i wynosi ona 1,30 zł/l netto. Dzięki temu, że w ostatnim czasie osiągnęliśmy wynik dodatni, wprowadziliśmy dopłatę 16 groszy do litra. Nie pracujemy jako spółdzielnia na tzw. maksymalizację zysków, a dla naszych właścicieli i członków. W zasadzie chodzi o to, by nie wykazywać straty bilansowej i uniknąć problemów z bankami m.in. przy ubieganiu się o kredyty.

    Ilu producentów mleka dostarcza surowiec do państwa zakładu?

    Mamy około 1200 dostawców z Wielkopolski. Indywidualni rolnicy stanowią 70%, a 30% to duże podmioty, a więc spółki skarbu państwa i rolnicze spółdzielnie produkcyjne. Dynamika wzrostu skupu w stosunku rok do roku wyniosła 7% i osiągnęła wartość 193 mln litrów mleka. Czy taka wartość w roku 2017 się utrzyma? Tego nie wiem, podejrzewam, że nikt nie ma takiej wiedzy.

    Czy pojawiają się trudności w negocjowaniu warunków cenowych z supermarketami?

    Historia supermarketów jest taka, że każda sieć, która wchodziła do Polski, analizując rynek mleka zagęszczonego, gdzie my jesteśmy liderem, nie mogła sobie pozwolić na to, by na półce nie mieć naszego mleka zagęszczonego. I byliśmy w uprzywilejowanej sytuacji, że nie my jeździliśmy do sieci prosić się, aby od nas kupowali, tylko oni zwracali się do nas. A wtedy jest zupełnie inna rozmowa dotycząca warunków i kosztów. I to do dziś procentuje. Nie ma nas obecnie tylko w dwóch sieciach.

    Czy można byłoby obliczyć, ile zarobi na kostce masła rolnik, zakład i handlowiec?

    W żadnej spółdzielni, może z wyjątkiem tej w Piątnicy, patrząc na rentowność wyrobów, nie wszystko co się produkuje i sprzedaje, jest opłacalne. Dla nas masło od lat jest produktem nierentownym. Chodzi o to, by strata na sprzedaży tego produktu była jak najniższa, bo mniejsza strata jest zyskiem.

    Ile więc masło musiałoby kosztować, by państwa zakład mógł zarobić?

     Na pewno ponad 20 zł za kilogram w cenie hurtowej. Sklepy potrafią cenę podwyższyć nawet do 7 zł za kostkę, ale wtedy handlowcy przesadzają ze swoją marżą. Jako producent nie mamy na to wpływu. Ale są z kolei tacy pośrednicy, którzy potrafią sprzedawać masło w cenie zakupu z zakładu bez żadnej marży, po to, by klient przyszedł i kupował inne produkty.

    Masło gostyńskie, mimo że jedne z najdroższych na rynku, cieszy się bardzo dobrą opinią.

    Tak, masło gostyńskie na rynku wielkopolskim jest znane, uznawane i kupowane. Podejmowaliśmy różne próby wejścia z nim do Trójmiasta, Szczecina, Bydgoszczy, Krakowa czy Warszawy. I mimo iż nawet zmieniliśmy gramaturę z kostki 250 gramów na 200 gramów, spaliło to na panewce, bo tam było masło lokalne. Niektórym klientom nie podobał się kolor. Nie osiągaliśmy takich rezultatów, jakie chcieliśmy. Stąd powstał pomysł, żeby produkować osełkę 200 gramową pod włoskim logo Zanetii, które należy do spółki Emilgrana w Siedlcu. Współpracujemy z nią od dawna. Produkowany jest tam ser parmezan. 100 procent mleka do jego produkcji zakład kupuje ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Jest to ser produkowany z bardzo dobrego mleka surowego, który nie jest poddawany wysokiej temperaturze. Mamy dużo gospodarstw bardzo dobrych, od których mleko odbieramy i tam sprzedajemy. Nazwa Zanetti okazała się trafną decyzją. Masło sprzedaje się w tych rejonach, gdzie nie każdy zna numer weterynaryjny zakładu i nie każdy identyfikuje to z Gostyniem.

    Włoska nazwa spodobała się konsumentom?

    Inna nazwa, inny wygląd i informacja o tym, że jest to masło extra. Smakowo się jednak nie różni.

    Dlaczego pojawia sie problem z kolorem masła?

    To jest przyzwyczajenie rynku i klientów. Jeszcze kilka lat temu, gdy w Trójmieście próbowaliśmy masło sprzedawać, była mowa, że nie jest żółte. Na tamten rynek należałoby dodawać barwnika w postaci karotenu, żeby barwę poprawić. A my, na naszym terenie, przy naszym sposobie hodowli i żywienia krów mlecznych, kolor masła przez cały rok mamy równy, bo krowy są żywione równo. A w Polsce Północno - Wschodniej konsumenci byli przyzwyczajeni do tego, że gdy przyszedł miesiąc kwiecień, maj, czerwiec i krowy wyszły na pastwiska, karotenu było więcej, a masło bardziej żółte.

    • Tagi:
    • Grzegorz Grzeszkowiak
    • mleczarnia
    • ceny mleka
    • masło
    • spółdzielnia mleczarska gostyń
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę

    14 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?

    18 czerwca 2025
    Analizy rynkowe

    Aktualna analiza rynku mleka w Polsce, są niespodzianki. Prognoza.

    25 maja 2025
    Bydło i mleko

    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech

    12 maja 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce

    11 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny żywności: Co drożeje, a co tanieje?

    3 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Cena w skupie w górę aż o 38%! Ta branża cieszy się z ogromnych podwyżek

    2 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
    18 lipca 2025
    Analizy rynkowe
    Prognozowane zapasy zbóż na sezon 2025/26 zaskakują. Jak wpłyną na ceny?
    18 lipca 2025
    Przepisy
    Zakazy orki i ugorowanie po nowemu? Koniec jednolitych norm GAEC dla całej Unii
    18 lipca 2025
    Najnowsze
    Ekonomika
    Te zmiany zniszczą sektor uprawy tytoniu w Polsce? Rolnicy w tarapatach
    18 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Nowy budżet WPR. Rolnicy zapowiadają walkę
    17 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
    16 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
    16 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Gigantyczna kara dla rolnika. Twierdzi, że nie wiedział o tych przepisach
    16 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności