Porównanie cen warzyw z kilku giełd - gdzie są najtańsze?

Jesień i zima to okres, kiedy za warzywa płacimy zdecydowanie więcej niż latem. Z krajowych upraw kupimy zwłaszcza jarzyny korzeniowe oraz wszelkie gatunki kapustnych. Z importowanych warzyw z kolei giełdy oferują m.in. kalafiory, kalarepy, pomidory czy paprykę. Analizę cen przedstawia Anna Kaszewiak z największej giełdy owocowo-warzywnej w Polsce z podwarszawskich Broniszy:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Z warzyw krajowych dostaniemy między innymi pomidory malinowe spod osłon i ogórki spod osłon. Wiadomo, że o tej porze ze względu na ogrzewanie te warzywa notują wysokie ceny i raczej traktowane są jako warzywa smakowe, dodatek do kanapek czy sałatek. Zimą chętnie spożywana jest kapusta pod różnymi postaciami, a w warzywach korzeniowych dominują: buraki, marchew, seler i pietruszka. Dość wysoką cenę notują pietruszka i por.
Oferta warzyw z importu natomiast bogata i różnorodna jest zarówno pod względem asortymentowym, jak i krajów pochodzenia. Na rynku dostaniemy towar między innymi z Hiszpanii, Włoch, Francji, Turcji, Holandii oraz Belgii. Marchew z importu jest na podobnym pułapie cenowym, co nasza krajowa. Ogórki spod osłon z kolei tańsze aniżeli nasze krajowe. Cena pomidorów szklarniowych z zagranicy jest znacznie niższa niż krajowych. U nas są wyższe koszty produkcji. Pory z importu z kolei są droższe od krajowych.