Setki miliardów złotych dla polskich rolników
Głównym instrumentem wsparcia dochodów rolników w ramach unijnej Wspólnej Polityki Rolnej są płatności bezpośrednie. W 2004 r. ponad 1,4 mln polskich rolników otrzymało je po raz pierwszy. Obecnie o takie dopłaty ubiega się ponad 1,24 mln gospodarzy. Kwota tych płatności wzrosła od ponad 6 mld zł w 2004 r. do prawie 17 mld zł w 2022 r. Od 2004 r. do marca 2024 r. ARiMR przekazała z tytułu tych dopłat ponad 250 mld zł.
88 tys. ciągników, 23 tys. budynków
Europejskie fundusze umożliwiły zrealizowanie 45 proc. inwestycji w polskiem rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym. W ramach unijnych programów pomocowych zostało wypłacone przez ARiMR ok. 156 mld zł. Tylko na modernizację gospodarstw ARiMR od początku korzystania z funduszy europejskich przelała na konta rolników ponad 20 mld zł. Za te środki kupili oni m.in. blisko 770 tys. maszyn i urządzeń rolniczych, w tym 88 tys. ciągników. Wybudowali lub wyremontowali blisko 23 tys. budynków służących działalności rolniczej.
Piąte miejsce w Europie
Obecnie gospodarstwa wytwarzają w Polsce produkty, których wartość plasuje nasze rolnictwo na piątym miejscu w Unii Europejskiej - za Francją, Niemcami, Włochami i Hiszpanią. Jesteśmy unijnym liderem w produkcji m.in. drobiu, jabłek, malin, borówek, porzeczek, dyni, pieczarek, ogórków i owsa. Zajmujemy drugie miejsce w produkcji truskawek oraz żyta. Trzecie w produkcji ziemniaków, rzepaku i buraka cukrowego.
Mamy nowoczesne przetwórstwo rolno-spożywcze
Na poprawę jakości i wydajności produkcji rolnej wpływ miało dynamicznie rozwijające się przetwórstwo rolno-spożywcze, należące do najnowocześniejszych w UE. Przekazane ze środków Unii Europejskiej ponad 8,8 mld zł umożliwiły powstanie lub modernizację ponad 3,7 tys. zakładów przetwórczych oraz wyposażenie ich w najnowsze technologie i urządzenia.
Aby sprostać konkurencji, przetwórnie musiały zacząć egzekwować od rolników - dostawców wysoką jakość dostarczanych produktów oraz mieć do dyspozycji duże partie surowców. Dzięki temu Polska znalazła się w czołówce największych w Europie producentów żywności i bije rekordy w jej eksporcie. Sprzedaż zagraniczna polskich produktów rolno-spożywczych w 2023 r. osiągnęła rekordową kwotę prawie 52 mld euro i była 10-krotnie wyższa niż w momencie przystąpienia naszego kraju do Unii.
70 proc. naszego eksportu żywności trafia do krajów UE
Głównym naszym partnerem handlowym są kraje Unii, do których trafia ponad 70 proc. eksportowanej żywności. Polskie produkty są oceniane jako dobre pod względem jakości i nadal konkurencyjne cenowo. W 2023 r. sprzedawaliśmy głównie wyroby tytoniowe, mięso drobiowe, produkty mleczne, pieczywo i wyroby piekarnicze, mięso wołowe, karmę dla zwierząt domowych oraz wyroby czekoladowe.
Polscy przedsiębiorcy wchodzą także na rynki pozaunijne. Wysyłają swoje towary m.in. do Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Zjednoczonych Emiratów Arabskich czy Egiptu.
86 tys. miejsc pracy poza rolnictwem
Przy udziale środków europejskich wybudowano lub wyremontowano blisko 8 tys. km dróg lokalnych. Powstały kilometry wodociągów i kanalizacji, setki oczyszczalni ścieków, systemy segregacji odpadów. Stworzono setki placów zabaw, wybudowano bądź zmodernizowano wiele świetlic wiejskich i domów kultury. Wytyczono 2,3 tys. km ścieżek rowerowych i szlaków turystycznych.
Na terenach wiejskich, oprócz produkcji rolnej, rozwijają się również turystyka, sektor usług, handel, rzemiosło i małe przedsiębiorstwa. Wieś zyskuje także na znaczeniu jako miejsce działalności gospodarczej niezwiązanej z rolnictwem. Dzięki europejskim programom pomocowym w ciągu ostatnich 20 lat powstało blisko 86 tys. nowych miejsc pracy poza rolnictwem, a 33,5 tys. przedsiębiorców otrzymało pomoc finansową na tworzenie i rozwój swoich mikroprzedsiębiorstw.
Będą następne pieniądze dla polskich rolników
Kolejne unijne fundusze czekają na polskich rolników i agroprzedsiębiorców w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 oraz Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.