Polska w mleczarskiej czołówce?
Według analityków Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A. po zniesieniu systemu kwotowania, produkcja mleka w Unii Europejskiej skoncentruje się w tzw. Pasie Mlecznym skupiającym Niemcy, Polskę, Szwecję, Finlandię, Danię, Belgię, Holandię, Wielką Brytanię, Irlandię oraz kraje bałtyckie.
W ostatnich latach widoczny był w nim wzrost produkcji mleka, podczas gdy w pozostałych krajach odnotowywany był jej spadek. Podobne wnioski przedstawione zostały w opublikowanym na początku br. raporcie fińskiego instytutu MTT Agrifood Research nt. konkurencyjności Północnoeuropejskiego Pasa Mlecznego. Według Jakuba Olimpry z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A. wolny rynek oraz koncentracja produkcji oznacza zarówno szanse jak i zagrożenia dla polskiego sektora mleczarskiego.
Z jednej strony koncentracja produkcji sprawi, że kraje z Pasa Mlecznego w długim okresie powiększą swój udział w rynku. Z drugiej strony polscy producenci, aby sprostać konkurencji, będą musieli ponieść znaczne nakłady inwestycyjne w celu zwiększenia swoich mocy wytwórczych i poprawy efektywności. Nieunikniona będzie również ekspansja na nowe rynki spoza Unii Europejskiej. Dlatego też w najbliższych latach oczekiwana jest postępująca konsolidacja w polskim sektorze mleczarskim.
Kary za nadprodukcję mleka w roku kwotowym 2014/2015 będą ostatnimi karami za przekroczenie limitów przez polskich producentów mleka, gdyż w kwietniu zlikwidowany zostanie system kwot mlecznych. Departament Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska S.A. oczekuje, że likwidacja kwot mlecznych przyczyni się do wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej, co oddziaływać będzie w kierunku dalszego spadku cen wyrobów mlecznych.