Zagraniczne pomidory. Skąd sprowadzamy ich najwięcej?
142,2 tys. - tyle ton pomidorów w ubiegłym roku sprowadzono do Polski. Tak wynika z najnowszych danych Eurostatu.
Aż 128,4 tys. ton stanowił import z państw unijnych, a tylko 13,8 tys. ton z państw trzecich. Największe ilości pomidorów przyjechały do nas z Hiszpanii - 52,3 tys. ton oraz z Holandii - 38,8 tys. ton. Około 14,0 tys. ton stanowią zakupy na rynku francuskim i niemieckim. Niespełna 11,0 tys. ton to natomiast dostawy pomidorów z Turcji.
Polska także jest liczącym się eksporterem pomidorów. W zeszłym roku nasz kraj wysłał za granicę niemal 95,0 tys. ton tych warzyw (wobec 97,7 tys. ton rok wcześnie). Przeszło 63,0 tys. ton stanowił polski eksport do państw wspólnotowych, a dokładnie 31,7 tys. ton do państw pozaunijnych. Największym importerem polskich pomidorów była Białoruś- 28,9 tys. ton. Natomiast spośród państw unijnych największym importerem polskich warzyw była Wielka Brytania – 10,4 tys. ton i Hiszpania – ponad 8,2 tys. ton. Czesi, Niemcy i Litwini zakupili od nas z kolei ponad 5,0 tys. ton tego produktu.