Wysiej warzywa na poplon w lipcu. Jesienią będziesz mieć świeże zbiory

Istnieje wiele szybkorosnących odmian warzyw, które posiane w lipcu wydadzą plon jeszcze późną jesienią tego samego roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Siew warzyw na poplon w lipcu i jego zalety
Wiele warzyw posianych w ogródku wiosną już pod koniec czerwca często kończy swoją wegetację. Wśród nich jest m.in. rzodkiewka, groszek, wczesna marchew, koper czy sałata. Po zakończeniu ich zbiorów pozostaje sporo pustego miejsca na grządkach, które warto pożytecznie zagospodarować w czasie letnich miesięcy.
Czytaj też: Te rośliny dobrze znoszą upał i suszę. Idealne do słonecznego ogrodu i na balkon
Poplon, czyli kolejny wysiew w tym samym sezonie wegetacyjnym, ma wiele zalet:
- to skuteczny sposób na maksymalne wykorzystanie potencjału ogródka;
- poprawa struktury i kondycji podłoża – poplon wzbogaca je w składniki pokarmowe, a zwłaszcza w azot, a także chroni przed nadmiernym wysuszeniem;
- ograniczenie zachwaszczenia gleby;
- często pozwala ominąć czasochłonny etap siania warzyw na rozsady;
- warzywa są mniej narażone na ataki szkodników niż te posiane wiosną; wszystko dzięki coraz chłodniejszym nocom i coraz krótszym dniom, które nie sprzyjają rozwojowi wielu szkodników, w tym np. mszyc czy mączniaków; w związku z tym w trakcie uprawy często jest mniejsza konieczność stosowania środków chemicznych, a warzywa są bardziej ekologiczne;
- szybszy wzrost warzyw dzięki wysokim temperaturom i nagrzanemu podłożu.
Siew warzyw na poplon w lipcu: O czym trzeba pamiętać?
Podczas siewu warzyw na poplon w lipcu zawsze należy pamiętać o przestrzeganiu zasady zmianowania (płodozmianu warzyw). Zgodnie z nią w tym samym miejscu nie można dwa razy z rzędu siać warzyw z tej samej rodziny botanicznej. Przykładowo do jednej rodziny należy cebula i szczypior, a do innej - rzodkiewka i rzepa. Brak zmianowania jest niekorzystny dla podłoża, ponieważ może dojść do jego wyjałowienia. Negatywnie może również wpłynąć na sam poplon, który może zostać zaatakowany przez chorobotwórcze patogeny pozostawione przez warzywa z tej samej rodziny.
Do siewu warzyw na poplon w lipcu trzeba odpowiednio przygotować podłoże, a więc przede wszystkim dokładnie usunąć resztki pozostałe na nim po warzywach zebranych z plonu głównego, a także chwasty. Ponadto powinno się spulchnić i przekopać grządki. Ewentualnie, jeżeli ziemia jest wyjątkowo sucha, przed przekopaniem warto ją dosyć intensywnie podlać. Czasami zalecane jest również zasilenie podłoża warstwą kompostu.
Ponadto po wysianiu warzyw na poplon w lipcu należy dbać o ich odpowiednie i regularne podlewanie. Początek ich wegetacji przypada zazwyczaj na czas upałów, a często także suszy. W pierwszej fazie wzrostu potrzebują więc większej ilości wody niż dojrzałe już rośliny, które posiane zostały wiosną.
Czytaj też: Duże zmiany dla rolników. Nie będzie potrzebne pozwolenie na budowę
Jakie warzywa na poplon siać w lipcu?
Warzywa, które można siać na poplon w lipcu, muszą charakteryzować się krótkim okresem wegetacji, dzięki czemu zdążą wydać plon jeszcze jesienią tego samego roku. Powinny ponadto być odporne na pierwsze jesienne przymrozki.
Warzyw takich jest dosyć sporo:
- sałata – to jedna z najpopularniejszych roślin uprawianych jako poplon; w lipcu warto postawić na jej letnie odmiany i siać ją w miejscach słonecznych;
- rzodkiewka – jej okres wegetacji wynosi około miesiąca; wymaga słonecznego stanowiska i regularnego podlewania;
- fasola szparagowa – jej nasiona nie stwardnieją, jednak strąki już jesienią będą nadawały się do spożycia;
- kalarepa – wyróżniają ją najmniejsze wymagania uprawowe spośród wszystkich warzyw z rodziny kapustnych;
- kapusta pekińska – potrzebuje żyznego i próchniczego podłoża oraz zacisznego stanowiska; jest w stanie przetrwać pierwsze przymrozki;
- jarmuż – mimo długiego okresu wegetacji nadaje się na poplon, ponieważ jest odporny na niskie temperatury, a jego zbiór przeprowadzać można nawet na przełomie jesieni i zimy;
- roszponka – ma niewielkie wymagania glebowe, a do tego jest odporna na niskie temperatury i może nawet zimować w gruncie;
- rukola – nie wymaga w pełni słonecznego stanowiska, jednak potrzebuje regularnego podlewania, w przeciwnym wypadku jej liście mogą stać się wyjątkowo gorzkie;
- koper – ma małe wymagania dotyczące ziemi, w której rośnie; jego zbiór możliwy jest już 4-6 tygodni od momentu wysiewu; najlepszym sąsiedztwem dla niego są warzywa kapustne oraz sałata.
Czytaj też: Zadbaj w lipcu o dynię i cukinię. Podlewanie i domowe odżywki na bujny plon