Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Waldemar Witkowski i jego syn Jakub realizują się jako rolnicy

Waldemar Witkowski i jego syn Jakub realizują się jako rolnicy

Newsy 6 listopada 2014 05:04 Anna Malinowski Aktualizacja: 23 października 2015 13:53
Waldemar Witkowski i jego syn Jakub realizują się jako rolnicy
Źródło: fot. A. Malinowski
Co mają wspólnego ze sobą brzoskwinie, pieczarki, trzoda chlewna, orzechy, proso i ziemniaki frytkowe? Otóż zostały zebrane przez Waldemara Witkowskiego i jego syna Jakuba, którzy przywędrowali z Poznania do Markowic, aby realizować się jako rolnicy.
Spis treści:

    Co mają wspólnego ze sobą brzoskwinie, pieczarki, trzoda chlewna, orzechy, proso i ziemniaki frytkowe? Otóż zostały zebrane przez Waldemara Witkowskiego i jego syna Jakuba, którzy przywędrowali z Poznania do Markowic, aby realizować się jako rolnicy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Do połowy lat 80-tych pan Waldemar był kierownikiem Stacji Obsługi Samochodów w Poznaniu. Urodził się na Malcie, gdzie rodzice mieli na kościelnej ziemi około hektara gruntów, a na nich dwa tunele, w których uprawiali na wiosnę pomidory, a po nich chryzantemy. Repertuar uprawy wzbogacony został w połowie lat 70-tych o truskawki, gdy do pomocy dołączył pan Waldek. Jak sam mówi, był to moment, gdy narodziło się jego hobby, czyli umiłowanie do pracy na roli. Do dzisiaj podkreśla, że nie jest rolnikiem z wykształcenia, lecz z zamiłowania. Wtedy też poznał swoją żonę Grażynę. Był to okres intensywnych spotkań rodzinnych, w których brał udział między innymi wujek pani Grażyny, dyrektor Wydziału Rolnictwa w Poznaniu. Wujek miał tęgą głowę do interesów i powtarzał: - Waldek, najlepsza inwestycja to jest ziemia! Pan Waldek poszedł za tą radą i postanowił, z niemałymi problemami finansowymi, zakupić na obrzeżach Poznania pierwsze własne 2 hektary. Za poradą kolejnych osób, tym razem przyjaciół z Akademii Rolniczej, założył na nich sad i posadził brzoskwinie oraz wiśnie. Zaczęło się życie na dwie zmiany: od 6.30 na Stacji Obsługi Samochodów, a przed pracą i po niej - w sadzie. Ciągnika nie miał, więc wyposażony w piłę, sekator i opryskiwacz plecakowy pielęgnował ok. 1.000 drzewek ręcznie. Oprysk, ze względu na pszczoły, trzeba było robić przed wschodem lub po zachodzie słońca, co powodowało, że dzień naszego bohatera był nieraz bardzo długi. Zarobione w ten sposób pieniądze zainwestował w kolejne hektary.

    12 hektarów i trzoda chlewna w Markowicach

    W lokalnej gazecie wyczytał, że niedaleko Środy Wlkp. jest do kupienia 12 hektarów. W swojej wyobraźni widział już kolejne tysiące drzewek, ale rzeczywistość sprowadziła go na ziemię. Hektary mógł wprawdzie kupić, jednak musiał się zobowiązać, że przejmie je wraz z trzodą chlewną, którą zajmował się dotychczasowy właściciel gospodarstwa. Po wielu perypetiach i rozmowach rodzinnych został w 1986 roku właścicielem 12 hektarów i ponad stu świń. Jak wspomina pani Grażyna, świnie były wszędzie: w chlewie, w komórkach, w przybudówkach, pod stodołą i w piwnicach. Był to bardzo trudny okres, gdyż wszystkiego trzeba było się nauczyć. Czarna magia w postaci inseminacji świń czy ich żywienia. Wiedza płynęła z książek, bo sąsiedzi byli zdania, że jak już przyjechała taka mądrala z wielkiego Poznania, to niech się sama uczy. Uczyli się i praktykowali ok. 10 lat, ale gdy ceny skupu żywca zaczynały spadać, postanowili przerzucić się na pieczarki.

    Schaboszczak z pieczarkami

    W tej dziedzinie byli pionierami. W 1989 wybudowali 4 hale. Interesy z pieczarkami były lukratywne. Zbytem nie trzeba było się przejmować, bo całość odbierały przetwórnie. Dobre czasy trwały do momentu, gdy na rynek weszła blanszowana pieczarka holenderska, a trochę później - pieczarka chińska. Przetwórnie zaczęły plajtować, a jedynym odbiorcą była giełda Franowo. Podaż była tak duża, a popyt tak mały, że przestało się opłacać prowadzić ten interes dalej. - Często przywoziłem te pieczarki z powrotem i spasałem nimi świnie. Śmialiśmy się wtedy, że jeśli ktoś od nas kupuje wieprzka, to ma już gotowego schaboszczaka z pieczarkami - wspomina pan Waldemar.

    Potrzebne było drastyczne cięcie. Zlikwidowano hodowlę świń i produkcję pieczarek, a w zamian za to posadzono cebulę, która towarzyszy gospodarstwu do dnia dzisiejszego.

    W 2003 roku nadarzyła się okazja dzierżawy gruntów od ARiMR. Wprawdzie pan Waldek był w międzyczasie po zawale, ale jego syn Jakub kończył technikum ogrodnicze i na szczęście wykazywał zainteresowanie rolnictwem. Ten ostatni fakt dodał gospodarzowi wiatru w żagle, w efekcie czego zdecydował się na zakup w dwóch etapach ziemi oraz jej dzierżawę. Aktualnie gospodarzą razem na ok. 200 własnych hektarach i ok. 100 dzierżawionych, z czego 1/3 jest prowadzona w trybie ekologicznym. Ekologia podsunęła kolejny pomysł na życie.

    Plantacja orzechów i żyta

    Część gruntów była nie tylko klasy V i VI, ale jeszcze do tego zakwaszona. Co z tym robić? Z radą przyszedł doradca rolnośrodowiskowy, który wyszukał program Ministerstwa Rolnictwa z możliwością zakładania plantacji orzechów włoskich. Nie dość, że większość powierzchni można było w nieskomplikowany i lukratywny sposób zagospodarować drzewkami, to jeszcze między nimi starczyło miejsca na zasianie żyta i jęczmienia, bo orzechy rosły w odległości 10 metrów od siebie. Pięć lat minęło jak z bicza strzelił i program się skończył. W agencji spytano, co pan Waldek będzie robił z tymi orzechami dalej, więc powiedział, że albo zajmie się produkcją oleju, albo (ze względu na twardość drewna orzechowego), będzie je sprzedawał na kolby karabinowe, albo odda całość w dzierżawę. Skorzystał jednak z informacji w agencji i wybrał czwartą możliwość, czyli zakończył orzechową przygodę, tym bardziej, że dopłat na dalsze zajmowanie się nimi państwo już nie oferowało. - Osobiście uważam, że program z plantacjami orzechowymi był ministerialnym bublem, ale była to legalna propozycja dla rolników, z której wielu, a w tym i my, skorzystaliśmy. Udało nam się przez to zakupić park maszynowy, który służy nam do dzisiaj - wspomina pan Waldemar. Miejsce orzechów zajęło proso i zajmuje je do dzisiaj.

    Frytkowe ziemniaki i marzenia Jakuba

    Gospodarstwo skorzystało przy zakupie sprzętu już trzykrotnie z programu PROW, a Kuba mieści się w nim jako „młody rolnik”. To właśnie on, jako najmłodszy z trojga rodzeństwa, gospodaruje z ojcem i realizuje swoje pomysły. A pomysłowość odziedziczył chyba w genach, bo to, co zaczął ojciec, on kontynuuje. Unowocześnia, rozbudowuje i to z całkowitą aprobatą seniora. Z dumą pokazuje sprzęt i urodzaj tegorocznych zbiorów: góry ziemniaków oraz cebuli. 130 hektarów pól jest nawadniane. Jest to koniecznością zwłaszcza w przypadku ziemniaków frytkowych, które muszą być szczególnie dorodne, jeśli chodzi o ich wielkość. Skąd pomysł na ten właśnie rodzaj ziemniaka? - Przed czterema laty mieliśmy duże plony jadalnych ziemniaków, ale nie było na nie zbytu. Sprzedaliśmy je do gorzelni za marne grosze. Trzeba było się rozejrzeć za alternatywą i ją znaleźliśmy. Teraz mamy zakontraktowanych 130 hektarów, ale gdyby były warunki, chętnie poszerzylibyśmy tę działalność.

    Marzenia i wakacyjne plany

    Stoimy obok podupadłego, ale ślicznego domku-dworku. Okazuje się, że marzeniem Kuby jest jego wyremontowanie i zamieszkanie ze swoją rodziną. Teraz mieszkają w trzy generacje pod jednym dachem. Rodzice, siostra Joanna z mężem, brat Jarosław oraz on - obaj z żonami. Każde z nich ma po jednej latorośli, czyli razem 11 osób. Miejsca jest dużo, a nad wszystkim czuwa sprawnie i chętnie mama Grażyna. No, ale marzenia i plany trzeba mieć.

    A czego życzyłby sobie pan Waldek? - Aby było zdrowie i zgoda w rodzinie. No i może abyśmy mogli dalej tak podróżować, jak dotychczas. Zeszłego roku byliśmy trzy razy na wakacjach, a teraz za dziesięć dni wyjeżdżamy do Turcji. Musi być czas na wszystko. Nie można gonić ciągle w piętkę. Jakub dodaje: - Kiedyś żyliśmy, aby pracować, a teraz pracujemy, aby żyć. I tak jest dobrze. A co zrobią po zakończeniu programu z prosem lub, jeśli coś wyjdzie nie tak z ziemniakami frytkowymi? - Na pewno na coś się zdecydujemy, bo pomysłów mamy dużo!

    • Tagi:
    • Waldemar Witkowski
    • brzowskwinie
    • trzoda chlewna
    • pieczarki
    • Jakub Witkowski
    Anna Malinowski
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Przyszłość hodowli jest tu i teraz. Eksperci o żywieniu trzody chlewnej [VIDEO]

    6 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem

    27 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Trzoda chlewna

    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?

    17 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?

    7 października 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia ani jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Ciągniki
    O tym ciągniku mówią dziś wszyscy. 450 koni to dopiero początek. Claas zaczyna nową erę
    9 listopada 2025
    Przepisy
    Twój traktor będzie niebawem fotografowany 5 razy. Dlaczego?
    9 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ta mleczarnia zainwestuje ponad 260 milionów zł
    9 listopada 2025
    Newsy
    Kompletny brak odpowiedzialności. Policja wkroczyła do akcji
    9 listopada 2025
    Newsy
    Takiej debaty o umowie Marcosur jeszcze nie było! Darmowa rejestracja
    9 listopada 2025
    Newsy
    W tej wsi wrony już nie zawracają. W obejściu – skrzaty, a w stodole - SPA
    9 listopada 2025
    Newsy
    Zboże paszowe pozostaje z 5-procentowym podatkiem VAT
    9 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności