Święta 2019. Na warzywa wydamy mniej
Zdecydowana większość krajowych warzyw, z których przygotowujemy bożonarodzeniowe potrawy, jest tańsza niż w zeszłym roku. Sprawdź, o ile.
Biała kapusta na największym rynku hurtowym w Polsce - podwarszawskich Broniszach kosztuje aktualnie od 0,50 do 0,70 zł/kg. To mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wówczas bowiem ceny tego warzywa oscylowały w granicach 1,00-1,35 zł/kg. Trochę mniej zapłacimy za ogórki kwaszone. W końcówce 2018 r. były po 6,00-6,70 zł/kg, teraz są po 6,00-7,00 zł/kg. Ceny marchwi też są niższe niż przed rokiem. Za kilogram korzeni kupcy płacą od 0,50 do 0,75 zł/kg. Pozostałe krajowe warzywa korzeniowe także są tańsze - marchew o 50% (kosztuje od 0,50 do 0,75 zł/kg), cebula o 30% (kosztuje od 1,00 do 1,40 zł/kg), seler o 40% (sprzedawany jest po 1,00-1,60 zł/kg). W przypadku buraków ćwikłowych nie ma wyraźnego spadku cenowego, bo o 10%. Można je kupić po 0,60-0,90 zł/kg. Jedyne "świąteczne warzywa" z podstawowego asortymentu, jakie zanotowało wzrost cenowy, to kapusta kiszona. W grudniu 2018 r. była po 2,50 zł/kg-2,80 zł/kg, teraz jest po 3,50-4,00 zł/kg. Warto również zwrócić uwagę na ceny pomidorów szklarniowych. Są wysokie - oscylują w granicach 4,00-6,75 zł/kg. To mimo wszystko jednak mniej niż tuż przed świętami Bożego Narodzenia 2018. W tym okresie za ten produkt w Broniszach płacono bowiem 4,50-7,00 zł/kg. Oznacza to, że w tym roku, w okresie świątecznym, na podstawowe warzywa wydamy mniej.
AKTUALNE CENY WARZYW NA RYNKACH HURTOWYCH. KLIK