Polska. Struktura produkcji warzyw zaczyna się zmieniać
Są już znana wyniki zbiorów poszczególnych warzyw gruntowych w Polsce w 2016 roku. Przedstawił je w swym najnowszym raporcie Główny Urząd Statystyczny.
Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje, a także uprawy w ogrodach przydomowych. Zgodnie ze wstępnymi wynikami badania struktury gospodarstw rolnych, tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była niższa od areału ich uprawy w 2015 roku.
- Ograniczenie areału uprawy zanotowano dla wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych (kapusty, kalafiorów, cebuli, marchwi, buraków ćwikłowych, ogórków i pomidorów), natomiast dla grupy warzyw pozostałych zaobserwowano wzrost. Może to być symptomem zmiany struktury gatunkowej w uprawie warzyw - czytamy w raporcie GUS.
Ubiegłoroczne zbiory warzyw gruntowych ogółem oszacowano na prawie 4,5 mln t, tj. na poziomie nieco wyższym od przewidywanego w poprzedniej ocenie i znacznie wyższym od słabej produkcji roku ubiegłego (wzrost o około 18%). - Wzrost produkcji warzyw gruntowych wynikał ze zdecydowanie bardziej korzystnych warunków w porównaniu do roku ubiegłego - podaje Urząd. Zaznacza, że pomimo opóźnienia tegorocznej wegetacji, przejściowej suszy wiosną oraz wystąpienia chłodów i nadmiernych opadów deszczu w październiku i listopadzie, warunki wegetacji na ogół sprzyjały rozwojowi roślin. - Największy wzrost zbiorów w porównaniu do roku poprzedniego zanotowano dla ogórków oraz dla warzyw kapustnych i korzeniowych, które w poprzednim sezonie z powodu dotkliwej suszy plonowały słabo. Znaczny wzrost produkcji odnotowano także dla warzyw z grupy pozostałe, z uwagi na zwiększenie powierzchni ich uprawy - informuje GUS.
Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2016 r. wyniosła 1030 tys. ton, z kolei kalafiorów około 240 tys. ton, przy czym w wielu rejonach problemem były szkodniki warzyw kapustnych. Zbiory marchwi jadalnej zostały oszacowane natomiast na około 800 tys. ton, a buraczków czerwonych na poniżej 350 tys. ton. - Produkcję cebuli oceniono na poziomie 630 tys. ton, jednak cebula z tegorocznych zbiorów charakteryzuje się na ogół gorszą jakością przechowalniczą - wskazuje Urząd. Zbiory pomidorów i ogórków oszacowano odpowiednio na ponad 260 tys. ton oraz ponad 265 tys. ton. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się również na poziomie zdecydowanie wyższym od ubiegłorocznego, tj. na około 900 tys. ton.
GUS zaznacza, że powyższe oceny mogą ulec skorygowaniu w oparciu o ostateczne wyniki z badania struktury gospodarstw rolnych w zakresie powierzchni upraw oraz dane dotyczące skupu niektórych gatunków warzyw.