Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Śliwka jest kapryśna

Śliwka jest kapryśna

Owoce i warzywa 25 grudnia 2022 12:03 Łucja Ofierzyńska Aktualizacja: 25 grudnia 2022 12:14
Śliwka jest kapryśna
Źródło: Archiwum Wiesława Romańczyka
​W kontekście Bożego Narodzenia okolice Milicza kojarzą się nam ze stawami i karpiem. Ale są tam też sady i należąca do Wiesława Romańczyka manufaktura produkująca między innymi wędzone i suszone śliwki. Te ostatnie stanowią również ważny składnik wigilijnych potraw.
Spis treści:

    W kontekście Bożego Narodzenia okolice Milicza kojarzą się nam ze stawami i karpiem. Ale są tam też sady i należąca do Wiesława Romańczyka manufaktura produkująca między innymi wędzone i suszone śliwki. Te ostatnie stanowią również ważny składnik wigilijnych potraw.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wiesław Romańczyk założył sad w 1993 roku. Na powierzchni 1,2 ha uprawia śliwy, których posiada 11 odmian, o różnej porze dojrzewania. W tym roku ma zamiar posadzić drzewka brzoskwiń.

    - Sad założyłem ze względu na posiadanie kawałka pola. Aktualnie znajduje się on na całym areale i stał się moim dodatkowym miejscem pracy - opowiada sadownik z Krośnic (powiat milicki), który sam zrywa, przetwarza i dystrybuuje swoje produkty.

    Kapryśna śliwka

    W Polsce zmierzamy do maksymalnego wykorzystania niechemicznych metod ochrony roślin. Coraz rzadziej sięgamy w uprawach po pestycydy, interweniujemy w koniecznych wypadkach, by zredukować straty ekonomiczne, które mogą wystąpić przy różnych zagrożeniach. Pan Wiesław nie jest zwolennikiem stosowania zabiegów chemicznych w sadownictwie:

    - Stosuję zapobiegawczo tylko te środki, które należy. Przez lata doświadczenia i obserwacji, wysunęłem wnioski, iż istotne jest ciągłe monitorowanie drzew. Mimo że pogoda każdego sezonu nie ułatwia pracy rolnikom, stosowanie środków ochrony roślin oraz ich dawki wymagają dokładnego przemyślenia danej dawki produktu - kontynuuje

    - Śliwka jest kapryśna, ale wymaga mniej zabiegów i pilnowania. W tym roku w rejonie Dolnego Śląska przymrozki nie wystąpiły, lecz było bardzo chłodno, co spowodowało, że niektóre odmiany trafiły na zimny okres i miały mniejszy plon - mówi sadownik.

    Kiedyś miałem jabłonie, lecz ze względu na dużą ilość zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w nocy podjąłem decyzję o ich likwidacji - opowiada.

    W uprawie jabłoni wiele zabiegów wykonywanych musi zostać, gdy wilgotność powietrza jest podwyższona np. po opadach deszczu, ponieważ takie okoliczności sprzyjają rozwojowi chorób.

    - Jabłonie są podatne na parcha, wtedy wilgotność i temperatura oraz szybkość działania mają kluczowe znaczenie. Niestety, ich uprawa wymagała ode mnie dużych nakładów czasu i pracy. Jeśli chodzi o śliwy, to tegorocznym problemem była brunatna zgnilizna, która nieustannie się nasilała - mówi Wiesław Romańczyk.

    Zdaniem sadownika bieżący sezon pod względem plonu był nieco słabszy niż w latach ubiegłych i zbiegło się z niezadowalającą ceną.

    Lokalnie i oryginalnie

    Pan Wiesław przez cały okres plonowania śliwek - od lipca do października dostarcza świeży produkt konsumpcyjny na rynek detaliczny. Dzięki takiej sprzedaży zaopatruje małe stragany na terenie Dolnego Śląska oraz części ościennego województwa - wielkopolskiego.

    - Pracowity okres w ciągu sezonu następuje wraz ze zbiorem owoców, wtedy chcę dostarczyć produkt jak najlepszej jakości na rynek regionalny - opowiada.

    Ja zajmowałem się uprawą, a działalność przetwórczą rozpoczęła moja córka. Niestety, przed rokiem zginęła w wypadku samochodowym, ja teraz przejąłem jej dzieło i wraz z drugą córką Agnieszką prowadzimy tą działalność - kontynuuje sadownik.

    I rozwija wątek:

    - Budynek miałem przystosowany po starym sklepie spożywczym, później zakupiłem profesjonalny sprzęt - suszarkę do owoców, wyparzarkę do słoików i kotły do smażenia powideł. Wszystko sfinansowałem ze swoich środków. Środki z Unii Europejskiej nie zostały pozyskane ze względu na mały areał, żaden system nie chciał zaakceptować wniosku o dofinansowanie. Jak podkreśla pan Wiesław: Nie rokowałem poprawy zyskowności i system odrzucał mój wniosek.

    Aktualnie w małej przydomowej przetwórni Wiesław Romańczyk produkuje 4 rodzaje powideł: bez cukru, dosładzane, z cynamonem oraz z kakao. Do żadnego produktu nie są dodawane konserwanty

    - Oprócz powideł, prowadzę wyrób soku ze śliwek oraz musów jabłkowych, zaopatrując się w jabłka od kolegi. Część jabłek przeznaczam na suszenie - mówi.

    Produkcja pana Wiesława jest znana z suszonych i wędzonych śliwek, które posiadają specyficzny aromat ze względu na fakt, iż są wędzone na zrębkach drzew owocowych. Działając jako rolniczy handel detaliczny pan Wiesław dostarcza produkty na lokalny rynek i do sklepów ze zdrową żywnością, dzięki temu mają możliwość dotarcia do szerszego grona klientów, a poza sezonem przygotowuje stoisko na jarmarkach czy targach w dużych miastach na Dolnym Śląsku.

    - Biorę udział w licznych targach, wraz z innymi wystawcami stworzyliśmy konsorcjum , dwa razy w miesiącu mamy targ rolny we Wrocławiu. ODR bardzo nam pomaga jako wystawcom, dzięki nim jeździmy na szkolenia do innych ośrodków, przez co wzajemnie wymieniamy się doświadczeniami. ODR pomógł mi też w założeniu tak specyficznej działalności - kończy.

    Źródło: Łucja Ofierzyńska
    • Tagi:
    • śliwki
    Łucja Ofierzyńska
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Chcesz posadzić śliwy? Eksperci wyjaśniają, dlaczego jesień to idealny moment

    17 września 2025
    Ceny rolnicze

    Tegoroczne i ubiegłoroczne jabłka w sprzedaży. Jaka jest różnica w cenie?

    10 sierpnia 2025
    Dla domu

    Załóż taką opaskę na drzewa. Szkodniki nie dobiorą się do owoców

    24 stycznia 2025
    Owoce i warzywa

    15 ha sadów - jabłonie, wiśnie, czereśnie, śliwy

    4 czerwca 2022
    Owoce i warzywa

    Jabłka i pomidory królują w diecie Polaków

    21 października 2020
    Newsy

    Złodzieje śliwek i jabłek w rękach policji

    10 września 2019
    Owoce i warzywa

    Aktualne ceny owców na rynku hurtowym

    20 sierpnia 2017
    Owoce i warzywa

    Ceny jabłek wciąż niskie

    22 października 2016
    Warto wiedzieć
    Drób
    Czy zabraknie nam jaj?
    8 listopada 2025
    KRUS
    Dodatkowo 650 zł miesięcznie. KRUS wypłaca bez względu na wiek i dochód
    8 listopada 2025
    Newsy
    Straż graniczna w gospodarstwie. Rolnik nielegalnie zatrudniał Ukrainki
    8 listopada 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
    31 października 2025
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Owoce i warzywa
    Oni na warzywach nie zarobili
    22 października 2025
    Owoce i warzywa
    Zaskakujący sposób na niskie ceny. Rolnik spod Poznania postawił warzywomat
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności