Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Śliwka jest kapryśna

Śliwka jest kapryśna

Owoce i warzywa 25 grudnia 2022 12:03 Łucja Ofierzyńska Aktualizacja: 25 grudnia 2022 12:14
Śliwka jest kapryśna
Źródło: Archiwum Wiesława Romańczyka
​W kontekście Bożego Narodzenia okolice Milicza kojarzą się nam ze stawami i karpiem. Ale są tam też sady i należąca do Wiesława Romańczyka manufaktura produkująca między innymi wędzone i suszone śliwki. Te ostatnie stanowią również ważny składnik wigilijnych potraw.
Spis treści:

    W kontekście Bożego Narodzenia okolice Milicza kojarzą się nam ze stawami i karpiem. Ale są tam też sady i należąca do Wiesława Romańczyka manufaktura produkująca między innymi wędzone i suszone śliwki. Te ostatnie stanowią również ważny składnik wigilijnych potraw.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wiesław Romańczyk założył sad w 1993 roku. Na powierzchni 1,2 ha uprawia śliwy, których posiada 11 odmian, o różnej porze dojrzewania. W tym roku ma zamiar posadzić drzewka brzoskwiń.

    - Sad założyłem ze względu na posiadanie kawałka pola. Aktualnie znajduje się on na całym areale i stał się moim dodatkowym miejscem pracy - opowiada sadownik z Krośnic (powiat milicki), który sam zrywa, przetwarza i dystrybuuje swoje produkty.

    Kapryśna śliwka

    W Polsce zmierzamy do maksymalnego wykorzystania niechemicznych metod ochrony roślin. Coraz rzadziej sięgamy w uprawach po pestycydy, interweniujemy w koniecznych wypadkach, by zredukować straty ekonomiczne, które mogą wystąpić przy różnych zagrożeniach. Pan Wiesław nie jest zwolennikiem stosowania zabiegów chemicznych w sadownictwie:

    - Stosuję zapobiegawczo tylko te środki, które należy. Przez lata doświadczenia i obserwacji, wysunęłem wnioski, iż istotne jest ciągłe monitorowanie drzew. Mimo że pogoda każdego sezonu nie ułatwia pracy rolnikom, stosowanie środków ochrony roślin oraz ich dawki wymagają dokładnego przemyślenia danej dawki produktu - kontynuuje

    - Śliwka jest kapryśna, ale wymaga mniej zabiegów i pilnowania. W tym roku w rejonie Dolnego Śląska przymrozki nie wystąpiły, lecz było bardzo chłodno, co spowodowało, że niektóre odmiany trafiły na zimny okres i miały mniejszy plon - mówi sadownik.

    Kiedyś miałem jabłonie, lecz ze względu na dużą ilość zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w nocy podjąłem decyzję o ich likwidacji - opowiada.

    W uprawie jabłoni wiele zabiegów wykonywanych musi zostać, gdy wilgotność powietrza jest podwyższona np. po opadach deszczu, ponieważ takie okoliczności sprzyjają rozwojowi chorób.

    - Jabłonie są podatne na parcha, wtedy wilgotność i temperatura oraz szybkość działania mają kluczowe znaczenie. Niestety, ich uprawa wymagała ode mnie dużych nakładów czasu i pracy. Jeśli chodzi o śliwy, to tegorocznym problemem była brunatna zgnilizna, która nieustannie się nasilała - mówi Wiesław Romańczyk.

    Zdaniem sadownika bieżący sezon pod względem plonu był nieco słabszy niż w latach ubiegłych i zbiegło się z niezadowalającą ceną.

    Lokalnie i oryginalnie

    Pan Wiesław przez cały okres plonowania śliwek - od lipca do października dostarcza świeży produkt konsumpcyjny na rynek detaliczny. Dzięki takiej sprzedaży zaopatruje małe stragany na terenie Dolnego Śląska oraz części ościennego województwa - wielkopolskiego.

    - Pracowity okres w ciągu sezonu następuje wraz ze zbiorem owoców, wtedy chcę dostarczyć produkt jak najlepszej jakości na rynek regionalny - opowiada.

    Ja zajmowałem się uprawą, a działalność przetwórczą rozpoczęła moja córka. Niestety, przed rokiem zginęła w wypadku samochodowym, ja teraz przejąłem jej dzieło i wraz z drugą córką Agnieszką prowadzimy tą działalność - kontynuuje sadownik.

    I rozwija wątek:

    - Budynek miałem przystosowany po starym sklepie spożywczym, później zakupiłem profesjonalny sprzęt - suszarkę do owoców, wyparzarkę do słoików i kotły do smażenia powideł. Wszystko sfinansowałem ze swoich środków. Środki z Unii Europejskiej nie zostały pozyskane ze względu na mały areał, żaden system nie chciał zaakceptować wniosku o dofinansowanie. Jak podkreśla pan Wiesław: Nie rokowałem poprawy zyskowności i system odrzucał mój wniosek.

    Aktualnie w małej przydomowej przetwórni Wiesław Romańczyk produkuje 4 rodzaje powideł: bez cukru, dosładzane, z cynamonem oraz z kakao. Do żadnego produktu nie są dodawane konserwanty

    - Oprócz powideł, prowadzę wyrób soku ze śliwek oraz musów jabłkowych, zaopatrując się w jabłka od kolegi. Część jabłek przeznaczam na suszenie - mówi.

    Produkcja pana Wiesława jest znana z suszonych i wędzonych śliwek, które posiadają specyficzny aromat ze względu na fakt, iż są wędzone na zrębkach drzew owocowych. Działając jako rolniczy handel detaliczny pan Wiesław dostarcza produkty na lokalny rynek i do sklepów ze zdrową żywnością, dzięki temu mają możliwość dotarcia do szerszego grona klientów, a poza sezonem przygotowuje stoisko na jarmarkach czy targach w dużych miastach na Dolnym Śląsku.

    - Biorę udział w licznych targach, wraz z innymi wystawcami stworzyliśmy konsorcjum , dwa razy w miesiącu mamy targ rolny we Wrocławiu. ODR bardzo nam pomaga jako wystawcom, dzięki nim jeździmy na szkolenia do innych ośrodków, przez co wzajemnie wymieniamy się doświadczeniami. ODR pomógł mi też w założeniu tak specyficznej działalności - kończy.

    Źródło: Łucja Ofierzyńska
    • Tagi:
    • śliwki
    Łucja Ofierzyńska
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Chcesz posadzić śliwy? Eksperci wyjaśniają, dlaczego jesień to idealny moment

    17 września 2025
    Ceny rolnicze

    Tegoroczne i ubiegłoroczne jabłka w sprzedaży. Jaka jest różnica w cenie?

    10 sierpnia 2025
    Dla domu

    Załóż taką opaskę na drzewa. Szkodniki nie dobiorą się do owoców

    24 stycznia 2025
    Owoce i warzywa

    15 ha sadów - jabłonie, wiśnie, czereśnie, śliwy

    4 czerwca 2022
    Owoce i warzywa

    Jabłka i pomidory królują w diecie Polaków

    21 października 2020
    Newsy

    Złodzieje śliwek i jabłek w rękach policji

    10 września 2019
    Owoce i warzywa

    Aktualne ceny owców na rynku hurtowym

    20 sierpnia 2017
    Owoce i warzywa

    Ceny jabłek wciąż niskie

    22 października 2016
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach
    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach
    11 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
    31 października 2025
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności