Posiej te warzywa po zbiorach cebuli. Będziesz zaskoczony obfitymi plonami

Termin zbioru cebuli zależy głównie od tego, kiedy ją wysialiśmy. W przypadku wysadzania jesienią, warzywa zbiera się z reguły na przełomie czerwca i lipca. Obecnie trwa więc okres zbiorów cebuli sadzonej wiosną. Potrwa on aż do września.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po czym poznać, że cebula nadaje się zbioru?
Wielu początkujących ogrodników ma problem z rozpoznaniem, czy warzywa nadają się już do zbioru, czy nie. Okazuje się jednak, że nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy przyjrzeć się, w jakim stanie jest szczypior. Jeśli 70-80 proc. roślin zaczęło żółknąć, a szczypior się załamuje, jest to znak, że cebulę można zacząć zbierać, przy czym idealnie, jeśli na każdej roślinie trzy lub cztery liście są jeszcze zielone. Trudno więc jednoznacznie wskazać termin zbioru, ponieważ wszystko zależy od warunków atmosferycznych, jakie będą panować w najbliższym czasie.
Ze zbiorem na pewno nie należy czekać zbyt długo. Jeśli będziemy go odwlekać, a szczypior całkowicie zaschnie, cebula zacznie się znowu ukorzeniać, co skróci okres jej przechowywania. Zbiór najlepiej przeprowadzić w dwóch etapach. Najpierw wykopujemy warzywa i pozostawiamy je do przeschnięcia na świeżym powietrzu na około tydzień, o ile przez ten czas nie są prognozowane deszcze. Nie należy przedłużać tego okresu, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się chorób grzybowych. Po tym czasie następuje drugi etap, czyli przeniesienie warzyw do skrzynki i do piwnicy. Wcześniej jednak trzeba oczyścić cebulę z ziemi. Odpowiednio przechowywane warzywa powinny przetrwać w dobrym stanie przez 8-12 miesięcy.
Co zrobić z grządką po zbiorach cebuli?
Opuszczone miejsce po zbiorach cebuli nie musi leżeć odłogiem. Na wolnym stanowisku można z powodzeniem posadzić kolejne warzywa. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach – o przygotowaniu miejsca oraz o wyborze odpowiednich gatunków. Co należy zrobić z grządką?
Z miejsca, gdzie rosła cebula, trzeba w pierwszej kolejności usunąć resztki chwastów oraz ewentualne pozostałości po warzywach, np. resztki bulw lub łupin. Następnie przekopujemy glebę na głębokości około 25 cm.
Niekiedy konieczne może być wapnowanie gleby, ponieważ cebula preferuje lekko kwaśne podłoże. Najlepiej sprawdzić pH miernikiem. Jeśli okaże się, że jest ono mniejsze niż 6,0, należy je wyrównać do 6,0–6,5.
Podłoże warto także zasilić nawozem organicznym. Sprawdzi się np. kompost lub granulowany obornik. W ten sposób uzupełnimy glebę o składniki pokarmowe.
Na końcu należy wyrównać powierzchnię i rozbić ewentualne grudy.
Czytaj też: Te szkodniki żerują na liściach zbóż, ale mogą też uszkadzać kukurydzę
Co posadzić na miejsce cebuli?
Uprawa cebuli sprawia, że gleba jest zasilana specyficznymi bakteriami i grzybami. Wiąże się również z obecnością pewnych szkodników, m.in. mszyc i wciornastków. Jeśli więc w tym samym miejscu posadzilibyśmy kolejną cebulę, znacznie zwiększylibyśmy ryzyko chorób. Na tym samym stanowisku nie należy sadzić również innych roślin z tej samej rodziny lub spokrewnionych – w tym pora, czosnku i szczypiorku. Nie zaleca się też uprawy fasolki szparagowej i warzyw kapustnych, ponieważ z reguły nie przyjmują się zbyt dobrze w takim miejscu. Cebulę oraz inne warzywa należące do rodziny czosnkowatych można posadzić na tej samej grządce dopiero po 4-letniej przerwie.
Coroczna rotacja upraw jest świetnym sposobem na uzyskanie dobrych plonów oraz zachowanie zdrowia gleby. Na miejscu cebuli najlepiej posadzić warzywa o krótkim okresie wegetacji. Możliwości jest naprawdę sporo. Co można wysiać na grządce?
Szpinak
Szczaw
Groch
Fasolę
Zioła, np. kolendrę, bazylię i estragon
Rzodkiewkę
Marchewkę
Pietruszkę
Sałatę
Ogórki
Cukinię
Patisony
Koperek
Buraki
Jarmuż
Kapustę pekińską
Warto dodać, że te warzywa sadzone na miejscu cebuli będą bardziej odporne na choroby. Poza tym dzięki rotacji upraw jesteśmy w stanie przywrócić żyzność glebie, która została dość mocno wyjałowiona po wcześniejszej uprawie. Jest to również najlepszy sposób, jeśli chcemy cieszyć się obfitymi plonami. Sadząc kolejne warzywa w okresie letnim, należy pamiętać o częstszym niż wiosną podlewaniu. Najlepiej robić to wcześnie rano lub wieczorem, gdy promienie słońca nie są już tak intensywne.