Por - właściwości i ceny na giełdach
Najważniejsze właściwości pora:
1. Wartości odżywcze go tego niskokalorycznego warzywa to głównie witaminy: C, E, A, B1, B2, PP. Związki mineralne jakie posiada to: wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i siarka.
2. Należy do rodziny czosnkowatych i działa nie tylko bakteriobójczo, ale również antybakteryjnie i antyseptycznie. Pomaga odtruć organizm. Wywar z pora jest również bardzo pomocny przy zatruciu pokarmowym.
3. Dzięki zawartości żelaza, polecany w leczeniu anemii
4. Uważany jest za afrodyzjak, który wspomaga płodność mężczyzn.
5. Wspomaga również układ moczowy podczas infekcji, ponieważ działa moczopędnie.
6. Stosowany jest również zewnętrznie przy skaleczeniach i otarciach, ponieważ przyspiesza ich gojenie.
7. Obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje poziom cukru we krwi.
8. Syrop lub sok z pora działa wykrztuśnie i zwalcza kaszel.