Po ile ogórki do zapraw?

Sezon na przygotowywanie zapraw w pełni. Jakich cen warzyw do przetworów możemy się spodziewać na rynkach hurtowych?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lato to okres, kiedy robimy zapasy na zimę, zaprawiając różnego rodzaju warzywa. Do słoików najchętniej wybieramy ogórki i paprykę, ale nie tylko. Sprawdźmy zatem na giełdach owocowo-warzywnych ceny jarzyn najchętniej wykorzystywanych do zapraw.
- Na Rynku Hurtowym w Broniszach trwa sezon na polskie warzywa, zarówno z gruntu, jak i z upraw pod osłonami - mówi Anna Kaszewiak ze wspomnianej giełdy.
Ceny ogórków i innych warzyw w Broniszach (w nawiasach dla porównania cena z 1.08.)
Na największym rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach dostępne są ogórki gruntowe oraz spod osłon. Od początku sierpnia spada cena jednych i drugich. Aktualnie kilogram gruntowych kosztuje 2,50 - 3,50 zł (4,00 - 6,00 zł/kg). Za szklarniowe krótkie natomiast należy zapłacić 2,80 - 3,50 zł/kg (3,50 - 4,50 zł/kg).
Polacy chętnie zaprawiają również paprykę. W przypadku tego warzywa mamy szeroki wybór koloru, kształtu oraz ostrości.
- Minimalne wahania cenowe wynikają ze sposobu przygotowania towaru do sprzedaży. Papryka pakowana jest w worki foliowe lub w kartony - informuje Anna Kaszewiak z Broniszy.
Na ww giełdzie zarówno papryka czerwona, jak i żółta sprzedawane są w cenie 4,00 - 6,50 zł/kg (4,00 - 7,00 zł/kg). Droższa niż na początku miesiąca jest z kolei papryka zielona. Jej aktualna cena wynosi 3,50 - 4,50 zł/kg (2,85 - 4,00 zł/kg).
- Na Rynku w Broniszach występuje także papryka jasna, jej cena to 4 złote za kilogram (tzw. blondi) - dodaje pani Ania.
Do zapraw coraz częściej wykorzystujemy także cukinię, bakłażana i kabaczka. W Broniszach cukinia kosztuje 4,00 - 5,00 zł/kg (3,00 - 4,00 zł/kg), kabaczek 4,00 - 5,00 zł/kg (4,00 - 5,00 zł/kg), a bakłażan 4,00 zł/kg (4,00 - 5,50 zł/kg).
Po ile warzywa do przetworów na łódzkim rynku Zjazdowa? (w nawiasach dla porównania cena z 1.08.)
Na giełdzie Zjazdowa od początku sierpnia wzrosła cena ogórka kiszeniaka. Aktualnie sprzedawany jest w kwocie 4,00 - 5,00 zł/kg (2,50 - 5,00 zł/kg). Cena papryki czerwonej obecnie waha się między 20,00 - 30,00 zł/5 kg (30,00 - 45,00 zł/5 kg). Kilogram cukinii natomiast możemy kupić w kwocie 3,00 - 5,00 zł/kg. Stawka ta utrzymuje się od dłuższego czasu.
Ceny warzyw na giełdzie Elizówka (w nawiasach dla porównania cena z 29.07.)
Cena ogórka gruntowego oscyluje w granicy 3,00 - 4,00 zł/kg (3,00 - 3,50 zł/kg). W przypadku szklarniowego długiego wynosi ona 4,40 - 5,00 zł/kg (5,00 - 6,40 zł/kg). Papryka czerwona w Elizówce sprzedawana jest w kwocie 4,00 - 5,60 zł/kg (6,80 - 7,00 zł/kg). Niezmienne ceny obserwujemy w przypadku papryki żółtej i zielonej. Żółtą kupimy po 7,00 - 9,00 zł/kg, a zieloną po 12,00 - 13,00 zł/kg. Stabilne są również stawki za bakłażana i utrzymują się w przedziale 7,00 - 7,40 zł/kg. Cukinia z kolei kosztuje 3,00 zł/kg (3,50 - 4,00 zł/kg).
Sezon na przetwory trwa w najlepsze, co wydawałoby się, znajdzie odzwierciedlenie w zwiększonym ruchu na giełdzie:
- Na razie trudno jest mówić o wzmożonych zakupach i ruchu, jest sezon wakacyjny - kończy Anna Kaszewiak.