Polskie owoce wśród najlepszych na świecie. Jeden przysmak nawet na podium

W rankingu 100 najlepszych owoców na świecie drugie miejsce zajmuje polska truskawka kaszubska. Inne polskie owoce także znalazły się na prestiżowej liście.
Truskawka kaszubska na podium najlepszych owoców świata
Truskawka kaszubska znalazła się na drugim miejscu zestawienia. Jej odmiany uprawiane są w powiatach kartuskim, kościerskim i bytowskim. Elsanta i Honeoye są doskonałe do bezpośredniego spożywania. Są niewielkie, czerwone (od barwy jasnej do intensywnej), a miąższ jest soczysty, słodki i aromatyczny. Smak tych odmian może przypominać poziomki. Natomiast odmiana Senga Sengana to truskawki idealne do przetworów – są jędrne i twarde, mają różny kształt i wielkość.
Dojrzałe truskawki kaszubskie mają więcej cukru od innych odmian truskawek, dlatego są wyjątkowo smaczne. Świetnie smakują same, w deserach, przetworach czy sokach.
Top 3 najlepszych owoców świata
Truskawka kaszubska dzieli podium z brzoskwiniami Naoussas oraz Mandarynkami Chios – pochodzącymi z Grecji.
Na pierwszym miejscu znalazły się brzoskwinie Naoussas, które rosną w greckim regionie Macedonii Środkowej. Odmiany te pochodzą co prawda z Chin, ale warunki i gleba sprawiły, że świetnie radzą sobie w śródziemnomorskim klimacie. Owoce te wyróżniają się aromatem i słodkim smakiem.
Trzecie miejsce zajęły mandarynki Chios, które charakteryzują się delikatnym, smacznym miąższem o lekko pomarańczowej barwie. Mają grubą skórkę i intensywnie pachną – uważa się, że jest to najbardziej aromatyczna odmiana mandarynek na świecie. Rolnicy z Chios owijają mandarynki w papier tuż po zbiorach, aby zachować jak najlepszą jakość owoców.
Czytaj też: Przytnij porzeczki, a zbierzesz kosze pełne owoców. Nie przegap tego terminu
Polskie owoce na liście najlepszych owoców świata
Jakie jeszcze polskie owoce znalazły się na liście? Na 15. miejscu znajduje się wiśnia nadwiślanka. To odmiana idealna zarówno do bezpośredniego zjedzenia, jak i wszelkich przetworów. Uprawiana jest w województwie mazowieckim, świętokrzyskim oraz lubelskim. Wiśnie są niewielkie, ale intensywnie pachną. Są okrągłe, a ich miąższ jest intensywnie czerwony. Skórka jest ciemnoczerwona, czasami burgundowa. Również pestki są ciemne. Wiśnie nadwiślanki są lekko kwaśne i cierpkie, ich smak jest intensywny – zarówno na surowo, jak i w przetworach.
Na miejscu 16. uplasowały się jabłka łąckie, czyli 15 odmian jabłek uprawianych w województwie małopolskim, w gminach Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz oraz Łukowica. Jabłka są jędrne, a ich smak jest intensywny – są cierpkie i lekko kwaskowe. Ponadto są bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, ale poradzą sobie także w przetworach.
28. pozycję zajęły z kolei jabłka grójeckie. To aż 40 różnych odmian uprawianych w województwach łódzkim oraz mazowieckim. Skórka ma duży rumieniec, a smak jest wyczuwalnie kwaskowaty.
Czytaj też: Wiosna już blisko? W prognozach pogody IMGW widać wyraźny trend