Jemy coraz mniej jabłek. Wolimy cytrusy
Spada spożycie jabłek w Polsce. Nasi rodacy chętniej sięgają po cytrusy. Czym jest to spowodowane?
W latach 1982-1986 spożycie jabłek w naszym kraju wahało się od 22 do 27 kg/M(mieszkańca). Od 2006 r. zaczął się znaczący spadek konsumpcji tych owoców. W ostatnich latach (2015-2016) wynosi on już tylko 12,7 kh/M. Tak wynika z najnowszych informacji przedstawionych przez Polskie Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych.
- Spożycie około 13 kg jabłek na mieszkańca jest jednym z najniższych w Europie. Jabłka są dostępne przez cały rok, najtańsze na świecie. Polscy konsumenci kupują jednak więcej owoców południowych, droższych od jabłek - zwraca uwagę prof. dr Eberhard Makosz, przewodniczący zarządu TRSK.
Dlaczego tak jest?
- Moim zdaniem najważniejszą przyczyną jest nadmiar jabłek niskiej jakości w miejscach sprzedaży. W wielu miejscach oferowane jabłka bardziej się nadają do przerobu na różne przetwory, niż do spożycia w stanie świeżym. Jeszcze jest za dużo jabłek, które nie są w stanie sprostać wymogom naszych konsumentom pod względem jakości, smaku i odmian. To zachęca do większych zakupów owoców południowych, które są konkurencją dla naszych jabłek - uważa prof. dr Eberhard Makosz.
Poza tym, zdaniem specjalisty, mało mówi się w naszych mediach o walorach polskich jabłek. Brakuje również odpowiedniej promocji tych owoców.