Jak sadzić seler korzeniowy, by uniknąć "pośpiechów"?

Seler korzeniowy to roślina dwuletnia, co oznacza, że do przejścia całego cyklu rozwojowego potrzebuje dwóch sezonów wegetacyjnych. W pierwszym sezonie powstaje rozbudowany korzeń, w którym zgromadzony jest materiał zapasowy. W drugim – roślina kwitnie i wydaje nasiona
Seler korzeniowy jako roślina uprawna rośnie tylko przez jeden sezon (inny przykład takiej rośliny to buraki i marchew). Seler sadzi się późną wiosną, zbiera późną jesienią (październik-listopad). Jak sama nazwa wskazuje – częścią jadalną są korzenie. Dlaczego warto znać cykl wzrostu selera? Ponieważ niektóre błędy w jego uprawie mogą powodować, że roślina zaczyna wytwarzać pęd kwiatowy i nasiona już w pierwszym roku. Na takie pędy ogrodnicy mówią pośpiechy, a samo zjawisko określa się jako pośpiechowatość.
Seler korzeniowy to roślina popularna w Polsce i dosyć często uprawiana na działkach i w ogródkach. Osoby, które sadzą go po raz pierwszy, powinny jednak zdawać sobie sprawę, że jest on stosunkowo wymagający. Potrzebuje odpowiedniej temperatury, prawidłowego nawodnienia oraz żyznej, ale też lekkiej i przepuszczalnej gleby. W naszych warunkach klimatycznych selera korzeniowego uprawia się wyłącznie z rozsady.
Czytaj też: Pamiętaj o tym zabiegu przy czarnej porzeczce. Będzie uginać się od owoców
Jak sadzić seler? Wymagania dotyczące rozsady
Wyhodowanie rozsady selera korzeniowego trwa ok. dwa miesiące (7-10 tygodni). Sadzonki, z których ma wyrosnąć korzeń, powinny mieć od trzech do pięciu liści. Rozsadę sadzi się w gruncie od połowy do końca maja. Nie można tego zrobić zbyt wcześnie, ponieważ zbyt wiele chłodnych dni na początkowym etapie wzrostu rośliny może spowodować tworzenie się wspomnianych wcześniej pośpiechów. Z kolei wysadzenie selera zbyt późno może skończyć się tym, że nie zdąży wykształcić odpowiednio dużych korzeni.
Na jaką głębokość sadzi się seler korzeniowy i w jakim rozstawie?
Selera nie powinno się sadzić zbyt głęboko, bo może spowodować to np. przewężenie korzenia. Z kolei posadzenie rozsady zbyt płytko może skutkować nadmiernym rozrostem bocznych korzeni. Sadzonki powinny być umieszczone w ziemi na tej samej głębokości, na jakiej rosły w doniczce. Należy jest sadzić w rozstawie 30-50 cm x 20–30 cm.
Wybór stanowiska dla selera korzeniowego
Sadząc selera w warzywniku warto również zapewnić mu dobre towarzystwo. Roślina ta dobrze rośnie w sąsiedztwie brokułów, buraków, fasoli, grochu, kalarepy, kapusty pekińskiej, kopru, marchwi, ogórków, pasternaku, pomidorów, porów, rzepy i szpinaku. Poradnik „Dobre sąsiedztwo roślin – praktyczne porady” wydany przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie wskazuje, że selera nie powinno się sadzić w sąsiedztwie bobu.
Jeśli chodzi o wybór stanowiska, zaleca się miejsca, w których rosły wcześniej zboża, ogórki, pomidory, fasola lub groch. Sprawdzą się też wczesne odmiany kapusty lub kalafiorów. Należy unikać sadzenia selerów na stanowiskach po cebuli, pietruszce i selerach (brak płodozmianu). M.in. ze względu na zwiększone ryzyko występowania niszczyka zjadliwego. To szkodnik zaliczany do nicieni, który w przypadku selerów powoduje gnicie korzeni po zbiorach.
Czytaj też: Ważny obowiązek właścicieli takich nieruchomości. Jakie dokumenty trzeba mieć?
Optymalne warunki wzrostu dla selerów
W pierwszej fazie wzrostu selera trzeba przede wszystkim zadbać o odchwaszczanie i spulchnianie gleby oraz jej nawodnienie. Nie wolno jednak przesadzać z podlewaniem. Seler korzeniowy bardzo nie lubi suszy (powoduje ona np. rozrost korzeni bocznych), ale też nie przepada za przelewaniem. Zbyt intensywny wzrost może bowiem spowodować pojawienie się pustych przestrzeni w korzeniach.