Dlaczego pomidory pękają na krzakach? Nie popełniaj tego błędu

Pękanie dotknąć może zarówno zielonych, jak i już dojrzałych owoców. Samo pęknięcie nie jest szkodliwe dla pomidorów. Wraz z nim jednak wzrasta ryzyko ataku szkodników oraz rozwoju chorób grzybowych.
Dlaczego pomidory na krzakach pękają? Powodów może być kilka
Pękające na krzakach pomidory to dosyć częsty problem. Jego powodów jest kilka.
W przypadku roślin na gruncie najczęstszą przyczyną pękania pomidorów na krzakach jest nagły nadmiar wody. Dochodzi do niego zazwyczaj, kiedy po okresie suszy czy upałów nastają ulewne deszcze lub gdy w tym momencie rośliny zostaną nadmiernie podlane. Pomidory, które do tej pory cierpiały na niedobór wody, próbują jak najszybciej uzupełnić jej zapas. Ich miąższ zaczyna rosnąć szybciej niż skórka, która w efekcie zaczyna pękać.
Czytaj też: Pojawiły się na czosnku? Szybko oberwij, a zbierzesz dorodne główki
Z kolei w uprawie szklarniowej pomidorów przyczyną ich pękania jest zazwyczaj zbyt wysoka wilgotność powietrza lub jej duże wahania. Prowadzą one do skraplania się na powierzchni owoców pary wodnej, która pod wpływem działania słońca prowadzi do pękania skórki pomidorów. Zbyt wysoka wilgotność powietrza utrudnia również liściom roślin wydalanie wody w postaci pary wodnej. To natomiast prowadzi do gromadzenia się nadmiernej ilości wody w miąższu i w efekcie do pękania skórki.
Pomidory na krzakach pękają również w wyniku nadmiernego obrywania liści w czasie tzw. ogławiania pomidorów. Zabieg ten jest konieczny dla prawidłowego wzrostu i owocowania roślin, jednak jego zbyt gorliwe wykonywanie może przynieść sporo szkód. Mała liczba liści utrudnia efektywne odprowadzanie wody w formie pary wodnej. Ponadto liście nie są wówczas w stanie ochronić owoców przed słońcem.
Przyczyną pękania pomidorów na krzakach może być także przenawożenie ich azotem. Składnik ten jest potrzebny w początkowym etapie wzrostu, ponieważ wspomaga wzrost liści i łodyg. Później jednak należy zastąpić go fosforem i potasem, które sprzyjają m.in. rozwojowi owoców.
Czytaj też: Planujesz uprawę buraków? Początek czerwca to dobry moment, by się za to zabrać
Co robić, aby pomidory na krzakach nie pękały? Warto znać te zasady
Pęknięte pomidory mogą nadawać się do spożycia pod warunkiem, że nie dojdzie w ich przypadku do gnicia, którego ryzyko jest w tej sytuacji całkiem spore. Warto więc zapobiegać pękaniu pomidorów. Jak to robić?
Przede wszystkim powinno się zwrócić szczególną uwagę na podlewanie, które zawsze powinno być regularne, ale niezbyt obfite. Wszystko po to, by nie dopuścić do deficytu wody. Aby utrzymać stały poziom wilgotności gleby, zaleca się jej ściółkowanie np. korą lub słomą. W trakcie podlewania należy też uważać, aby nie zmoczyć liści i owoców.
Warto też zachować zdrowy rozsądek w trakcie ogławiania pomidorów i nie usuwać nadmiernie ich liści. Powinno obrywać się je systematycznie, a jednorazowo nie usuwać więcej niż 2-3 liście z jednego krzaka. Ponadto należy zwrócić uwagę na nawożenie azotem, którego należy zaprzestać po początkowym etapie wzrostu roślin.
Aby uniknąć problemu pękających na krzakach pomidorów, można też zdecydować się na uprawę odmian posiadających grubszą skórkę i bardziej odpornych na pękanie. Wśród nich wymienić można m.in. takie odmiany jak: Koneser, Tamaris, Jawor, Rumba Ożarowska, Baron i Koralik.
Czy pęknięte pomidory można jeść?
W przypadku zauważenia pęknięć na powierzchni pomidorów najlepiej owoce od razu zerwać z krzaka. Jest to zalecane nawet w przypadku tych niedojrzałych. Następnie trzeba każdy z nich dokładnie obejrzeć. Jeśli pęknięcia są suche i zamknięte, a same pomidory twarde oznacza to, że nadają się do spożycia, a ich smak nie uległ zmianie. W przypadku niedojrzałych owoców warto położyć je w suchym i jasnym miejscu i dać im czas, aby dojrzały. Proces ten nastąpi szybciej, jeżeli zostaną ułożone w sąsiedztwie jabłek.
Co natomiast zrobić w sytuacji, kiedy pęknięcia są otwarte, wydziela się z nich śluz, widoczne są efekty działania szkodników lub pomidory są wyjątkowo miękkie? W takich przypadkach zbiory należy niezwłocznie wyrzucić, ponieważ w owocach zaszły już procesy gnilne.
Czytaj też: Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów