Co na rynku jabłek i gruszek?
W listopadzie ukazał się raport dotyczący unijnego ryku jabłek i gruszek opublikowany przez USDA. W bieżącym wydaniu Wiadomości przedstawimy dane dotyczące samych jabłek. W przypadku produkcji jabłek wśród wszystkich państw unijnych w pierwszej piątce z największym udziałem w produkcji znajduje się oczywiście na pierwszym miejscu Polska - około 28% udział w łącznych zbiorach, następnie Włochy - 20%, Francja - 14%, Niemcy - 9% oraz Węgry - 4%. USDA oszacowała zbiory (komercyjne) unijnych jabłek w sezonie 2014/2015 na poziomie 11,71 mln ton wobec 10,85 mln ton w poprzednim sezonie.
Produkcja niekomercyjna czyli oszacowana na podstawie zbiorów w przydomowych ogródkach oraz na łąkach to około 1,61 mln ton. W omawianym sezonie poziom konsumpcji jabłek oszacowano na niecałe 8,7 mln ton przy czym jabłko niemal we wszystkich krajach za wyjątkiem Hiszpanii jest najchętniej spożywanym owocem (w Hiszpanii są to pomarańcze). W przypadku przetwórstwa jabłek w omawianym sezonie oszacowano go na około 3,9 mln ton. Owoce te kierowane są do przetworzenia w postaci skoncentrowanego soku jabłkowego, cydru, do produkcji innych alkoholi, jako chipsy jabłkowe, jako owoc puszkowany czy przecier jabłkowy do piekarnictwa i cukiernictwa.
Największymi przetwórcami jabłek są w UE Polska, Niemcy, Węgry oraz Włochy i Rumunia. Handel zagraniczny jabłkiem to przede wszystkim wymiana wewnątrz unijna - w ciągu ostatnich pięciu lat w sumie pomiędzy unijnymi krajami wyeksportowano średniorocznie około 2,2 mln ton tych owoców, a około 500,0 do 800,0 tys. ton w zależności od sezonu sprowadzono z państw trzecich - pozaunijnych.
W omawianym sezonie 2014/2015 import zewnątrzunijny oszacowano na około 550,0 tys. ton to o przeszło 70,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie, a głównie owoce te sprowadzane są z państw półkuli południowej. W poprzednim sezonie najwięcej jabłek UE-28 zaimportowała między innymi z Chile - ponad 184,0 tys. ton czy z Nowej Zelandii – 137,0 tys. ton czy RPA – 117,0 tys. ton. W sumie ponad 60% sprowadzonych na teren Unii jabłek z państw trzecich dystrybuowana jest do dwóch państw - Holandii i Wielkiej Brytanii.
W przypadku eksportu unijnych jabłek w sezonie 2014/2015 USDA oszacowała go na około 1,25 mln ton jednak chyba są to szacunki sporo zawyżone - nie uwzględniające silnej redukcji po embargo rosyjskim. Do tej pory zresztą to właśnie Rosja była największym odbiorcą unijnych jabłek - za sezon poprzednim 2013/2014 szacunki pokazują wielkość wysyłki w tym kierunku na poziomie ponad 644,0 tys. ton. Drugim po Rosji co do wielkości unijnego eksportu jabłek krajem jest Białoruś, gdzie w poprzedni sezonie trafiło ponad 255,0 tys. to unijnych jabłek, a trzecim Algieria z wynikiem niecałych 125,0 tys. ton.