Ceny warzyw - tak drogo dawno nie było!

Ceny warzyw, zwłaszcza kalafiorów i brokułów, znacznie wyższe niż w innych latach o tej porze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Powodem tego stanu rzeczy, jak twierdzą niektórzy eksperci, jest pandemia koronawirusa i wszystko, co z nią związane (utrudnienia w transporcie, brak rąk do pracy, chęć zrobienia interesu w sytuacji epidemiologicznej, itp.) - oraz susza, szczególnie brak opadów na poczatku wiosny.
Największy wzrost cenowy na przestrzeni ostatnich lat zanotowały kalafiory i brokuły.
W pierwszym tygodniu czerwca 2018 r. brokuły na największej giełdzie w Polsce - podwarszawskich Broniszach kosztowały jedynie 1,50-2,00 zł/szt. Rok późnej ich ceny utrzymywały się na poziomie 2,50-3,50 zł/szt. Teraz są natomiast po 5,50-6,50 zł/szt.
Relacja cenowa kalafiora na giełdzie w Broniszach układała się następująco: 2018 - 1,00-2,00 zł/szt., 2019 - 2,50-3,50 zł/szt., 2020 - 6,75-8,00 zł/szt.
Drogie są również, patrząc na lata poprzednie, m.in. krótki ogórek szklarniowy, koperek i nać pieruszki.
Seler naciowy i sałata karbowana, to z kolei jedyne warzywa (w naszym zestawioniu, patrz ramka poniżej), które mają cenę nieco niższą od tej z roku ubiegłego. Ceny sałaty masłowej natomiast znajdują się na zeszłorocznym poziomie.
CENY WYBRANYCH KRAJOWYCH WARZYW NA RYNKU HURTOWYM W BRONISZACH