Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To będzie historyczna kampania cukrowa. Ile ton buraków przerobią?
      Żywa gleba: klucz do regeneracji i zdrowia
      Dopłaty do wapnowania. Czy jest szansa, by powróciły?
      Nie wykonuj tego zabiegu przed zimą. Krzewy mogą przemarznąć
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
      Drugi Dzień Agro Show 2025. Zobaczcie, co się dzieje
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
      Owoce z drzewa sąsiada spadły na twoją działkę. Do kogo należą? Prawo mówi jasno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pelargonie będą kwitły do przymrozków. Ale bez tej jednej rzeczy nie ma na to szans
      Nie przegap terminu i nie popełnij tych błędów. Wiosną zobaczysz morze tulipanów
      Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki
      Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • O polskiej branży mięsnej zdecydują najbliższe dwa lata

O polskiej branży mięsnej zdecydują najbliższe dwa lata

Hodowla 23 maja 2024 11:00 Redakcja Aktualizacja: 23 maja 2024 11:28
AdobeStock
AdobeStock
Najbliższe dwa lata mają zdecydować o tym, czy polska branża mięsna utrzyma wiodącą pozycję w Europie. Kończy się przewaga cenowa polskich produktów. Według prezesa Wiesława Różańskiego przyszłość polskiego mięsa powinna wiązać się  z jakością, wyjątkowością i bezpieczeństwem.
Spis treści:

    W ciągu ostatnich dwóch lat o kondycji polskiej branży mięsnej decydowały wysoka inflacja i  wojna na Ukrainie. Według prezesa UPEMI Wiesława Różańskiego ten okres cechował brak stabilności. 
    - Dotyczy to praktycznie każdego aspektu działalności - wyjaśnia prezes Różański. - Poczynając od rosnących kosztów produkcji, konieczności konkurowania z tańszymi produktami napływającymi z krajów trzecich, a na wyzwaniach dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt kończąc. Jednocześnie mamy do czynienia z brakiem stabilności rynkowej. Nawet jeśli mieliśmy w przypadku trzody chlewnej do czynienia z rekordowo wysokimi cenami skupu, to nie można uznać ich za pewnik i stały element krajobrazu rynkowego. Zwiększająca się siła nabywcza konsumentów to na pewno powód do radości, ale trzeba przygotować się na nadchodzące pełne wyzwań lata.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wysoka inflacja nie ograniczyła konsumpcji mięsa

    W podobnym tonie wypowiada się analityk sektora rolno-spożywczego Banku Pekao S.A. Grzegorz Rykaczewski. Wskazuje on, że jedynym stałym elementem jest poziom spożycia mięsa. Dotyczy to zarówno Polski, jak i krajów Europy Zachodniej.
    - Wysoka inflacja, z którą mieliśmy do czynienia jeszcze w pierwszej połowie zeszłego roku, w zdecydowany sposób obniżyła zdolności nabywcze konsumentów. Naszym zdaniem nie zredukowało to jednak konsumpcji mięsa, ale miało swój skutek w postaci przesunięcia popytu w stronę kategorii tańszych, np. wzrost spożycia drobiu, a spadek mięsa wołowego - informuje Rykaczewski.

    Wzrost przychodów i kosztów produkcji

    Jego zdaniem niski poziom inflacji, przy dość szybko rosnących dochodach konsumentów, sprawia, że do łask wracają produkty droższe (np. premium i wysokiej jakości). Dzięki temu ich producenci mogą liczyć na większe dochody.
    - W 2023 roku branża mięsna odnotowała wzrost przychodów. Ich dynamika była niższa niż rok wcześniej, ale to wynikało z ogólnego spadku inflacji - wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski. - Towarzyszył temu wzrost kosztów produkcji, wśród których należy wymienić przede wszystkim koszty pracy oraz koszty finansowe, które wynikają z wysokiego poziomu stóp procentowych. Presja kosztowa przyczynia się do obniżenia poziomu inwestycji w branży mięsnej, które są niezbędne dla utrzymania jej konkurencyjności. Możliwości inwestycyjne będą szczególnie istotne w najbliższych latach, biorąc pod uwagę wyzwania związane z transformacją energetyczną, dalszą automatyzacją produkcji czy zmniejszeniem śladu środowiskowego sektora.

    Produkty o wysokiej jakości szansą polskiej branży mięsnej

    Analiza Banku Pekao S.A wskazuje również na fakt, że produkty premium o wysokiej jakości mogą stanowić o konkurencyjności polskiej branży mięsnej nie tylko na rynku krajowym, ale także zagranicznym. Dostrzegana jest również rola systemów jakości żywności, które mogą stanowić wartość dodaną i element wyróżniający polskie mięso i jego przetwory. Zdaniem analityka Banku Pekao S.A. działania promocyjne powinny być dostosowane do wymagań
    i potrzeb klientów z konkretnych krajów lub obszarów geograficznych, przy szerszym wykorzystaniu certyfikatów, które są ogólnie znane konsumentom na rynkach zagranicznych.

    Nie będzie silnej branży przetwórczej bez silnej produkcji żywca

    Poprawa konkurencyjności polskiej branży mięsnej niemal automatycznie prowadzi do dyskusji na temat strukturalnych zmian, jakie powinny zajść lub już zachodzą w sposobie funkcjonowania. Na pierwszym miejscu znalazły się skuteczne sposoby na wsparcie hodowców oraz przetwórców. Według Grzegorza Rykaczewskiego kluczem do sukcesu jest wprowadzenie rozwiązań zwiększających powiązania i synergię pomiędzy hodowcami a przetwórcami.
    - Od dawna podkreślamy, że wszyscy działamy we wspólnym interesie - mówi Wiesław Różański. - Nie może być mowy o silnej branży przetwórczej bez silnej produkcji żywca. 

    Na polskim rynku jest miejsce dla małych i dużych przedsiębiorstw

    Grzegorz Rykaczewski uważa, że na polskim rynku jest miejsce dla małych i dużych przedsiębiorstw. Jako przykład wymieniane są m.in. Włochy, gdzie funkcjonuje duża liczba małych i średnich przedsiębiorstw z branży mięsnej, które doskonale odnajdują się na rynku krajowym i zagranicznym.

    Czas na poważną debatę o przyszłości polskiej branży mięsnej

    Rok 2024 i 2025 to czas na poważną debatę o przyszłości polskiej branży mięsnej. W przypadku eksportu najważniejszy dla rodzimego sektora pozostanie rynek wspólnotowy, gdzie Polska może wzmocnić swoją rolę. Rynki „państw trzecich” są kuszące z uwagi na przewidywany wzrost spożycia mięsa i nie mogą być pomijane w strategiach, ale tu sporym wyzwaniem mogą być ograniczenia nałożone przez część krajów na Polskę z powodów weterynaryjnych.
    Prezes UPEMI jest zdania, że najbliższe dwa lata zdecydują o tym, czy polska branża mięsna utrzyma wiodącą pozycję w Europie. Według niego przyszłość polskiego mięsa powinna wiązać się  z jakością, wyjątkowością i bezpieczeństwem. Te wyróżniki mogą stać się kluczowymi czynnikami sukcesu i zastąpić kończącą się przewagę cenową polskich produktów.

    CZYTAJ TEŻ: Ziemniaki idą na rekord, najmniej podrożał drób i pszenica

    Źródło: UPEMI
    • Tagi:
    • mięso
    • konsumenci
    • produkty
    • polska branża mięsna
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Hotblog

    Deser z grilla? Jasne! Stawiamy na... ananasa

    4 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
    27 września 2025
    Newsy
    Zbudują fermę składającą się z 14 hal [VIDEO]
    27 września 2025
    Uprawy
    Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
    27 września 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
    26 września 2025
    Trzoda chlewna
    Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
    25 września 2025
    Hodowla
    Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
    21 września 2025
    Trzoda chlewna
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
    17 września 2025
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności